Nemzetközi foci

Howard, az amerikai csodakapus fontosnak tartja magyar származását

Az Everton rutinos hálóőrét kiskorában csak téliszalámival lehetett becsalogatni a játszótérről.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Nem titok, sőt egy ideje már közismert tény, hogy az angol Manchester United korábbi, az Everton, illetve az amerikai válogatott jelenlegi kapusa, Tim Howard magyar gyökerekkel rendelkezik. A 35 éves játékos 2009-ben elhunyt nagyszülei alapítótagjai voltak a Magyar Öregdiák Szövetségnek és az Amerikai Magyar Koalíciónak.

Howard felnőtt karrierje 2001-ben kezdődött, ekkor került be a New York MetroStars keretébe. Olyan meggyőző teljesítményt nyújtott, hogy két szervezet is megválasztotta az év legjobb kapusának. Helye volt az MLS All-Star gárdájában is, ráadásul jótékonykodásai miatt kiérdemelte az Év humanitáriusa címet a New York Times-tól. Bőkezű adakozása a betegségével függ össze: a ritka Tourette-szindrómában szenved, amelynek legfőbb jellemzője az úgynevezett tikkelés, amikor váratlan és heves izomrángások jelentkeznek tünetként.

Részt vett a 2000-es olimpián Sydneyben, két év múlva a felnőtt válogatottban is bemutatkozhatott. 2003 nyarán némi meglepetésre kiszorította a világ- és Európa-bajnok francia Fabian Barthezt a Manchester United kapujából. 2007 januárjában kölcsönadták az Evertonnak, amely hamarosan végleg megvásárolta. Továbbra is állandó tagja a válogatottnak, amelyben az idei, brazíliai világbajnokságon is remekelt.

Tim Howardról és családjától Lukács Csaba kisfilmet készített a Magyar Televíziónak, ennek apropóján csütörtökön a Nyugat Rádióban mesélt a tapasztalatairól.

– Először az édesanyjával, Fekete Eszterrel találkoztunk, aki hatéves korában ment el Magyarországról. Ötvenhatos menekültek a szülők, a nagyszülőkkel együtt. Az ember nyilván nem hatévesen dönti el, hogy elmegy az országból, hanem a szülők elviszik – kezdte Lukács Csaba. – Nagyon nagy szerencsénk volt, mert egy olyan mérkőzést láthattunk, amire ők is nagyon vártak. Öt évig nem tudott kijutni nemzetközi kupába az Everton, és most sikerült nekik, az Európa Ligában a Wolfsburg ellen játszottak. Élőben láttam, amint Tim egy újabb rekordot döntött. Ő tartja ugyanis a világbajnokságokon legtöbbet védő kapus rekordját. Tizenhat labdát fogott Belgium ellen, és most az Európa Liga-rekordot is megdöntötte. A Wolfsburg ellen tizenkét lövést hárított, és nagymértékben rajta múlt, hogy négy-egyre nyertek. Egy győzelmet láthattunk, sokgólos mérkőzést. A hivatalos játékidő után, a hosszabbításban, egy szabadrúgásgóllal tudták bevenni a hálóját, előtte óriási bravúrokat mutatott be.

– Nem kis sztárról van szó, ezt jól mutatja, hogy az Egyesült Államok válogatottjának is tagja. Mennyire volt könnyű Tim Howarddal összeszervezni ezt a találkozót? Ahogy említette, az anyukáján keresztül ment a dolog, azaz félhivatalos utakon keresztül sikerült hozzá eljutni?
– Igen, hiszen az Everton és az amerikai válogatott is úgy kezelt minket, mint egy kis országnak a hétszázötvenhetedik stábja, aki Tim Howarddal akar találkozni. Ő most már egy világsztár, minden televízió sorban áll, hogy vele forgathasson. Így családi és egyéb vonalakon sikerült ezt összehozni. Nagyon szimpatikus fiatalembert ismertem meg, egész hosszú interjú készült vele. Nagyon jó volt látni, hogy mennyire komolyan foglalkozik a magyar gyökereivel, és mennyire fontosnak tartja, hogy magyar származású. Az alkarjára tetováltatta a nagyapja katonakorú képét, amin magyar katonai egyenruhában van. Az édesanyja fotója is az alkarján van, a mellére pedig a nagyszülei neve, Éva és Fekete Pál olvasható. Ő tudatában van annak, hogy magyar. Nemrégiben elment a londoni nagykövetségre, hogy megújítsa a lejárt, magyar útlevelét, tehát használja aktívan a magyar állampolgárságát. Néhány szót tud magyarul, a legfontosabbakat, mint például hogy csirkepaprikás, el tudja mondani.

