Nemzetközi foci

Hajrá-büntetővel kapott ki a Fradi

A Ferencváros 1-0-s vereséget szenvedett a horvát Rijeka otthonában az Európa Liga-selejtező második fordulójának első meccsén.
Európa Liga, selejtező, 2. forduló, 1. mérkőzés
HNK Rijeka (horvát) – Ferencvárosi TC 1-0 (0-0)
Rijeka, 9500 néző. Játékvezető: Stieler (német)
Rijeka: Vargics – Tomecsak, Mitrovics, Szamardzsics, Leovac – Jajalo (Kramarics, 57.), Brezovec, Moisés, Jugovics (Jahovik, 83.) – Sharbini (Kvrzsics, 66.), Krsztanovics. Edző: Matjaz Kek
FTC: Dibusz – Nalepa (Busai, 90.), Pavlovics, Mateos, Bosnjak – Gyömbér, Kukuruzovics – Havojics, Somalia, Dilaver – Ugrai (Lauth, 79.). Edző: Thomas Doll
Gólszerző: Krsztanovics (tizenegyesből 86.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az Európa Liga selejtezőjének első fordulójában az FTC komoly nehézségek árán búcsúztatta máltai ellenfelét, a horvát Rijeka viszont csak most, a második körben kapcsolódott be a küzdelmekben. Böde Dániel és Benjamin Lauth is hiányzott a Fradi kezdőcsapatából, amelyben mindössze négy magyar játékos szerepelt.

A negyedik percben Leovac közeli lövését Dibusz Dénes nagy bravúrral védte, majd a Ferencváros egyik játékos a gólvonalról rúgta ki a labdát. A tizedik percben Sharbini kísérletét is hárított a magyar kapus, majd Krsztanovics lőtt a kapu mellé. A 16. percben Sharbini távoli kísérletét Dibusz szögletre ütötte. Egy perccel később Krsztanovics került nagy ziccerbe, már csak a kapussal állt szemben, aki buktatta, de a jogos tizenegyes elmaradt, mert az asszisztens lest jelzett – tévesen. A 26. percben Jajalo veszélyes lövése ment fölé, majd Krsztanovics közeli lövését szögletre mentették.

A Fradinak momentuma sem volt, alig-alig jutott el a hazaiak kapujáig. A 39. percben Moisés lövésének állta útját Dibusz majd Sharbini próbálkozását is megfogta. A szünet előtt ismét Sharbini veszélyeztetett, de a kapus továbbra is remekelt.

Az 57. percben előbb Jugovics, majd Krsztanovics veszélyeztetett, de Dibusz szépen védett. Egy perc múlva egy szöglet okozott nagy veszélyt a Fradi kapuja előtt, de gól ebből sem született. Ezután Sharbini előtt adódott óriási lehetőség, de becsúszva nem találta el a labdát, ráadásul lesen is volt. A játék képe egyáltalán nem változott, a Fradi védekezésre, Dibusz pedig bravúrokra kényszerült, előrefelé semmilyen veszélyt nem jelentett. A 77. percben Moisés lövése elment keresztben a kapu előtt.

A 84. percben Havojics szabálytalankodott a tizenhatoson belül, Krmarics a földre került, a játékvezető pedig jogosan büntetőt ítélt, amelyet Krsztanovics a hálóba gurított (1-0).

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Gyimesi László, a Bp. Honvéd egykori válogatott játékosa elemezte:

A mérkőzés előtt szkeptikus voltam, hiszen egy horvát csapat volt az ellenfél, ráadásul az elmúlt meccsek azt mutatták, hogy a Fradi még nem állt össze teljesen. Ha nem kapták volna a gólt, mondhatnám, hogy nagyon fegyelmezett csapatvédekezést láthattunk magabiztos labdatartással. Ha ezt tudják tartani, és több erőt belevisznek a támadásokba, nem lesz baj a visszavágón. De kaptak egy gólt, és máris olyan hibákat követtek el, amelyek sajnos jellemzőek a magyar csapatokra, például labdaeladások.

A támadásokkal nem igazán foglalkoztak a ferencvárosiak, labdavesztés után fegyelmezetten visszaálltak. A Rijekát nem éreztem világrengető csapatnak, ennek ellenére nagyon nehéz lesz a jövő heti meccs. Nem láttam a hazaiaktól kimondott dinamikát, gyorsaságot, nem olyan kontrás csapat, amelytől félni kellene, ha feljebb helyezi a Fradi a védekezését, amire biztosan szüksége lesz. Null-nullig észre lehetett venni, hogy a széleken megbontható a horvát védelem, kicsit bátrabb focival könnyen mögéjük lehetett volna kerülni. Fegyelmezetten játszott a Fradi, amely frissebbnek látszott, mint a korábbi meccsein. Ha nem lesz nagy távolság a csapatrészek között, és a középpályások aktívabbak lesznek, van sansz. Reális esélyt látok a továbbjutásra.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik