Nemzetközi foci

Megnyerte csoportját Costa Rica

Anglia győzelem nélkül, egy 0-0-s döntetlennel búcsúzott a világbajnokság D-csoportjától.
Világbajnokság, D-csoport, 3. forduló
Costa Rica – Anglia 0-0
Belo Horizonte, 58 ezer néző. Játékvezető: Haimoudi (algériai)
Costa Rica: Navas – Gamboa, Duarte, González, Miller, Díaz – Ruiz, Borges (Barrantes, 78.), Tejeda – Brenes (Bolanos, 59.), Campbell (Urena, 65.). Szövetségi kapitány: Jorge Luis Pinto
Anglia: Foster – Jones, Cahill, Smalling, Shaw – Milner (Rooney, 76.), Lampard, Wilshere (Gerrard, 73.), Lallana (Sterling, 62.) – Barkley, Sturridge. Szövetségi kapitány: Roy Hodgson

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A D-csoport utolsó fordulójában a már biztos kieső Anglia a 16 között is versenyben lévő Costa Ricával találkozott.

Tizenkét percet kellett várni az első helyzetre: Daniel Sturridge iramodott meg a labdával, majd 17 méterről nem sokkal mellé lőtt. Öt perccel később ismét Sturridge vette célba a kaput, de ezúttal sem találta el azt. Costa Rica is megrázta magát, Borges löketét tolta kapufára Foster, majd onnan szögletre pattant a labda.

A 35. percben is Sturridge jelentett veszélyt a Costa Rica-i kapura: egy alapvonalról visszafejelt labdát bólintott a léc fölé. Jobban játszott Anglia, látszott a játékosokon, hogy szépen akarnak búcsúzni a brazíliai tornától. Costa Rica inkább a védekezésre figyelt, ami érthető is, hiszen már egy döntetlennel is biztos csoportelsőnek mondhatta magát.

A negyvenedik percben Foster volt munkában: egy kósza lövés jutott el a kapujáig. A 43. percben Barkley verte meg védőjét, de lövése gyengére sikeredett, méterekkel kerülte el a kaput. Anglia fölényét hozta az első játékrész, de gól nem esett.

Helyzet nélkül csordogált a második félidő első 15 perce: az angolok kezdeti rohamai alábbhagytak, míg Costa Rica megelégedve a 0-0-s eredménnyel inkább a védekezésre koncentrált. A 62. percben a frissen beállt Bolanos dolgoztatta meg Fostert. Három perccel később az angolok legveszélyesebb játékosa, Sturridge tekert centikkel mellé.

A nyolcvanadik percben a csereként beállt Wayne Rooney lőtt távolról, ám Navas a helyén volt, s fölé tolta a játékszert. Az idő előtt búcsúzó angol válogatott nem tudott mit kezdeni a végig nagy kedvvel játszó Costa Rica-i védelemmel, így a második félidő sem hozott gólt. Anglia búcsúzott, míg Costa Rica az olaszokat legyőző Uruguay előtt csoportelsőként jutott a legjobb 16 csapat közé.

– Costa Rica továbbjutása már biztos volt, és ma sem akart kikapni, ezért a védekezésre helyezte a hangsúlyt – kezdte a Rangadó.hu világbajnoki szakértője, Kabát Péter, az Újpest támadója. – Szép eredményt ért el a csapat, hiszen veretlenül, hét ponttal nyerte meg a csoportját, le a kalappal a teljesítménye előtt! Az angolok talán nem összpontosítottak kellően, hiba csúszott az utolsó passzokba, bár azt nem lehet mondani, hogy nem tettek meg mindent a győzelemért. Ennyire volt képes most a csapat ezen a meccsen, illetve ezen a világbajnokságon.

Kabát Péter nem titkolja, régóta az angol válogatottnak szurkol. Elmondta, bár klubszinten kiemelkedik az angol labdarúgás, a válogatott egyáltalán nem kelti egységes csapat látszatát.

– Klubszinten a többi között a Manchester City, a Chelsea, az Arsenal is kiemelkedik az európai kupasorozatok mezőnyéből, de a válogatottra ugyanez nem igaz a nagyobb tornákon – vélekedett Kabát Péter. – Csapatként nem működik a nemzeti együttes, már hosszú évek, sőt évtizedek óta. A mostani tornán egy pontot szerzett a csapat, mondhatni leszerepelt, bár hozzátartozik, az első két meccsen kis szerencsével akár több pontot is szerezhetett volna. Az olaszok elleni kettő-egyes vereség akár kettő-egyes győzelem is lehetett volna, és Uruguay ellen is megvoltak a helyzetek, például Rooney előtt is. A mai meccsen már inkább azok jutottak szóhoz, akik az első két találkozón kevesebb lehetőséget kaptak, de ma is megvolt az esélye a győzelemre a csapatnak. Az viszont tény, a három meccsen szerzett egy pont, illetve két rúgott gól nagyon kevés. Az angolok védelme nagyon gyengének tűnik, és kapusposzton sem túl acélos az együttes. Nincs egy igazi vezére a csapatnak – talán Rooney kivétel –, aki meccseket tudna eldönteni a góljaival, így pedig nehéz jól szerepelni.

Olvasói sztorik