Nemzetközi foci

Megy ez Falcao nélkül is

Kolumbia 2-1-re legyőzte Elefántcsontpartot, ezzel szinte biztos továbbjutójának mondhatja magát.
Világbajnokság, C-csoport, 2. forduló
Kolumbia–Elefántcsontpart 2-1 (0-0)
Brazíliaváros, 70 ezer néző. Játékvezető: Webb (angol)
Kolumbia: Ospina – Zuniga, Zapata, Yepes, Armero (Arias, 72.) – Aguilar (Mejia, 79.), Sanchez – Ibarbo (Quintero, 53.), Rodriguez, Cuadrado – Gutierrez. Szövetségi kapitány: Jose Pekerman
Chile: Barry – Aurier, Zokora, Bamba, Boka – Serey (Bolly, 73.), Tiote – Gradel (Kalou, 66.), Toure, Gervinho – Bony (Drogba, 60.). Szövetségi kapitány: Sabri Lamouchi
Gólszerzők: Rodriguez (64.), Quintero (70.), illetve Gervinho (73.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A csütörtöki első találkozón Kolumbia és Elefántcsontpart találkozott a C-csoport második fordulójában. Az első körben a dél-amerikaiak 3-0-ra verték Görögországot, míg a Yaya Toure vezette afrikaiak a japánokat győzték le 2-1-re.

Puhatolózva kezdték a csapatok az összecsapást, az első lövés Kolumbia nevéhez fűződik, egy felívelt labdába Ibarbo ért bele, majd Gutierrez húsz méterről mellé lőtt. Az első tíz perc végére kezdtek felpörögni a mérkőző felek, de a gyors támadások végén rendre hiba csúszott a gépezetbe. A 17. percben az afrikaiak vesztettek labdát a középpályán, Cuadrado elrobogott a jobb szélen, de beadását Zokora mentette szögletre. A beadást kifejelték a védők, a kipattanót Rodriguez tüzelte rá harminc méterről, de Barry magabiztosan védett.

A 25. percig kellett várni az első elefántcsontparti lövésre: Tiote vezetgette a labdát, majd gondolt egy merészet, de 25 méterről fölé bombázott. A 28. percben hatalmas kolumbiai lehetőség maradt ki: James Rodriguez centerezett az üresen és lesen is álló Gutierrez elé, a támadó azonban hat méterről a kapuval szemben eltörte a labdát, ami mellé csordogált. Öt perccel később Aurier parádés átlépős csellel hagyta faképnél Yepest, de a rövidre tartó ballábas lövését Ospina vetődve fogta. A 36. percben Serey lövése okozhatott volna veszélyt, egy kolumbiai lábról azonban szögletre pattant a labda.

Az utolsó percekben jobban futballoztak az Elefántok, ráerőltették akaratukat a dél-amerikaikra, de igazán nagy gólhelyzetig nem tudtak eljutni, így gól nélküli döntetlennel zárult az első játékrész.

A második félidő elején is Elefántcsontpart birtokolta többet a labdát, de a kolumbiaiak kontrákból veszélyeztettek. Cuadrado ment el a jobb szélen, éles beadását azonban a védők kipöckölték az érkező Rodriguez elől. Az 53. percben Yaya Toure végezhetett el szabadrúgást a kaputól 25 méterre, az afrikaiak csapatkapitánya azonban Ospina kapuja mellé tekert. Öt perccel később Toure külsővel adott forintos labdát a kolumbiai védelem mögé, ám Bony tiszta ziccerben fejelés helyett ollózva próbált gólt szerezni, ám akrobatikus mozdulata rossz megoldásnak bizonyult, ugyanis nem találta el a játékszert.

Felpörögtek az események: a hatvanadik percben James Rodriguez indította Cuadradót, aki két biciklicsel után cimbalomszögből a kapus érintésével a hosszú kapufát találta el. Egy perccel később ismét Cuadrado cselezgetett a szélen, beadására jól érkezett Gutierrez, azonban nem jól találta el a labdát. A 64. percben góllá érett az utóbbi percek kolumbiai fölénye, Cuadrado nagyszerű szögletét Rodriguez fejelte szépen a hálóba (1-0).

A kapott gól után felélénkültek az afrikaiak, Drogba cselezgetett a tizenhatos előterében, felrúgták, de Toure a sorfalba lőtte a szabadrúgást, a kipattanó labdát Aurier lőtte rá, de Ospina bravúrral védett. Hiába támadtak az elefántcsontpartiak, a hetvenedik percben egy kontra végén növelni tudta előnyét Kolumbia: a kiválóan futballozó Rodriguez tálalt a csereként beálló Quitero elé, aki higgadtan a kifutó kapus mellett a hálóba lőtt (2-0).

Három perccel később szépített az elefántcsontparti válogatott: Gervinho három védő között cselezte be magát középre, majd 12 méterről a rövidbe bombázott, a kolumbiai kapus már csak beütni tudta a labdát (2-1).

Az utolsó negyedórában az elefántcsontpartiak mindent elkövettek az egyenlítésért, de igazán nagy gólhelyzetet már nem tudtak kialakítani, Kolumbia 2-1-re megnyerte az összecsapást, így a dél-amerikaiak szinte biztos továbbjutójának mondhatják magukat a C-csoportból.

– Meglepetésre egész jó futballt játszanak a kolumbiaiak, szervezetten, tudatosan játszottak, nem nyíltak ki, amíg nem vezettek, próbálták védeni az egy pontot. Sikerült teljesen megérdemelt. Drogbát szerintem kezdőként kellett volna szerepeltetnie az afrikaiak edzőjének, hiszen ő biztosította a hatékonyabb támadójátékot. Örülök, hogy nem csak a sztárválogatottak lépnek tovább az egyenes kieséses szakaszba, hanem azok is, amelyekről kevesebbet tudunk mi, európaiak. Felkészültek, értették, és még tovább is juthatnak. És nem lehet tudni, melyik az a csapat, amelyik odakerül, hiszen nem számítunk rá, ez nagyon jó – mondta a Rangadó.hu állandó szakértője, Tiber László, a Videoton és a Siófok egykori válogatott játékosa.

Olvasói sztorik