Nemzetközi foci

Jószomszédi iszony

Franciaország meglepően simán, 5-2-re győzött Svájc ellen a világbajnokság E-csoportjának második fordulójában.
Világbajnokság, E-csoport, 2. forduló
Svájc–Franciaország 2-5 (0-3)
Salvador da Bahia, 51 ezer néző. Játékvezető: Kuipers (holland)
Svájc: Benaglio – Lichtsteiner, Djourou, von Bergen (Senderos, 9.), Rodriguez – Behrami (Dzamaili, a szünetben), Inler, Shaqiri, Xhaka – Mehmedi, Seferovic (Drmic, 69.). Szövetségi kapitány: Ottmar Hitzfeld
Franciaország: Lloris – Debuchy, Varane, Sakho (Koscielny, 67.), Evra – Sissoko, Cabaye, Matuidi – Valbuena (Griezmann, 82.), Giroud (Pogba, 63.), Benzema. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Gólszerzők: Dzemaili (81.), Xhaka (87.), illetve Giroud (17.), Matuidi (18.), Valbuena (40.), Benzema (68.), Sissoko (73.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A francia és a svájci válogatott is győzelemmel kezdte szereplését a brazíliai vébén. A szomszédos országok csapatai az elmúlt években rendre szoros meccset játszottak egymás ellen, és most is erre lehetett számítani, Franciaország legjobbja viszont gálamérkőzést varázsoltak a találkozóból, és 5-2-re nyertek.

A franciák már az első percekben nyilvánvalóvá tették, hogy nagy hajtásra számíthatunk majd a mérkőzésen, amelynek kimenetelét nem szeretnék a véletlenre bízni. Pontosan passzolgattak, kis területen sem illetődtek meg és egészen szórakoztató dolgokat produkáltak.

Egy kényszerű cserére már a nyolcadik percben sor került, Steve von Bergen szemöldöke felszakadt, miután Giroud lábával találkozott. Valljuk be, nem nézett ki jól…

A gallok első találata a 17. percben esett, Giroud bólintott nyolc méterről a kapuba, megszerezve ezzel a francia válogatott századik vébégólját. Benaglio kapus csak beleérni tudott (0-1).

Egy perc múlva, miután Svájc elvégezte a középkezdést, Behrami azonnal eladta a labdát, Benzema végigrohant vele a félpályán és Matuidinak passzolt önzetlenül, aki a rövid sarokba lőtt (0-2).

A harmincadik percben egy buta hibát követően Franciaország jutott büntetőhöz, Djourou buktatta Benzemát. Ő azonban nem tudott élni a lehetőséggel, nagyon rosszul lőtte a tizenegyest, Benaglio kivédte, az ismétlés pedig a keresztlécen csattant.

Mégsem 0-2-vel vonultak a csapatok az öltözőbe, hiszen a negyvenedik percben kontráztak a kékek, végül Giroud volt nagylelkű és lövetett egy gólt Valbuenával néhány méterről (0-3).

A második játékrész kezdetén kissé meglódultak a svájciak, többször sikerült eljutniuk a kapuig, egy-egy helyzetet is kialakítottak, de gól egyelőre nem született. Nem úgy a másik oldalon… Benzema úgy gondolta, ha már ilyen jól megy csapatának, ő is rúg egyet. Négy méterről 0-4-re módosította az állást.

A 71. percben talán minden jóérzésű svájci azt gondolta, itt lenne az ideje lefújni a találkozót, miután Sissoko 12 méterről kilőtte a hosszú sarkot Benzema tanítani való passzából (0-5).

Itt azonban még nem volt vége! A franciák kicsit elbóbiskoltak, Dzemaili a 81. percben szabadrúgást végzett el, ami elcsorgott a francia védők lábai között (1-5).

Hat perccel később Xhaka állította be a végeredményt nyolc méterről lőtt bombájával, így végül 5-2-re végződött a meccs. Benzema ugyan még az utolsó másodpercekben a gólvonalon túlra passzolt, a játékvezető hármas sípszava ezt a találatot érvénytelenítette.

Ezzel a lendülettel és ilyen játékkal lesz félnivalójuk az ellenfeleknek, ha Franciaországgal találkoznak a későbbiekben…

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Vass László, a Ferencváros, a Honvéd és a Zalaegerszeg korábbi, a Siófok jelenlegi edzője elemezte:

Nagy-nagy várakozással tekintettem a két európai csapat mérkőzése elé, hiszen az összeállításokat elnézve a kontinens elitjéhez tartozó klubokban futballoznak a ma este látott játékosok. Ez is kíváncsivá tett, és főleg a taktikusság, a tudatosság, ami az európai csapatokra jellemző. Kíváncsi voltam, hogy a két jól felépített válogatott mire képes egymás ellen.

Az első gólig abszolút egálban voltak, sőt Svájc letámadásos játéka maximálisan ült, meg tudták zavarni a franciák labdakihozatalát és labdajáratását. Giroud beállítása ekkor abszolút csalódást jelentett, rossz húzásnak tartottam, hiszen Benzema kikerült a szélére, márpedig neki nem az a posztja. Giroud a góljáig szinte csak rosszat csinált. A svájciak az első mérkőzésükön is szöglet után kaptak gólt, és most is. A területvédekezés összes előnye és hátránya megmutatkozott abban a jelenetsorban, és bizony elhibázták.

A harmadik francia gólnál kiesett a toll a kezemből… Ilyen klasszikus kontratámadást ritkán látni, Giroud, és az egész akció levezetése előtt le a kalappal. Persze, a svájciak hibás védekezése is kellett, hogy ki tudják őket futni, de hatalmas megoldás volt! Három-nulla után más dimenzióba került a meccs, biztos voltam benne, hogy Franciaország halogatós játékra áll át, és az eredmény tartására törekszik, de közben egyszer-egyszer megvillan. Így is lett. Öt-nullát követően Svájc talált két gólt, de ez már csak lélektan, hiszen ellenfelük annyira leült, hogy a játszadozása mellett ez az egyébként nem rossz erőkből álló svájci csapat képes volt szépíteni.

Az első félidőben érzésem szerint nem volt három gól a két csapat között, a szünetben túlzottnak éreztem a különbséget. Megérdemelt a franciák győzelme, de tegyük hozzá, hogy Svájc kirívóan negatív mérkőzést produkált, döntő hibákat követtek el főleg hátul, elől nem igazán, mert a támadójátékuk nem tudott kialakulni.

Olvasói sztorik