Nemzetközi foci

Vereséggel ment tovább a Diósgyőr

A DVTK 2-1-re kikapott a bolgár Litex Lovecstől az Európa Liga-selejtezőben, mégis továbbjutott.
Európa Liga, 2. forduló, visszavágó
Diósgyőri VTK – Litex Lovecs (bolgár) 1-2 (1-0)
Nyíregyháza, 4500 néző. Játékvezető: Hänni (svájci)
DVTK: Antal B. – Okuka, Debreceni, Kádár, Huszics – Bognár I. (Marjanovics, 63.), Egerszegi, Elek Á., Gosztonyi (Bori, 73.) – Bacsa, Grumics (Németh M., 82.). Edző: Tomiszlav Szivics
Litex: Vinícius – Popov (Bozsikov, 86.), Bodurov, Mendy, Nedjalkov – Malinov (Rumenov, 76.), Boumal, Cvetkov (Angelov, 66.) – Asprilla, Jordán, Vajushi. Edző: Krasszimir Balakov
Gólszerzők: Gosztonyi (tizenegyesből 38.), illetve Asprilla (80.), Jordán (tizenegyesből 84.)
Továbbjutott: Diósgyőr (3-2)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Nem elég, hogy a diósgyőriek a stadionjuk alkalmatlansága miatt nem játszhatnak hazai pályán, még szektorbezárással is büntette a klubot az UEFA, ezért nem lehetett telt ház Nyíregyházán, az első meccset 2-0-ra elvesztő bolgár Litex ellen. A borsodiak kezdőjéből a sérült Barczi Dávid, valamint – nagy meglepetésre – a gólszerző Németh Milán került ki.

A kilencedik percben egy védelmi megingást kihasználva Asprilla indult meg a kapu felé, de Antal Botond a kapujából messze kifutva mentett. Három perccel később Bognár István remek labdát adott Grumicsnak, aki tökéletes passzal szolgálta ki Bacsa Patrikot, az ő lövését viszont bravúrral védte a kapus – bár a szöglet elmaradt… A 16. percben Cvetkov lapos, erős lövését Antal Botond vetődve védte. A folytatásban is a bolgárok támadtak többet, kisebb lehetőségeket is kialakítottak, de komoly ziccereket nem.

A 31. percben Vajushi remek cselek után lőtt, de a DVTK kapusa ezt is fogta. A másik oldalon Mendy és Vinícius kapus összeszaladt, de Grumics nem tudta kihasználni az ellenfél hibáját. A 37. percben Boumal felrúgta Okukát a tizenhatos oldalvonalánál, ezért jogosan járt a büntető a Diósgyőrnek, amit Gosztonyi magabiztosan értékesített (1-0). A 42. percben Vajushi nagy lövését szépen védte Antal Botond.

Küzdelmes játékkal, de – ami a helyzeteket illeti – eseménytelenül kezdődött a második félidő. A 61. percben ismét Vajushi lőtt, de Antal ezúttal is nagy bravúrt mutatott be, majd Malinov kísérletét szögletre mentette. A nyolcvanadik percben Boumal remek passzával Asprilla belépett a tizenhatoson belülre, majd Antal lábai között a hálóba lőtt (1-1). A 84. percben Okuka szabálytalansága miatt büntetőhöz jutott a Litex, amit Jordán értékesített – a bolgárok légiósa megtorpant nekifutás közben, de a játékvezető megadta a gólt (1-2).

A vendégek a továbbjutást jelentő harmadik gólért rohamoztak, a 91. percben egy újabb felelőtlen labdaeladás után Jordán fejelhetett volna de elvétette, ráadásul Debreceni András ellökte a tizenhatoson belül – erre nem adott büntetőt a bíró. A Diósgyőr számára nagyon meleg volt a vége, de sikerült kiharcolni a továbbjutást; a következő körben az orosz FK Krasznodar lesz az ellenfél.

– Picit elfáradt a vége felé a Diósgyőr, és ezt az ellenfél megérezte. Aki valaha a futballban dolgozott, az tudja, hogy ez normális dolog. Elég nagy nyomást helyeztek a kapura a bolgárok, de rendkívül taktikusan DVTK-t láttam, fegyelmezetten védekeztek az első félidőben, és abból igyekeztek gyors támadásokat vezetni – kezdte a Rangadó.hu szakértője, Vitelki Zoltán, a Diósgyőr korábbi csapatkapitánya, jelenlegi utánpótlásedzője. – Egy-egy után volt egy holtpont, de nem éreztem annyi erőt az ellenfélben, hogy kiharcolja a továbbjutást. A meccs előtt is érezhető volt, hogy nagyon nehéz visszavágó lesz, és a játékosok érezték ezt, senki nem dőlt hátra, a mérkőzés tétjének megfelelő taktikával játszottak. Ismét kiemelném a taktikai fegyelmet, mert a legelöl lévő ember is kivette a részét a védekezésből, és a kontrák mindig veszélyt rejtettek magukban. Ne feledjük a szurkolókat, hiszen hazánkban nincs még egy tábor, amely ilyen hangulatot teremt idegenben is.

– Az első és a második meccs előtt is mondtam, hogy nagyon jó csapat ellen játszunk, ez a mérkőzés is azt bizonyította. De mi szívünket, lelkünket kitettük a pályára, és összességében megérdemeltük a továbbjutást – nyilatkozta Tomiszlav Szivics, a DVTK edzője. – Egy nagyon jó Litex ellen jó eredmény a továbbjutás. Nem volt tudatos, hogy visszaálltunk, ez pszichológia, amivel már évek óta küzdök. Annyira nem hiszünk a sikerben, hogy amikor már a kezünkben van, akkor is félünk. Ez is egy példa volt erre, de remélem, képesek leszünk javítani ezen. Látszott, hogy rövid a kispadunk ilyen versenyre, de nagy bravúrt vittünk véghez!

Olvasói sztorik