Nemzetközi foci

Miért fehér a német mez?

A német zászló színei fekete, piros és arany; de akkor miért nem ilyen a válogatott szerelése?

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A világbajnokság ideje alatt bizonyára sokakban felvetődött a kérdés, hogy a német válogatott első számú meze vajon miért fehér, amikor ez a szín nem is szerepel az ország zászlajában. A történet viszonylag egyszerű, azonban a megértéséhez több mint egy évszázadot kell visszautaznunk a történelemben.

Mint azt rengeteg futballszurkoló tudni véli, a futball őshazája Anglia. A XIX. század végéhez közeledve a svájciak, a dánok és a hollandok után Németországot is elérte a futball-láz. 1890-ben megalakultak az első klubok, majd 1900-ban, Lipcsében megalapították a Német Labdarúgó-szövetséget, ottani nevén a DFB-t (Deutscher Fussball-Bund).

A XX. század elején, amikor eljött az első válogatott mérkőzések ideje, csapatszerelést kellett választani. Ne feledjük, hogy ebben az időben – 1918, az első világháború vége előtt – Németország államformája császárság volt. Fontos megjegyezni, hogy a második Reich a franciáknak a poroszoktól elszenvedett veresége után lett kikiáltva.

A német labdarúgás kezdetén az ország úgynevezett államszövetség volt. Sok kisebb-nagyobb államból állt össze az ország. A legerősebb és a legbefolyásosabb Poroszország volt. A poroszoknak mindenbe beleszólásuk volt – így természetesen a futballba is. Amikor 1908. április 5-én a Nationalelf lejátszotta Baselben az első hivatalosan jegyzett mérkőzését a svájci válogatott ellen, a német labdarúgók fekete-fehér szerelésben futottak ki a gyepre. A mez ujjai fehérek voltak, középen pedig a fekete részben ott pompázott a porosz címer.

Innen tehát a fehér szerelés magyarázata. Poroszország zászlaja fekete-fehér volt, legbefolyásosabb államként pedig a nemzeti tizenegy szerelése is ennek alapján készült. Az előbb említett svájci találkozón a németek 5-3-as vereséget szenvedtek 3500 néző előtt.

A csapat szerelése az 1912-es történelmi mérkőzésen már majdnem tiszta fehér volt. A svédországi olimpián a Nationalelf 16-0-ra megverte az oroszokat, ez azóta is a válogatott legnagyobb különbségű győzelme. Megjegyzendő, hogy a vigaszágon a magyar válogatott Schlosser Imre mesterhármasával 3-1-re legyőzte ezt a német válogatottat.

1949-ben, amikor létrejött a Német Szövetségi Köztársaság és a Német Demokratikus Köztársaság (mindkettő zászlaja fekete-piros-arany volt), a válogatott szerelése nem változott, az első számú mez ugyanúgy maradt fekete-fehér, mint a kezdetek kezdetén. Így hódították el a németek (NSZK) a számunkra oly fájdalmas 1954-es világbajnoki trófeát, 1974-ben Beckenbauerék, majd 1990-ben Matthäusék is ilyen színösszeállításban nyertek világbajnoki címet. Vasárnap Müllerék folytatják?

Olvasói sztorik