Nemzetközi foci

Campbellék megtréfálták Uruguayt

A kétszeres világbajnokra kötelező győzelem várt a D-csoport első mérkőzésén, azonban a Costa Rica-i pontrúgások kifogtak rajta.
Világbajnokság, D-csoport, 1. forduló
Uruguay – Costa Rica 1-3 (1-0)
Fortaleza, 60 ezer néző. Játékvezető: Brych(német)
Uruguay: Muslera – Pereira, Lugano, Godin, Caceres – Stuani, Arevalo, Gargano (A. González, 60.), C. Rodríguez (A. Hernandez, 76.) – Forlan (Lodeiro, 60.), Cavani. Szövetségi kapitány: Oscar Tabarez
Costa Rica: Navas – Gamboa, Duarte, G. González, Umana, Diaz – Borges, Tejeda (Cubero, 75.) – Bolanos, Ruiz (Urena) – Campbell. Szövetségi kapitány: Jorge Luis Pinto
Gólszerzők: Cavani (24.), illetve Campbell (54.), Duarte (58.), Rena (84.)
Kiállítva: Maxi Pereira (94.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A sérült Luis Suárez hiányában is kötelező győzelem várt Uruguayra a D-csoport első mérkőzésén Costa Rica ellen. A kétszeres világbajnok együttes magabiztosan kezdett a világranglista 34. helyén álló közép-amerikai rivális ellen, igaz Forlanék nem vitték túlzásba a helyzetek kialakítását.

Az első komolyabb lehetőségre egészen a 16. percig kellett várni, Forlan jó 35 méterről elvégzett szabadrúgását követően Cavani elé pattant a labda a védőkről, ám a PSG ásza nem maradt elég higgadt, kapásból a keresztléc fölé bombázott.

Ami nem ment akcióból, az sikerült büntetőből. Luganót rántották le a tizenhatoson belül, a német játékvezető pedig helyesen a büntetőpontra mutatott. A labdát Cavani tette le és magabiztosan juttatta a hálóba (1-0).

Vezetése tudatában megkönnyebbült örömfoci helyett azonban inkább egy takaréklángra kapcsolt uruguayi tizenegyet láthattunk a pályán. Nem úgy Costa Rica: előbb az Arsenal kötelékéhez tartozó Campbell vette célba jó húsz méterről Muslera kapuját, és csupán néhány centit tévedett, majd González lőtt az ötös sarkától az oldalhálóba.

A folytatásban is inkább az előzetesen esélytelenebbnek vélt Costa Rica dominált, Campbell veszélyeztetett újfent, majd a pocsékul kimozduló Muslera feje felett szállt el a labda egy baloldali beadást követően, azonban az uruguayi kapus ügyetlenkedése az érkező Gonzálezt is meglepte, ugyanis nem tudott a kapuba továbbítani.

A játékrész hajrájában aztán szinte a semmiből megduplázhatta volna előnyét az 1950-es brazíliai vébé győztese, ám Forlan távoli, megpattanó lövését Keylor Navas óriási bravúrral kitolta a léc alól, bizonyítva, okkal emlegetik a spanyol bajnok Atlético Madrid kiszemeltjei közt.

Navas bravúrja igazán csak fordulást követően, az 54. percben értékelődött fel. Bolanos csúsztatását követően ugyanis Campbell elé került a labda, aki köszönte szépen, az elalvó uruguayi bekkek közt nyolc méterről Muslera kapujába bombázott (1-1), ezzel egalizálva az állást.

Talán még fel sem fogta a történteket Uruguay, máris ismét középkezdéshez készülődhetett: Bolanos remek beívelését követően szinte lekopírozták az előző akciót a Costa Rica-iak, ám ezúttal Duarte volt a befejezőember, aki bevetődve, csukafejessel mattolta a gólvonalon kiszolgáltatottan álló Muslerát (1-2), ezzel már megfordítva az állást.

Oscar Tabarez kettős cserével próbált frissíteni láthatóan megzuhant csapatán, ám a húzás nem igazán vált be. Uruguay próbálkozott ugyan, de igazán komoly helyzetekig nem jutott el, miközben a közép-amerikaiak minden egyes kontrájában ott rejlett a döntő, harmadik találat megszerzésének lehetősége.

A 76. percben aztán az is eldőlt, hogy a térdműtéten átesett Suárez nem lehet csapata segítségére, Rodríguez helyére Hernández érkezett a harmadik uruguayi cserével. Nem kockáztatunk sokat azzal ha leírjuk, amennyiben a liverpooli támadó akárcsak ötvenszázalékos állapotban is lenne, pályára lép a hajrában, vesztes állásnál…

Ahogy fogyott az idő, a kék mezesek úgy váltak egyre görcsösebbeké, támadásaikból hiányzott a kellő lendület és a kreativitás, Navasnak nem is akadt más dolga, mint egy-egy gyenge átlövés, vagy épp beívelés magabiztos hatástalanítása. A 84. percben aztán megpecsételődött Cavaniék sorsa: Campbell szöktette remek passzal az üresbe mozgó Urenát, aki a kimozduló Muslera mellett a kapuba passzolta a csapata harmadik gólját (1-3).

A hosszabbítás utolsó pillanataiban még Pereira veszítette el a fejét, brutálisan megrúgva Campbellt, így piros lappal már mehetett is zuhanyozni.

Uruguay vereségével komoly lépéshátrányba kerülhet a továbbjutásért folytatott küzdelemben, amennyiben a csoport – magyar idő szerint – éjfélkor kezdődő rangadóján, az Anglia–Olaszország találkozón esetleg döntetlen születik.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Nagy László, az Újpest egykori olimpiai bajnok játékosa, majd vezetőedzője elemezte:

Ez a világbajnokság második órási meglepetése, szenzációja, sőt talán még nagyobb is mint, a spanyol-holland meccs eredménye. Érdekesség, hogy mindkét csapat, Hollandia és Costa Rica is világbajnokot vert meg, persze, Uruguay régebben volt aranyérmes, mint a spanyolok, de négy éve a negyedik helyen végzett. Ma a döntetlenre sem volt esélye, mert ellenfele a második félidőben egyértelműen jobb volt. Nem tudták tartani Campbellt, a Costa Rica-iak nagyon szép gólokat rúgtak, miközben az uruguayiak fel sem ébredtek. A tizenegyes jogos volt, meg lehetett adni, mert tényleg az volt, ám a dél-amerikaiak játéka gyengécskére, soványra sikeredett. Az első félidő unalmas mérkőzést ígért, a második viszont élvezhető volt.

A győztes csapat null-egyről jó játékkal fordított. Costa Rica esélytelennek tűnik a csoport másik két csapata ellen, de ezért szép a futball. Uruguay válogatottját is sokkal rutinosabb, jobb futballisták alkotják, bár közülük néhányan a kispadon ültek, és bizony nagyon hiányoztak. A közép-amerikaiaknak biztosan meglesz az önbizalmuk ezután, és mindent megtesznek, hogy megnehezítsék az angolok és az olaszok dolgát. Előnyben vannak, hiszen már vannak pontjaik, nyugodtan játszhatnak, és a ma látottak alapján benne van a játékukban a továbbjutás lehetősége.

Olvasói sztorik