Nemzetközi foci

Ha nincs bíró, nincs győzelem

A házigazda brazil válogatott remek meccsen gól nélküli döntetlent játszott Mexikóval a világbajnokságon.
Világbajnokság, A-csoport, 2. forduló
Brazília–Mexikó 0-0
Fortaleza, 60 ezer néző. Játékvezető: Cakir (török)
Brazília: César – Daniel Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo – Paulinho, Luiz Gustavo, Oscar (Willian, 84.), Ramires (Bernard, a szünetben) – Fred (Jo, 68.), Neymar. Szövetségi kapitány: Luiz Felipe Scolari
Mexikó: Ochoa – Rodriguez, Marquez, Herrera (Fabian, 76.), Layun – Dos Santos (Jimenez, 84.), Moreno, Guardado, Peralta (J. Hernandez, 74.) – Aguilar, Vazquez. Szövetségi kapitány: Miguel Herrera

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Elképesztő hangulatban és nagy iramban kezdődött a házigazda brazilok meccse Mexikó ellen – ezzel a találkozóval vette kezdetét a csoportkör második fordulója. A közép-amerikaiak nem játszottak megilletődötten, de az első komoly helyzet a hazaiak előtt adódott: a 11. percben Oscar hajszálpontos beadását Fred lőtte az oldalhálóba – ráadásul az asszisztens lest jelzett. A folytatásban nyomás alá helyezte ellenfelét Brazília, a mexikóiak szinte kizárólag a védekezéssel törődtek, de azt jól csinálták.

Ezután váratlanul feltámadtak a közép-amerikaiak: a 24. percben Hector Herrera távoli lövése Julio Cesar kezét súrolva a keresztléc fölött hagyta el a játékteret. A másik oldalon Neymar hajszálpontos fejesét nagy bravúrral védte Ochoa. A 41. percben Vazquez lövése suhant el a kapufa mellett. A másik kapu előtt Ochoa előbb egy szabadrúgást hárított, majd a kipattanót is bravúrral védte. A nagy iramhoz képest kevés helyzetet hozott az első félidő, de a jó játékkal nem maradtak adósak a csapatok.

Brazil rohamokkal indult a második felvonás, de az 55. percben Vázquez lőtt távolról a keresztléc fölé, majd Herrera tette ugyanezt. Valóságos offenzívát indított Mexikó: a hatvanadik percben Guardado bombázott a kapufa mellé. A túloldalon Neymar szabadrúgása süvített el a kapu mellett. A 68. percben Neymar közeli lövését, majd az ismétlést is hárította a mexikóiak szenzációs formában védő kapusa.

A 75. percben a csereként beállt Jo lépett ki a leshatáron, de a kapu mellé lőtt. A 81. percben is ő tört volna kapura, de a kivetődő Ochoa ismét nagyot mentett. A 85. percben Neymar szabadrúgása után Thiago Silva fejelt négy méterről, de a mexikói kapus sokadszor is elképesztő bravúrral védett, az ismétlést pedig csapattársai tisztázták. Ezután Marcelo került helyzetbe, de nem vette át jól a labdát, és inkább feldobta magát a tizenhatoson belül – a játékvezető ezúttal nem kedvezett a házigazdáknak.

A közép-amerikaiak is próbálkoztak a hajrában: egy szöglet után Guardado lőtt kevéssel fölé. Ezt követően Jimenez zárt lövéssel egy gyors ellenakciót, de Julio Cesar kiütötte a labdát. Remek meccset játszottak a csapatok, és ez annak ellenére igaz, hogy nem született gól. A török játékvezető rendkívül korrekten dirigálta a találkozót, és ma bizonyosodott, hogy ha nincs bírói részrehajlás – mint volt a horvátok ellen –, a braziloknak nincs könnyű dolguk! A mexikóiak megköszönhetik a pontszerzést Ochoa kapusnak, aki emberfeletti védéseket mutatott be.

– Nagyon jó meccs volt, bár én arra számítottam, hogy a brazilok nyernek, de nem jött össze – kezdte a Rangadó.hu világbajnoki szakértője, Bodnár László, a magyar válogatott korábbi védője. – Mindkét csapatnak számos helyzete volt, reális az iksz, de ez egyáltalán nem olyan null-null volt, mint a Nigéria–Irán meccs. A brazilok nem nyújtanak olyan meggyőző teljesítményt, ahogy vártam. Nálam a rajt előtt a német, spanyol, brazil trió volt a favorit, közülük a német játszanak magasan a legjobban. Egységes, szervezett csapat, az eddig látottak alapján a legmeggyőzőbb a mezőnyben. A meglepetés-csapat szerintem Mexikó lehet, hiszen ma sem csak a védekezéssel törődött, időnként kimondottan gólra törően futballozott.

Olvasói sztorik