– Ezek szerint markánsan megmaradt a magyar gyökere…
– Igen, és sikerült is őt meglepni, el is érzékenyült. Az édesanyját megkérdeztük, minek örülne, vagy mit szeret. Téliszalámit, és különböző kolbászokat vittünk. Ezeket sportoló is fogyaszthatja, de azért cukros dolgokat nem lett volna túl szerencsés vinni. Amikor meglátta, elérzékenyült, és azt mondta, ez a gyermekkorára emlékezteti. Annak idején, amikor kint fociztak a testvérével, akkor a nagyapja karikákat vágott a téliszalámiból. Ez volt az egy dolog, amivel be lehetett őket csábítani a játszótérről. A gyerekkorát juttatta eszébe az ajándékunk.

– Volt valaha Magyarországon? Arról beszéltek, hogy sikerült-e neki visszalátogatni az anyaországba?
– Összesen két napot volt, és akkor is a Manchester United csapatával, tehát nem nagyon tudott várost nézni. Ez egy Bajnokok Ligája-selejtező volt, a kétezres évek elején. Nagyon szeretne jönni, ígéretet is tett nekünk, hogy amint teheti, el fog jönni. Elképesztően zsúfolt programja van. Két hét alatt, amíg egyeztettük vele az interjút, öt különböző mérkőzése volt. Európa Liga-mérkőzés, angol Ligakupa-meccs, és hazai bajnoki. Nagyon elcsodálkozom, amikor a magyar bajnokságokban az edzők vagy a játékosok panaszkodnak a feszített menetre. El kell menni a Premier League-be, és megnézni, hogy ott egy profi csapatnál milyen hajtás van. Ezt is bírják, és magas szinten tudják művelni a focit ilyen nyomás mellett is.

– Fiatal korában kosárlabdázónak is készült egy ideig, és nem feltétlenül a kapuban gondolta a pályafutását tölteni. Mi volt az a fordulat, ami miatt mégis a kapuba kötött ki?
– Amerikában a fiatalok többsége nem futballista akar lenni, inkább a baseball, az amerikai foci, a kosárlabda vagy a jégkorong után érdeklődnek. Ő azt mondta, hogy a foci nagyon jó dolog, és Amerikában azért minden fiatal futballozik, csak amikor megnőnek, akkor valahogy távol kerülnek ettől a sportágtól, és mást választanak maguknak. Ő úgy látta, annyira sikeres volt a fociban, hogy megmaradt ennél. Tudom, hogy gyermekkorában komolyan kosarazott is, de szerencsére a focit választotta. Úgy tűnik, az élet őt igazolja.

– Mikor és hol lesz látható a műsor?
– Három részletben fogják leadni. A Magyar Televíziónak van egy Magyarország, szeretlek! című programja, amit szombaton vetítenek. A műsor vendége lesz Howard édesanyja is, aki most éppen itt van Magyarországon. Rövidesen bemegyünk a Fradi-pályára, hiszen a nagyszülők Fradi-drukkerek voltak. Tehát ő is látható lesz a műsorban, és a Timmel készült interjú is, a szombati nap folyamán, különböző időpontokban. Nagyon meggyőző lesz, nagyon érdekesen és őszintén beszél a magyarságáról, amit jó lesz hallani.

Olvasói sztorik