Nemzetközi foci

Minden hiába, Ronaldo is hazamegy

CR góljával Portugália 2-1-re legyőzte Ghánát, de mindkét csapat elbúcsúzott a világbajnokságtól.
Világbajnokság, G-csoport, 3. forduló
Portugália–Ghána 2-1 (1-0)
Brazíliaváros, 69 ezer néző. Játékvezető: Shukralla (bahreini)
Portugália: Beto (Eduardo, 89.) – Joao Pereira (Varela, 61.), B. Alves, Pepe, M. Veloso – W. Carvalho, R. Amorim – Nani, Joao Moutinho, C. Ronaldo – Eder (Vierinha, 69.). Szövetségi kapitány: Paulo Bento
Ghána: Dauda – Afful, Mensah, Boye, Asamoah – Agyemang-Badu, Rabiu (Afriyie, 76.) – Atsu, Waris (J. Ayew, 71.), A. Ayew (Wakaso, 81.) – Gyan. Szövetségi kapitány: James Appiah
Gólszerzők: Boye (öngól 30.), Ronaldo (80.), illetve Gyan (56.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Csütörtökön a G-csoport utolsó fordulójával folytatódtak a világbajnokság küzdelmei, ahol az eddig csalódást keltően szereplő Portugália a németek ellen remekül futballozó Ghánával találkozott. A mérkőző felek úgy sétáltak ki a pályára, hogy tudták, ha a csoport másik találkozóján az USA és Németország döntetlent játszik egymással, akkor nincs esélyük a továbbjutásra.

Mindkét gárdának nagy különbségű győzelemre lett volna szüksége ahhoz, hogy sansza maradjon továbblépni a legjobb 16 közé. Az afrikaiaknak két hiányzójuk is volt, Kevin-Prince Boateng és Muntari a hírek szerint az egyik edzésen összeverekedtek, ezért a szövetségi kapitány repülőre ültette a két magáról megfeledkező futballistát. A dolog furcsasága, hogy Boateng a meccset megelőző percekben „örökké barátok” címmel egy képet posztolt, ahol Muntarival ölelkeznek.

Az összecsapást jobban kezdték a becsületükért is küzdő portugálok, a hatodik percben Cristiano Ronaldo futott el a jobb szélen, beadásnak álcázott lövése pedig a keresztlécen csattant. Nem a ghánai kapuson múlt, hogy nem szerzett vezetést az ellenfél. Úgy tűnt, megemberelte magát az előző meccseken sérülése miatt is gyengélkedő aranylabdás, öt perccel később ugyanis 23 méteres szabadrúgását Dauda csak szögletre tudta ütni.

A 19. percben az addigiaknál is nagyobb portugál lehetőség maradt ki: Joao Pereira lódult meg a jobboldalon, hajszálpontos beadását Ronaldo hat méterről fejelte erősen kapura, a labda azonban nem ment sarokra, így a ghánai hálóőr reflexmozdulattal védeni tudott. Egy perccel később már Ghána szerezhette volna meg a vezetést: Gyan vett le egy beívelést a tizenhatoson belül, majd 11 méterről kapura fordult, de Beto lábbal bravúrosan hárított.

Az első negyedórában kicsit beszorultak az afrikaiak, de szépen-lassan ki tudtak szabadulni a nyomás alól, és elkezdtek a tőlük megszokott módon, veszélyesen és gyorsan futballozni. Helyzetekben gazda, izgalmas, lüktető első 25 percet láthattak a nézők. A harmincadik percben John Boyénak összejött az, ami Ronaldónak nem: Veloso baloldali beadásába a röviden álló ghánai védő combbal a hosszú felsőbe juttatta, egy hatalmas öngóllal tehát vezetést szerzett Portugália (1-0).

A gól után felélénkültek a portugálok, a 32. percben Ronaldo a jobb alsót célozta meg, ám Dauda a helyén volt és védeni tudott. Három perccel később majdnem egyenlítettek az afrikaiak: egy beadást követően Gyan kiválóan előzte meg védőjét, de tízméteres fejese a kapu mellé szállt. A negyvenedik percben Atsu szép csellel tört be a büntetőterületen belülre, majd megnézte a hosszú sarkot, de lövése jócskán mellé ment. Az első játékrész utolsó percében ismét Boye volt veszélyes a saját kapujára, az öngól előtti mozdulat lekopírozását követően centikkel szállt keresztléc fölé a játékszer, így 1-0-s portugál vezetéssel vonultak az öltözőbe a csapatok.

