Nemzetközi foci

Hamis ügynökök fosztogatják a játékosokat

Csak regisztrált szakemberrel szabad együttműködni.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Egyre több panasz érkezik a nemzetközi játékosszervezethez az önmagukat játékosügynöknek kiadó csalók áldatlan tevékenysége miatt. A FIFPro és a Hivatásos Labdarúgók Szervezete felhívja a hivatásos játékosok figyelmét, hogy az állítólagos ügynökök remekül álcázzák magukat. Hivatalos dokumentumnak látszó papírokat mutatnak be, hamis kapcsolatokról számolnak be különböző klubokkal, nemzetközi irodákkal. Az elmúlt hetekben tudomásunkra jutott különböző esetek mindegyike megegyezett abban, hogy az álügynökök a játékosok közelébe férkőzve, azok bizalmát elnyerve – különféle költségekre hivatkozva – pénzt csalnak ki tőlük.

A gyakorlat
Jellemzően valamelyik népszerű közösségi média felületen létrehozott hamis profil mögé bújva lendülnek támadásba a csalók, akik különösen az átigazolási időszak záró szakaszában keresnek meg előszeretettel játékosokat. Ilyenkor az idő sürgető mivolta miatt könnyebben behálózhatják a labdarúgókat, akiknek már kevés idejük marad arra, hogy jogi tanácsot kérjenek, vagy csupán alaposan végiggondolják a kecsegtető ajánlatot.

A szerződés aláírása előtt következik maga az átverés. Az álügynök azt állítja, hogy tárgyalásról tárgyalásra utazgat, intézi a munkavállalási engedéllyel, az adózással és egyéb hivatalos bejelentenivalókkal kapcsolatos teendőket. Közben sürgeti a játékost, hogy a felmerülő költségekre a lehető leggyorsabban utaljon át különböző összegeket. Ezek – elvileg – reális tételek és valóságos összegek, ami szintén azt a (hamis) érzetet keltheti a becsapott játékosban, hogy minden a legnagyobb rendben zajlik, az ügye sínen van, és abban a hiszemben utal, hogy hamarosan kézbe kapja a dokumentumokat.

A valóságban nem történik semmi. Az álügynök vagy teljesen eltűnik, felszívódik, vagy megpróbál “nem várt többletköltségek” címén további pénzt kicsalni.

A FIFPro és a Hivatásos Labdarúgók Szervezete megkér minden játékost, hogy csak olyan játékosügynökkel működjön együtt, aki hivatalos engedéllyel rendelkezik (a játékosügynökök listája megtalálható ITT)!
Amennyiben felmerül a gyanú, hogy csaló álügynök próbál a bizalmába férkőzni, úgy próbáljon meg minél több adatot begyűjteni az illetőről és vegye fel a kapcsolatot szervezetünkkel, elérhetőségek ITT!

forrás: Hivatásos Labdarúgók Szervezete

Olvasói sztorik