Nemzetközi foci

Történelmet írhat Ödegaard

A 15 éves norvég az Eb-selejtező legfiatalabb játékosa lehet.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a kisalfoldfoci.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Futballtörténeti esemény színhelye lehet pénteken Málta: amennyiben Martin Ödegaard pályára lép a vendég norvég csapatban a két együttes Európa-bajnoki selejtezőjén 15 évesen és 297 naposan ő lesz a sorozat legfiatalabb játékosa.

Az aktuális korrekordot az izlandi Sigurdur Jonsson tartja 1983 óta, amikor 16 évesen és 251 naposan szerepelt hazája válogatottjában.

Amennyiben Ödegaard lehetőséget kap, és még be is talál a rivális kapujába, akkor a Real Madrid sztárját, Gareth Bale-t váltja a legfiatalabb gólszerző “posztján”: a walesi labdarúgó 2006 októberében, Szlovákia ellen 17 évesen és 83 naposan volt eredményes.

A máltai utazás előtt Per-Mathias Högmo, a norvég együttes szövetségi kapitánya leszögezte, hogy nem tréfából hívta be a keretbe Ödegaardsot.

– Nem tartok attól, hogy bevessem, akár a kezdőcsapatban is. Martinnak óriási tehetsége van ahhoz, hogy megnyissa az ellenfél védelmi vonalát. És pont erre lesz szükségünk – fogalmazott a szakember.

Ödegaard idén sorra dönti a rekordokat: áprilisban bemutatkozhatott a Strömsgodset felnőtt csapatában, ezzel a norvég élvonal történetének legfiatalabb futballistája lett, majd májusban gólszerzőként is csúcstartóvá vált, végül augusztusban – egy barátságos meccsen – a válogatottban is debütált.

Olvasói sztorik