Nemzetközi foci

Nyerő csereemberek

Ha kedd, akkor Belgium 2-1-es győzelmet aratott Algéria ellen a világbajnokság H-csoportjában.
Világbajnokság, H-csoport, 1. forduló
Belgium – Algéria 2-1 (0-1)
Belo Horizonte, 57 ezer néző. Játékvezető: Rodríguez (mexikói)
Belgium: Courtois – Alderweireld, Van Buyten, Kompany, Vertonghen – Witsel, De Bruyne, Chadli (Mertens, a szünetben), Dembelé (Fellaini, 65.), Hazard – Lukaku (Origi, 58.). Szövetségi kapitány: Marc Wilmots
Algéria: M’Bolhi – Mostefa, Bougerra, Halliche, Ghoulam – Taider, Medjani (Ghilas, 84.), Bentaleb – Feghouli, Soudani (Slimani, 66.), Mahrez (Lacen, 72.). Szövetségi kapitány: Vahid Halilhodzic
Gólszerzők: Feghouli (tizenegyesből 25.), illetve Fellaini (70.), Mertens (80.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Kedden délután mutatkozott be a H-csoport két szereplője a világbajnokságon: a titkos favorit Belgium először Algéria ellen lépett pályára.

Az első percekben csak ismerkedtek egymással a csapatok: Belgium próbálta átvenni az irányítást, és lassan ráerőltetni játékát ellenfelére, azonban Algéria szervezett védelme magabiztosan fojtotta el a kibontakozó belga támadásokat. A megszerzett labdával viszont nem tudott mit kezdeni az algériai együttes, így beszorult saját térfelére.

A 18. percben Rais M’Bohli kirúgását Riyad Mahrez vette le két védő között, kapura fordult, majd ígéretes helyzetből csúnyán fölé lőtt. A 21. percben Axel Witsel vette célba a kaput, de M’Bohli bravúrral védett. Három perccel később Jan Vertonghen teljesen feleslegesen rántotta le ellenfelét a tizenhatoson belül – büntető! A tizenegyest Sofiane Feghouli magabiztosan értékesítette, így a semmiből megszerezte a vezetést Algéria (0-1).

A 35. percben Witsel vette célba a kaput 25 méterről, lövését M’Bolhi tolta szögletre. Fél perccel később ismét távolról érkezett egy löket, de a kapus megint védett. Algéria nagyon elégedett volt a vezetéssel, gyakorlatilag még a támadók sem lépték át a saját térfelüket. A 39. percben Vertonghen lőtt fölé 18 méterről egy szabadrúgást.

Belgium nem tudott mit kezdeni ellenfele védelmével, így a büntetőnek köszönhetően Algéria 1-0-s vezetésével vonulhattak pihenőre a csapatok.

A második félidőben sem változott a játék képe: Algéria tíz emberrel védekezett, a belgák pedig főleg ívelgetésekkel próbálták megzavarni az ellenfél kapusát. Az 56. percben Algéria is előre merészkedett: kiharcolt egy szögletet, amelyet Soudani alig fejelt mellé.

A 66. percben a csereként beállt Divock Orogi lépett ki a védők szorításában, M’Bolhi azonban bravúrral védett. A hetvenedik percben góllá érett a belgák taktikája: a szintén csereként beállt Maroune Fellaini csúsztatta a kapuba Kevin De Bruyne beadását (1-1). Tíz perccel később remek kontrát vezetett Belgium: Hazard jól passzolt a hosszú oldalon érkező Mertens elé, aki védhetetlenül bombázott a léc alá (2-1).

A 84. percben Fellaini eldönthette volna a meccset, de fejesét a léc fölé tolta a kapus. A hajrában biztosan tartotta nehezen kiharcolt vezetését Belgium, így 2-1-es sikerrel kezdte a világbajnokságot.

A mérkőzést a Rangadó.hu világbajnoki szakértője a korábban Belgiumban és Afrikában is dolgozó László Csaba elemezte:

Nem történt meglepetés a meccsen. A vébé előtt is mondtam, hogy Belgiumot olyan csapatnak tartom, amely meglepetés tud okozni a tornán. Már az első félidőben is fölényben voltak, de nem tudtak gólt lőni. Szerintem a tizenegyes jogos volt, nem lehet rajta vitatkozni. A cserék ezúttal is meghozták a három pontot. Ha nem is csapatként, de egyénileg el tudták dönteni a mérkőzést. Fellaini és Mertens olyan cserék, akik meg tudták változtatni a találkozó menetét.

Mindig mondom, hogy gyakran nem a kezdőcsapat nyeri meg a mérkőzést, hanem a kispad. Ha minőségi játékosokat tudnak beküldeni, esetleg olyanokat, akik többet tudnak hozzátenni, mint akik lejönnek, akkor meg tudják nyerni a meccset, és pontosan ez történt most is. Ugyanezért tartom erősnek a német válogatottat is. A cserejátékosok mindig alázattal vannak a csapat és a mérkőzés iránt, és mindig nyerni akarnak. Mertens és Fellaini a mai teljesítményükkel azt mutatták, hogy a következő meccsen is játszani akarnak. Szervezetten bedarálták Algériát, és éppen ezt nem látom az afrikai csapatoktól, ezért nem tudnak messzire eljutni egy ilyen tornán.

Olvasói sztorik