Nemzetközi foci

Elképesztő: a labdarúgók negyede mentális betegségben szenved!

Rangadó
Rangadó

2014. 11. 14. 12:30

A FIFPro nemzetközi felméréséből kiderült, az aktív játékosok 26%-a küzd szorongással vagy depresszióval.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!
A hivatásos focisták mentális állapotát még tavaly mérte fel a profi labdarúgók érdekvédelmi szervezete. A hlsz.hu cikkéből kiderült, hogy a kutatási eredményeket közlő tanulmány szerint, az aktív játékosok körében 26%, míg a visszavonult játékosok között másfélszer annyi, 39% érintett valamilyen mentális betegségben, szorong, mutatja a depresszió tüneteit.
A vizsgálatokban hat ország – Ausztrália, Írország, Hollandia, Új-Zéland, Skócia és Egyesült Államok – nemzeti játékosszervezetei vettek részt.
A nemzetközi játékosszervezet igyekezett feltárni azokat a tényezőket, amik a labdarúgók esetében különös jelentőséggel bírnak. A játékosok sportpályafutása során a lábsérülések nagy kockázati tényezőt jelentenek. Különösen a térd és a boka területe problémás, mert a teljes gyógyulás hosszú ideig tart, szemben a kisebb zúzódásokkal, amiknél jóval rövidebb a rehabilitációs időszak. A hosszan tartó sérülések már abba a kategóriába esnek, ahol mentális sérülés érheti a pályafutásáért aggódó játékost, ezért a műtét(ek) okozta fizikai beavatkozás mellett a lelki tényezőket sem szabad elhanyagolni, figyelmen kívül hagyni.
Különösen azokban az országokban lehet ilyen esetekben mentális betegségtől tartani, ahol a játékosok szociális támogatása alacsony szinten áll.
Minden játékos, aki részt vett a felmérésben, a pályafutása során tapasztalt jelentősége szerint osztályozhatta a depresszió tüneteit, úgy mint a szorongást, a kiégéstés az önértékelési zavarokat, továbbá az életvitellel kapcsolatban az egészségre káros hatású tevékenységeket, mint a dohányzás, italozás, vagy azegészségtelen étkezés. Az önbevalláson alapúló kérdőívek kitértek a hosszú, egy hónapot meghaladó sérülés, a sebészeti beavatkozás, egy családtag halála, a szakmai stábbal, játékostársakkal fennálló rossz viszony okozta stresszhelyzet hatásainak vizsgálatára is.

A játékosok közül 180 aktív hivatásos labdarúgó (országonként: 3-26%) számolt be valamilyen tünetről, ami mentális betegségre utal. Különösen a szorongás és a normális táplálkozási szokások megváltozása volt jellemző. A kiégést (5%) és az önértékelési zavarokat (3%) kevesen említették. Az alkohollal kapcsolatos problémáiról közel 25% (!) számolt be, míg a dohányzást “csak” 7% említette.

A visszavonult labdarúgók közül országonként 5-42% számolt be mentális betegséggel összefüggő tünetekről. A szorongás és étkezési zavarok ebben a körben már 40% (!) előfordulást mutattak. A kiégést 15-20% említette. Az alkohollal összefüggő problémákat több mint 30%, a dohányzást 12% jelölte meg.

Az aktív játékosok közül 174 tett említést a pályafutása során (eddig) történt súlyos sérülésről (egy sérülés: 32%, két sérülés: 20%, több sérülés: 17%). Ezek közül 31% a térdizület, 12% a bokaizület területét érintette. Összesen 170 műtétről számoltak be, amelyeknek több mint fele volt kapcsolatban a térd és a boka sérülésével.

A tanulmány kimutatta, hogy a fentiekben említett életesemények melegágyai a depresszió kialakulásának. Egy aktív játékosnak minél több sérüléssel együttjáró, és/vagy családi, szociális problémával kell szembe néznie, annál nagyobb a valószínűsége, hogy nála szorongás, kiégés, vagy depresszió alakul ki.
A visszavonult játékosok 60%-a önként döntött az aktív sportpályafutás befejezése mellett. A nagy többségük (85%) heti átlagban 38 órát dogozik. Négyötödük szenvedett labdarúgóként egy vagy több súlyos sérülést, 70% esett át ezzel kapcsolatos műtéte(ke)n.

A FIFPro következtetése szerint a mentális betegségek tünetei sokkal súlyosabban érintik a visszavonult játékosokat, mint az aktívakat. A közelmúltban bekövetkezett életesemények és az alacsony társadalmi támogatottság mindkét csoportban – aktívak és visszavonultak – érezteti negatív hatását.
Az ok-okozati tényezők pontos meghatározása további feltáró vizsgálatokat igényel, ezért a nemzetközi játékosszervezet a St. Marianna University munkatársaival együttműködve egy sor országban – például Finnországban, Franciaországban, Japánban, Norvégiában, Paraguayban, Peruban, Spanyolországban, Svédországban… – folytatja a kutatást annak érdekében, hogy kidolgozza az aktív és visszavonult hivatásos labdarúgók mentális egészségét megőrző programját.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Liverpool's Egyptian midfielder Mohamed Salah (C) vies with Roma's Croatian defender Aleksandar Kolarov (L) and Roma's Czech striker Patrik Schick during the UEFA Champions League first leg semi-final football match between Liverpool and Roma at Anfield stadium in Liverpool, north west England on April 24, 2018. / AFP PHOTO / Oli SCARFF
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.