Nemzetközi foci

Besicsék is kiestek a vébéről

Bosznia 1-0-s vereséget szenvedett Nigériától a világbajnokság F-csoportjának második fordulójában.
Világbajnokság, F-csoport, 2. forduló
Nigéria – Bosznia-Hercegovina 1-0 (1-0)
Cuiabá, 41 ezer néző. Játékvezető: O’Leary (új-zélandi)
Nigéria: Enyeama – Oshaniwa, Omeruo, Yobo, Ambrose – Babatunde (Uzoenyi, 75.), Obi Mikel, Onazi, Musa (Ameobi, 65.) – Odemwingie – Emenike. Szövetségi kapitány: Stephen Keshi
Bosznia: Begovics – Mujdza, Sunjics, Spahics, Lulics (Salihovics, 58.) – Medunjanin (Susics, 64.), Besics – Hajrovics (Ibisevics, 56.), Pjanics, Misimovics – Dzeko. Szövetségi kapitány: Safet Susic
Gólszerzők: Odemwingie (29.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az F-csoport második fordulójában az első körben egy gyenge mérkőzésen pontot szerző Nigéria az argentinokat igencsak megszorongató Boszniával csapott össze.

Nem sokkal a kezdés után egy megpattanó lövés jelentette az első komolyabb helyzetet: a hetedik percben Odemwingie lövése kerülte el centikkel a kaput. Egy percre rá a Fradiban edződő védő, Muhamed Besics próbálkozott, de jócskán fölé lőtt. A 12. percben Obi Mikel is jó húsz méterről vette célba a kaput, ám az ő kísérlete sem talált célt.

Nem sokkal később Onazi már jó 28 méterről próbálkozott, de Begovics kapusnak ez nem okozott gondot. A 21. percben Dzeko szabályos gól szerzett, de a játékvezető les címén nem adta meg a találatot. Sok kísérletet jegyezhettünk fel, az iramra sem lehetett panasz, de egészen a 29. percig szinte csak a tizenhatoson kívülről jelentettek komolyabb veszélyt a kapukra a csapatok.

A 29. percben aztán jött a gól: Emenike adott középre egy szép szóló után, Odemwingie pedig kapásból a hálóba lőtt (1-0). Tíz perccel később Musa ismét egy távolit eresztett meg, de Begovics védett, így Nigériának be kellet érnie az egygólos vezetéssel.

Álmosabban kezdtek az első félidőhöz képest a csapatok a második játékrészben. Jó negyedóra elteltével Babatunde lőtt a tizenhatos előteréből, de Begovics ismét a helyén volt. Alig fél perccel később Emenike is tesztelte a bosnyák kapust, azonban ő sem járt túl az eszén. A 65. percben Emenike lövését védte ismét a bosnyákok egyik legjobbja, Begovics.

A hajrában Obi Mikel és Emenike is megpróbálta még áttörni a Begovics-falat – sikertelenül –, a másik oldalon pedig Dzeko két ordító ziccerét védte Enyeama, így Nigéria 1-0-s győzelmet aratott, s nagy lépést tett a továbbjutás felé. Bosznia viszont két kör után nulla ponttal áll, így már matematikai esélye sincs a továbbjutásra.

– Összességében elmondható, hogy sokkal látványosabb játékot láthattunk Nigériától, mint az első meccsen – mondta a Rangadó.hu világbajnoki szakértője, a nigériai születésű, korábbi magyar válogatott Thomas Sowunmi. – Igaz, a bosnyákok is jól játszottak, ráadásul lőttek egy szabályos gólt, amit tévesen vett el tőlük a játékvezető. A játék képe alapján talán a döntetlen igazságosabb lett volna, de Nigéria sokat tett a győzelemért. A távoli lövésekből is látszott, bátrabb volt a csapat az ellenfelénél, igaz a kipattanókra határozottabban kellett volna érkezni – a bosnyákok a távoli lövések helyett inkább próbáltak közelebb férni a kapuhoz, így nekik kevesebb próbálkozásuk volt. Nigéria nagy lépést tett a legjobb tizenhat közé jutásért, és ha a maihoz hasonló fegyelmezett játékot mutat ott is, akkor eredményes lehet a folytatásban is.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik