Nemzetközi foci

Elhunyt Alfredo Di Stefano

A spanyol szövetség (RFEF) hivatalos honlapján közölte a szomorú hírt.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!Életének 89. esztendejében elhunyt a korábbi nyolcszoros spanyol bajnok és ötszörös BEK-győztes Real-legenda, Alfredo Di Stefano – a tragikus hírt a Spanyol Labdarúgó Szövetség hivatalos honlapja közölte.

A korábbi kiváló támadó, aki a Real Madrid tiszteletbeli elnöke is volt, pénteken ünnepelte születésnapját, majd szombaton szívroham miatt kellet kórházba szállítani. Az első hírek arról szóltak, bár időben kezelést kapott, állapota kritikus, kómába került. Vasárnap este valamivel megnyugtatóbb hírek érkeztek, a Real szóvivője arról tájékoztatott, ugyan továbbra is súlyos a legenda állapota, de stabil. Halálhíre épp ezért teljesen megdöbbentette a spanyol szurkolókat.

Puskás Ferenc egykori csapattársa 1926. július 4-én látta meg a napvilágot Buenos Airesben. Profi karrierjét a River Plate-nél kezdte, a felnőttek közt 1945-ben mutatkozott be. Szerepelt még a Huracánban, és két évet lehúzott Kolumbiában a Millonariosban mielőtt 1953-ban a Real Madridhoz igazolt volna. Érdekesség, hogy Kolumbiában illegálisan játszott, a River Plate pedig 53-ban szintén eladta, csak épp a Barcelonának.

Ügyét perre vitték, a bíróság pedig úgy döntött egy évig itt, egy évig ott kell játszania, azonban az első, igencsak szolídra sikerült madridi idényét követően a katalánok nem tartottak rá igényt és eladták teljes játékjogát a Realnak. Vélhetően ez volt minden idők egyik legrosszabb átigazolási döntése a Barcelona részéről.

Madridistaként 11 szezon alatt végül 396 tétmeccsen 307 gólig jutott, majd 1964 és 1966 között az Espanyol színeiben vezetett le.

Az argentin válogatottban hatszor, a kolumbiaiban négyszer, a spanyolban pedig 31-szer léphetett pályára. Címeres mezben összesen 29 gólt szerzett, ebből huszonhármat választott hazája, Spanyolország színeiben.

Argentínában egyszer, Kolumbiában kétszer, Spanyolországban ötször(!) volt gólkirály. Kétszeres aranylabdás: 1957-ben és 1959-ben bizonyult a legjobb Európában futballozó játékosnak.

Edzőként argentin és spanyol bajnok is lett, előbbit a Boca Juniorsszal, utóbbit a Valenciával hódította el. Két ízben irányította a Real Madridot is, előbb 1982 és 84, majd pedig 1990 és 91 között, azonban egy 1990-es Szuperkupa-győzelmet leszámítva csak ezüstérmeket tudott nyerni a klubbal.


A legendától már most sztárok sokasága vett búcsút. Xabi Alonso, Dani Carvajal és Fernando Llorente is részvétét fejezte ki a családnak, utóbbi eképpen búcsúzik: “Elhunyt a nagy Di Stefano, a futballtörténelem egyik legnagyobb játékosa!”

A nagy rivális Barcelona egykori klasszisa, az angol Gary Lineker is elbúcsúzott az ikontól.
“Meghalt minden idők egyik legnagyobb labdarúgója, aki egymás után, zsinórban öt európai kupadöntőn is eredményes tudott lenni. Elképesztő bravúr! Nyugodjon békében!” – posztolta a gyászhír kapcsán.

Olvasói sztorik