Nemzetközi foci

Hitzfeld cseréi döntöttek

Svájc a 93. percben lőtt góllal nyert 2-1-re Ecuador ellen a világbajnokság E-csoportjának első fordulójában.
Világbajnokság, E-csoport, 1. forduló
Svájc–Ecuador 2-1 (0-1)
Brazíliaváros, 40 ezer néző. Játékvezető: Irmatov (üzbég)
Svájc: Benaglio – Rodriguez, von Bergen, Djourou, Lichtsteiner – Inler, Behrami – Stocker (Mehmedi a szünetben), Xhaka, Shaqiri – Drmic (Seferovic 75.). Szövetségi kapitány: Ottmar Hitzfeld
Ecuador: Dominguez – Paredes, Guagua, Erazo, Ayovi – Valencia, Gruezo, Noboa, Montero (Rojas 77.) – Valencia Lastra, Caicedo (Arroyo, 71.). Szövetségi kapitány: Reinaldo Rueda
Gólszerzők: Mehmedi (48.), Seferovic (93.), illetve Enner Valencia (22.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A világbajnokság harmadik európai–dél-amerikai összecsapására került sor vasárnap, az E-csoport küzdelmei a Svájc–Ecuador mérkőzéssel startoltak. Ottmar Hitzfeld legénységét előzetesen sokan a torna meglepetéscsapatai között emlegetik, a dél-amerikai együttesek viszont egyelőre nagyon jó formát mutatnak Brazíliában. Az eddigi vébék történetében Svájc még soha nem tudott nyerni latin-amerikai csapat ellen.

Irmatov sípszavára Ecuador kezdte a mérkőzést. Az első percekben Reinaldo Rueda válogatottja dominált, és két gyors szögletet is sikerült kiharcolnia, ám azok veszélytelenek voltak. Svájc meglepően sok labdát veszített el a középpályán, így támadásban Ecuador próbálkozott.

Az első negyedóra végén a svájciak talán legnagyobb sztárja, Shaqiri vétette észre magát, és tüzelt a tizenhatos vonaláról. A középre tartó lövést Domínguez magabiztosan védte. A 22. percben megszerezte a vezetést Ecuador: egy szabadrúgás után az ötösön teljesen tisztán ugorhatott fel E. Valencia, aki remek fejessel juttatta előnyhöz a dél-amerikaikat (0-1).

A kapott gól után az álmosan kezdő Svájc is felpörgött, és többet birtokolta a labdát. A többségben lévő ecuadori közönségnek mindez nem tetszett, így hangos füttyszó kísérte a svájciak játékát. A Behrami mozgatta európaiak magasabb fokozatra kapcsoltak, a kapu elé szegezték ellenfelüket, de igazi veszély nem alakult ki a kapu előterében. A hátrányban lévő együttes legveszélyesebb helyzetét Inler alakította ki, a 23 méteres bombánál résen volt a dél-amerikai kapus. Hiába támadtak és birtokolták többet a labdát Shaqiriék, hátul is figyelniük kellet, hiszen kivárásra és gyors kontrákra rendezkedtek be az ecuadoriak. A csata első felvonását Ecuador nyerte, a szünetben Hitzfeld feladata volt felrázni a statikus svájciakat.

A fordulás után Stocker már nem jött ki a pályára, helyét Mehmedi vette át, Hitzfeld szupercseréje pedig szinte az első labdaérintésből bizonyított: a 48. percben Rodriguez szöglete után a Freiburg csatára Gruezo szorításában fejelt a kapuba (1-1).

Újra nyílttá vált a mérkőzés, az iram lüktetett, de továbbra is sok hibával játszottak a csapatok. Kontrákkal próbálkoztak az egyik, majd a másik oldalon is, de eredménytelenül. A svájciaktól Shaqiri volt agilis, bátran kevergetett a dél-amerikai védők szorításában, sok eredményt azonban nem hozott. A túloldalon az első gól szerzője, E. Valencia duplára játszott, passz helyett tüzelt, ám 17 méteres bombája kapu fölé szállt.

A 66. percben a szélvészgyors Montero vezette rá a labdát Benaglióra, a kapus szögletre mentett – nagy helyzet volt. Három perccel később már Svájc veszélyeztetett, a 69. percben hiába ugrottak fel a nézők ülőhelyükről, Drnic egyértelmű lesgólját érvénytelenítette a játékvezető.

A meccs hajrájához érkezve mindkét mester cserékkel próbált új színt vinni csapata játékába, a friss emberek támadósorba érkeztek. A nyolcvanadik percben remek lehetőség adódott a svájciak előtt, Shaqiri harcolt ki szabadrúgást a kaputól 18 méterre – ám a sértett a sorfalba rúgta a labdát. A túloldalon Arroyo végezhetett el pontrúgást a kaputól 25 méterre, a megpattanó lövést Benaglio fogta.

A döntetlent talán már mindkét fél szurkolói elkönyvelték, ám egy villámgyors támadás után a Rodriguez passzából a csereként beállt Seferovic lőtt bombagólt a kapu előteréből a 93. percben. A döntetlen talán igazságosabb lett volna, ám Svájc szupercseréinek köszönhetően három ponttal nyitott a vébén.

– A svájciak sokkal jobban szokták kezdeni a mérkőzéseket, máskor nem engedik át ennyire az ellenfélnek a területet, kezdeményezőbbek szoktak lenni. Mindenképpen változtatniuk kell, vissza kell térniük a korábbi stílusukhoz – mondta a Rangadó.hu világbajnoki szakértője, a hét éve Svájcban futballozó Vanczák Vilmos. – Számomra meglepetés volt, hogy meg tudták nyerni a meccset, bár a második félidőben már jobban birtokolták a labdát. Ecuador kontrákra rendezkedett be, kihagyta a nagy helyzetet, és a foci örök törvényszerűsége most is bejött. Fontos volt a jó kezdés, a győzelem további energiákat mozgósíthat. A második helyen meglehet a továbbjutás Svájc számára, de szerintem csak annyira lesznek képesek.

Olvasói sztorik