Nemzetközi foci

Ismét Messi döntött

Az argentin válogatott 3-2-re verte Nigériát, így elsőként zárt a világbajnokság F-csoportjában.
Világbajnokság, F-csoport, 3. forduló
Nigéria–Argentína 2-3 (1-2)
Porto Alegre, 43 ezer néző. Játékvezető: Rizzoli (olasz)
Nigéria: Enyeama – Ambrose, Yobo, Oshaniwa, Omeruo – Onazi, Mikel, Musa, Odemwingie (Nwofor, 80.), Babatunde (Uchebo, 66.) – Emenike. Szövetségi kapitány: Stephen Keshi
Argentína: Romero – Zabaleta, Garay, F. Fernández, Rojo – Gago, Mascherano, Di María – Messi (Álvarez, 63.), Higuaín (Biglia, 91.), Agüero (Lavezzi, 38.). Szövetségi kapitány: Alejandro Sabella
Gólszerzők: Messi (3., 45.), Rojo (50.), illetve Musa (4., 47.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A már biztos továbbjutó, a csoport első helyére hajtó argentin válogatott a legjobb 16 közé kerülésért harcoló Nigériával találkozott az F-csoport utolsó fordulójában.

Gyors gólváltással kezdtek a csapatok: a harmadik percben – az első két fordulóban szintén eredményes – Lionel Messi vágott a kapuba egy kipattanó labdát (0-1). Alig egy perccel később azonban kihasználta ellenfele védelmi megingását Nigéria: Musa forgatta meg védőjét, majd remekül helyezett a hosszú sarokba (1-1).

A kilencedik percben Di María vette célba a kaput, de Enyeama védett. Nyugodtan passzolgathatott az argentin csapat ellenfele térfelén, Nigéria a gól után egyértelműen a védekezésre koncentrált. A huszadik percben Obi Mikel csúsztatott meg egy beadást saját kapuja felé, de Enyeama figyelt, és magabiztosan fogta a játékszert.

A 25. percben Di María lőtt élesen középre, labdájáról azonban Messi és Agüero is lemaradt. Öt perccel később Di María jó harminc méterről vette célba a kaput: a hosszú alsóba tartó lövését Enyeama tenyerelte szögletre. A 44. percben ismét a nigériai kapusnak kellett nyújtóznia: Messi 25 méteres szabadrúgása tekeredett kapura, de a hálóőr ismét odaért és szögletre mentett.

Két perccel később közel hasonló szögből, de kicsivel közelebbről jutott szabadrúgáshoz Argentína: Messi ugyanoda lőtte a labdát, ám ezúttal Enyeama mozdulni sem tudott, így a hálóban landolt a labda (1-2). A gól után a játékvezető lefújta az első félidőt – Argentína megérdemelt előnnyel vonulhatott pihenőre.

Gyors gólváltás nyitotta a második játékrészt is: a 47. percben Ahmed Musa kapott remek labdát, kilépett a rosszul helyezkedő argentin védők közül, majd az elfekvő kapus mellett a rövid sarokba helyezett (2-2). Két perccel később Di María tűzte rá távolról a labdát, Enyeama szögletre mentett; a sarokrúgást Lavezzi tekerte középre, Rojo pedig öt méterről térddel helyezett a kapuba (2-3).

A játék képe nem változott, az argentin együttes uralta a meccset – kifejezetten nagy kedvvel játszottak Messiék, bár nagy helyzetekig nem jutottak a hősiesen védekező nigériaiak ellen. Az idő előrehaladtával egyre inkább leült a találkozó, alig forogtak veszélyben a kapuk: a 74. percben Musa lőtt fölé egy beadást.

A 78. percben Lavezzi elé íveltek egy szabadrúgást, kapásból lőtt, de Enyeama védett. A 85. percben ismét Enyeama volt munkában: Di María ziccerét hárította. A hajrában már nem változott az eredmény, így Argentína csoportelsőként jutott tovább, míg Nigériának a vereség is elég volt a második helyhez.

– Azt lehet mondani, a csapatok kihasználták egymás védelmi hibáit – vélekedett a Rangadó.hu világbajnoki szakértője, a nigériai születésű, korábbi magyar válogatott Thomas Sowunmi. – Az első két találat védelmi megingás után esett, Messi második góljánál szerintem a kapus hibázott, hiszen vetődhetett volna a labdára, és a második nigériai, illetve a harmadik argentin gólt is helyezkedési hiba előzte meg. Élvezetes meccset láthattunk, mindkét csapat veszélyes támadásokat vezetett. Az argentinok játékán viszont nagyon érződik, hogy Messire van kiélezve – ha őt leveszik a pályáról, akkor bajban lehet az együttes. Azonban ma Di María is nagyon aktív volt, sok lövéssel próbálkozott. Úgy éreztem, az argentinok ma is csak annyit adtak ki magukból, amennyi kellett, de az is igaz, hogy a vébén nem az elején kell csúcsformában játszani.

Olvasói sztorik