A második félidőt is Portugália kezdte jobban, de Nani veszélyes lövésébe Bony vetődött bele önfeláldozóan és mentett nagyot. Az ötvenedik percben Gyan egy távoli lövéssel próbált talán egy kis bátorságot is önteni társaiba, jól eltalált bombája azonban csak az oldalhálóban kötött ki. Hat perccel később viszont már összejött a ghánai egyenlítés: Asamoah külsővel tekert gyönyörűen középre, Gyan pedig hat méterről a kapuba fejelt (1-1).

Ezzel egy kicsit közelebb már az afrikaiak álltak a továbbjutáshoz, hiszen közben a németek megszerezték a vezetést. Az egyenlítőgól után felpezsdült a találkozó, az 59. percben a meccs helyzetét hagyta ki Ghána válogatottja: Gyan ezúttal a bal szélen cselezgetett, jó középre adását Waris azonban senkitől sem zavartatva öt méterről melléfejelte. A ghánaiak mentek előre, mindent megtettek a vezetés megszerzéséért, de egy kontrából Ronaldo iramodott meg, a tizenhatoson belül járt már, amikor Atsu testtel kibillentette egyensúlyából, de a játékvezető sípja néma maradt. Jegyezzük meg, hogy ilyenért ritkán adnak tizenegyeset…

A nyolcvanadik percben aztán szertefoszlottak a ghánai továbbjutási álmok: Nani beadását Mensah felfejelte az égbe, majd a lehulló labdát Dauda éppen Ronaldo elé paskolta, aki nyolc méterről kilőtte a sarkot (2-1).

A vezetés megszerzése után vérszemet kaptak a portugálok, ismét Ronaldo került helyzetbe, de lövését Dauda bravúrral hárítani tudta. Egy perccel később a csereként beálló Wakaso gondolt egy merészet, és harminc méterről eleresztett bombája csak egy hajszállal ment Beto kapuja mellett. A hajrában még futószalagon jöttek a portugál helyzetek, Ronaldóék azonban mér nem tudtak gólt lőni, így maradt a 2-1-es végeredmény. Bár Portugália ezzel a győzelemmel beérte a németektől vereséget szenvedő Egyesült Államokat, de a jobb gólkülönbsége miatt Klinsmann csapata jut tovább a G-csoportból.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Kereki Zoltán, a Haladás és a Zalaegerszeg egykori válogatott játékosa elemezte:

Az tetszett a legjobban, hogy a németek és az amerikaiak nem ikszeltek, és ez fontos dolog. Szerintem sokan fogadtak arra, hogy az a meccs döntetlen lesz, és akkor teljesen mindegy, hogy a portugálok és a ghánaiak mit játszanak. Meglepő az egész világbajnokságot tekintve, hogy olyan futballhatalmak kiestek, mint az olaszok, spanyolok, angolok, és most a portugálok is. Érdekes sztori, hogy a ghánai játékosok követelték a meccs előtt a kijutási prémiumukat, ez emlékeztet engem az hetvennyolcas világbajnokságra, ahol mi is vártuk Argentínában a prémiumot, csak nem küldték utánunk…

Ronaldo ezen a meccsen akár a vébé gólkirálya is lehetett volna, mert a számításaim szerint hat-hét helyzete volt. Ebből a legkönnyebbet tudta értékesíteni, ami nem is neki volt köszönhető, hanem a ghánai kapusnak, aki óriásit hibázott. Ami az öngólt illeti, Boye nagyon szerencsétlenül ért a labdához. Arra számított, hogy nem pattan ilyen magasra a labda, de nem a lábfejére, hanem a térdére jött a játékszer, és onnan pattant a kapuba, ilyen előfordul a futballban. A portugáloknak lényegesen több helyzetük volt, de a ghánai Gyan játéka nagyon tetszett. Hihetetlenül veszélyes támadó, aki sok gondot okozott a védőknek. Elég sok ki nem kényszerített technikai hibát láthattunk, ami talán az idegességnek tudható be, de összességében a portugálok győzelme teljesen megérdemelt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik