Nemzetközi foci

A videóbíró is kellett hozzá

A franciák 3-0-ra nyertek az egy félidőn keresztül emberhátrányban játszó Honduras ellen a világbajnokság E-csoportjában.
Világbajnokság, E-csoport, 1. forduló
Franciaország–Honduras 3-0 (1-0)
Porto Alegre, 39 ezer néző. Játékvezető: Ricci (brazil)
Franciaország: Lloris – Debuchy, Varane, Sakho, Evra – Pogba (Sissoko, 57.), Cabaye (Mavuba, 65.), Matuidi – Valbuena (Giroud, 78.), Benzema, Griezmann. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Honduras: Valladares – Beckeles, Bernárdez (O. Chavez, a szünetben), Figueroa, Izaguirre – Najar (Claros, 58.), Garrido, Palacios, Espinoza – Bengtson (B. Garcia, a szünetben), Costly. Szövetségi kapitány: Luis Suárez
Gólszerzők: Benzema (45., 72. – az elsőt tizenegyesből), Valladares (öngól 48.)
Kiállítva: Palacios (43.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Érdekes közjátékkal kezdődött az E-csoportban a Franciaország–Honduras találkozó, ugyanis nem tudták lejátszani a himnuszokat a Beira-Rio Stadion technikusai.

Az első öt percben Honduras birtokolta többet a labdát, amelyet a közönség hangos ollézással üdvözölt. A csapat azonban nem tudott mit kezdeni a meddő mezőnyfölénnyel, többször is jól állította lesre a kiugró ellenfelet a francia védelem.

A 15. percben Blaise Matuidi elé került egy szabadrúgás után lecsorgó labda, a francia nem sokat várt, igazított egyet, majd tíz méterről lőtt, de Noel Valladares óriási bravúrral a lécre tolta a lövést. Honduras védelme jól szűrte az erőtlen francia rohamokat, a megszerzett labdákat azonban nagyon pontatlanul játszotta meg, így egyik kapu sem forgott veszélyben.

A 23. percben Antoine Griezmann fejére varázsoltak egy bal oldali beadást, de ő is csak a keresztlécet találta el. Öt perccel később Wilson Palacios rúgta fel, majd taposta meg Paul Pogbát, aki cserébe rúgással és akasztással törlesztett – mindketten megúszták sárga lappal.

Két perccel az első félidő vége előtt Pogba vett volna le egy labdát a tizenhatoson belül, de Palacios hátulról fellökte – tizenegyes és sárga lap, ami a hondurasi esetében kiállítást ért. A büntetőt Karim Benzema az ellenkező irányba mozduló kapus mellett biztosan lőtte a hálóba (1-0). A játékrész ráadásában Matthieu Valbuena lőtt kapura egy szabadrúgást, de Valladares védett.

A 48. percben debütált élesben a gólvonal-technológia a vébén: Benzema lövése a kapufáról kifelé pattant, ám Valladares szerencsétlenül ütött bele, így az, ha milliméterekkel is, de áthaladt a gólvonalon – öngól (2-0). A játékvezető először nem ítélt gólt, de mivel rezgett a kezén a jeladó, meggondolta magát. A hondurasiak ennek ellenére hosszasan reklamáltak. Az 55. percben Benzema vett le egy labdát két védő között, hat méterre a kaputól, lövését óriási bravúrral védte Valladares. A 64. percben Matuidi érkezett Evra lapos beadására, lövése alig ment mellé.

Nem sokkal később Boniek Garcia lépett ki a labdával, de kissé kisodródott helyzetből leadott lövését könnyen védte Lloris. A 72. percben Benzema gyűjtött be egy blokkról lepattanó labdát, és védhetetlenül bombázott a kapus feje felett a rövid felsőbe (3-0).

Az utolsó negyedóra gyakorlatilag különösebb esemény nélkül telt: Honduras elfáradt, a francia válogatott felőrölte tíz emberrel játszó ellenfelét, így 3-0-s sikerrel kezdte világbajnoki szereplését.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Kereki Zoltán, a ZTE és a Haladás egykori válogatott védője elemezte:

Nagyon könnyen értékelhető meccs volt a nagy tudásbeli különbség miatt. Érdekesség, hogy annak idején mindkét válogatott ellen játszottam. A Platini nevével fémjelzett franciákat legyőztük a Népstadionban, Hondurasban pedig a válogatottal és az Innsbruckkal is jártam.

Nem szeretem a kis csapat kifejezést – milyen jó lenne, ha kis csapatnak titulálnának minket, de egyszer ott lennénk a vébén –, de Honduras tényleg kis csapat a franciákhoz képest. Nyolc és fél milliós országról van szó, de a mostani résztvevők közül Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában, Uruguayban is kevesebben élnek, mint Magyarországon. Közép-Amerika kis rész a világ térképén, mégis három csapat, Mexikó, Honduras és Costa Rica is ott van a tornán.

Már az első félidőben is egyértelmű volt Franciaország fölénye, sorozatban vezették a szép támadásokat, több lehetőséget alakítottak ki, de nem tudták kihasználni ezeket. Ami az egyéni teljesítményeket illeti, két nevet írtam fel: Griezmann az egyik, illetve a mezőny legjobbja, Valbuena, aki technikailag remekül képzett, és a pálya minden részén feltűnt. A Pogba, Palacios affér után nálam mindkettőnek piros lap járt volna, már többször mondtam, hogy nézni sem bírom az ilyen kannibalizmusra emlékeztető jeleneteket. Két kapufájuk volt a franciáknak, már ebben az időszakban kijött, hogy kategóriákkal jobb csapatról van szó. A tizenegyes és a kiállítás egyértelmű volt, jó döntés született.

A második gólról az a véleményem, hogy lehet, nem csak Vad II játékvezető hibázik, hanem a számítástechnika is… Az ötvenharmadik percben Boniek Garcia olyan szabálytalanságot követett el, ami után szintén azonnali kiállításnak kellett volna következnie, hiszen nem nézte a labdát, csak azt, hogyan tudna minél jobban belerúgni ellenfelébe. Ilyen szituációban a bírónak semmit nem kellene mérlegelnie.

Továbbra is jellemző volt az egykapuzás, majd jött Benzema második gólja, ami nagyon szép volt, de olyan szögből nem nagyon illik gólt kapni. Már az első felvonásban is lényegesen jobbak voltak a franciák, a másodikban pedig az emberelőny miatt ez tovább fokozódott.

Olvasói sztorik