Nemzetközi foci

Füttykoncert és döntetlen

Nem hozott gólt az Irán–Nigéria mérkőzés a világbajnokságon.
Világbajnokság, F-csoport, 1. forduló
Irán–Nigéria 0-0
Curitiba, 39 ezer néző. Játékvezető: Vera (ecuadori)
Irán: A. Hagigi – Heidari, Hadzsszafi, Hosszeini, Szadegi – Nekunam, Tejmurjan, Montazeri, Gucsannezsad – Dedzsagah, Puladi. Szövetségi kapitány: Carlos Queiróz
Nigéria: Enyeama – Ambrose, Oshaniwa, Oboabona, Omeruo – Mikel, Onazi, Azeez – Musa, Moses, Emenike. Szövetségi kapitány: Stephen Keshi

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Kevés gólt szerző csapatok szálltak szembe egymással az F-csoport második mérkőzésén, amelyen Nigéria kezdett aktívabban. Az afrikai válogatott próbálkozott először lövéssel, de a labda alig gurult el Hagigi kapusig. A nyolcadik percben megszülethetett volna az első gól, de a kapus támadása miatt még azelőtt a sípjába fújt a játékvezető, hogy Ahmed Musa a hálóba kotorta volna a labdát.

A következő percben kisebb tűzijáték alakul ki az irániak kapuja előtt, előbb Puladi mentett nagyot, majd Onazi lőtt alig mellé. Támadásban maradt Nigéria, meddő mezőnyfölényét alig-alig tudták megtörni az irániak. Kényszerűségből már az első félórában cseréltek az afrikaiak: Ogboabona lesántikált, Yoseph Yobo beszaladt.

A csere után Musa kis híján átvágta az iráni kapust, ravaszul ellőtt szabadrúgására azonban visszaért a rövidre a sorfalat rendezgető Hagigi. A 34. percben összehozta első komolyabb helyzetét Irán: Dejagah szögletét Ghoochannejhad fejelte rá közelről, Enyeama viszont nagyot védett. A félidő utolsó tíz percében a küzdelem dominált, passzpontosságban finoman szólva egyik gárda sem járt a világrekord közelében.

A negyedórás pihenő után ott folytatták a csapatok, ahol abbahagyták, bár az iramból kicsit visszavettek. Nigéria jobbára beadásokkal próbálkozott, de a két ígéretesebb ívelést is simán tisztázták a védők. Szerencsére ennél még csak jobb meccseket hozott az idei világbajnokság…

Az 58. percben Emenike lövése roppant gyengére sikerült, csakúgy, mint Ghoochannejad kísérlete. A közönség pedig füttykoncertbe kezdett – valószínűleg nem a mai meccsjegy volt életük legjobb befektetése…

A 71. percig kellett várni a következő helyzetre, ekkor Ameobi csúsztatott kapura egy beadást nyolc méterről, de nem volt elég pontos. Három perccel később egy szabadrúgást kicsiben végezték el az afrikaiak, a kombináció végén Onazi mozgatta meg kicsit az ellenfél kapusát.

Az utolsó tíz percre fordulva Andranik eresztett el egy lövést a tizenhatosról, de legalább öt méterrel mellé gurul a labda. Két perccel később Odemwingie bivalyerős lökete éppen csak elkerülte a kaput, de közben megszólalt a játékvezető sípja kezezés miatt.

Az utolsó percekben teljesen beszorították ellenfelüket az afrikaiak, de minden beadás és próbálkozás után tisztáztak a védők. Nigéria nem tudott gólt szerezni, Irán pedig nem nagyon akart, így gyenge mérkőzésen született a 2014-es világbajnokság első döntetlenje – ennél csak jobb összecsapások jöhetnek.

– Kicsit unalmas mérkőzés volt. Nigéria csak akkor játszott jól, amikor Odemwingie bejött, illetve amikor Obi Mikel lendületes volt, és nem sétált a pályán – mondta a Rangadó.hu világbajnoki szakértője, a nigériai születésű, korábbi magyar válogatott Thomas Sowunmi. – Meglepően sok ívelgetést láthattunk, ez nem jellemző rájuk. A helyzetecskék alapján Nigéria állt közelebb a győzelemhez. Hogy melyik csapat érdemelte volna meg a sikert, nem tudom, de Irán jobban akarta, az biztos. Ennél csak jobb jöhet… A csapat stílusa az egy-egyezés, a lendületes játék. A végén volt egy kis kombinatív foci, de a játékvezető elég sok hibát követett el, gondolok itt például a meg nem adott gól előtti faultra.

Olvasói sztorik