Nemzetközi foci

Pirlo már a vébégyőzelemről beszél

Az angolok ellen kezdő olaszok rutinos játékosát csak a végső siker motiválja brazíliai tornán.

A világbajnokság szombati programja

C-csoport, 1. forduló:
Kolumbia–Görögország, Belo Horizonte, 18 óra, játékvezető: Mark W Geiger (amerikai)
Elefántcsontpart–Japán, Recife, 3 óra, játékvezető: Enrique Osses (chilei)
D-csoport, 1. forduló:
Uruguay–Costa Rica, Fortaleza, 21 óra, játékvezető: Felix Brych (német)
Anglia–Olaszország, Manaus, 24 óra, játékvezető: Björn Kuipers (holland)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A dzsungel közepén lévő manausi Amazónia Aréna ad otthont a D-csoport egyik legnagyobb érdeklődéssel várt összecsapásának a brazíliai világbajnokságon: az Olaszország–Anglia mérkőzésen az embert próbáló klímával is meg kell küzdeniük majd a játékosoknak.

A szakértők előzetes esélylatolgatása alapján a két korábbi vébé-győztes európai csapat meccsének ezúttal egyértelműen a két éve Európa-bajnoki ezüstérmet nyerő olaszok az esélyesei. A meccset ugyanakkor alapjaiban határozhatja majd meg, hogy melyik fél tud jobban alkalmazkodni az európai játékos számára teljesen idegen időjárási viszonyokhoz, a forrósághoz és a magas páratartalomhoz.

Cesare Prandelli keretében több tehetséges fiatal is helyet kapott, ám a gerincet tapasztalt játékosok alkotják, akik közül hárman, Gianluigi Buffon, Danielle De Rossi és Andrea Pirlo a 2006-os világbajnok gárdának is a tagjai voltak.

– Megnyerhetjük a vébét! Én mindig azért játszom, hogy győzzek, nem tesz boldoggá, ha csak továbbjutunk a csoportból, vagy eljutunk a negyeddöntőig. A mostani válogatottban minden megvan a végső sikerhez – mondta magabiztosan az olaszok legnagyobb sztárja, a 35 éves Pirlo.

A két együttes legutóbb a 2012-es Európa-bajnokság negyeddöntőjében találkozott egymással, és akkor tizenegyesekkel az olasz csapat jutott tovább. Az angoloknál azóta komoly változások történtek, Roy Hodgson szövetségi kapitány temérdek fiatalt hívott meg, és bízik benne, hogy Raheem Sterling, Daniel Sturridge, vagy Adam Lallana gyorsaságára épülő játék sikert hoz majd a vébén.

– Talán ez a legjobb angol válogatott, aminek tagja voltam eddig. Az együttes előtt nagyon fényes jövő áll, ebben biztos vagyok – mondta Wayne Rooney, a Manchester United csatára, aki korábbi két vébéjén nem tudott a kapuba találni.

Az angolokat segítheti, hogy évtizedek óta először a szigetországi szurkolók és szakírók sem várnak a válogatottól nagy tetteket, sőt a továbbjutásra szinte esélytelennek kiállították ki a csapatot.

Suárez nélkül kezd Uruguay?

Az eddigi egyetlen brazíliai vébé-győztese, Uruguay megkapta a sorstól azt a lehetőséget, hogy – a csoport másik két nagy csapatával ellentétben – papíron könnyűnek tűnő riválissal szemben kezdjen a világbajnokságon. A 2010-es vébé legjobb dél-amerikai csapata Costa Ricával játszik Fortalenzában, és a győzelem kötelező számukra, lehetőleg minél nagyobb különbséggel.

A Copa America-címvédő uruguayiaknál az elmúlt hetekben riadalmat okozott a Liverpool sztárcsatára, Luís Suárez sérülése. A támadó csütörtökön már a társaival edzett, ám szombati játéka még kérdéses. Diego Forlán ugyanakkor gyomorpanaszai ellenére szinte biztosan kezdő lesz.

– Tiszteljük ellenfelünket, amely biztosan megnehezíti majd a dolgunkat, ám természetesen győzelmet várok, várunk mindannyian – nyilatkozta Oscar Tabarez, az uruguayi válogatott sikerkapitánya.

Az elefántoknak is lesz hiányzójuk

Valószínűleg legjobbja, Yaya Touré nélkül kell megkezdenie világbajnoki szereplését az elefántcsontparti válogatottnak, amely Japán ellen lép pályára, magyar idő szerint éjjel három órától. A Manchester City futballistája, a Premier League leggólerősebb középpályása combsérüléssel bajlódik, Sabri Lamouchi szövetségi kapitány pedig így várhatóan Serey Diének szavaz majd bizalmat.

A japánoknál ugyanakkor hosszú idő után újra bevethető lesz a csapatkapitány Haszebe Makoto. Neki elsősorban a hátsóalakzat megszilárdítása lesz a feladata, amire nagy szüksége van az ázsiai alakulatnak, ugyanis legutóbbi kilenc mérkőzéséből mindössze egyet tudott lehozni kapott gól nélkül.

– Az elefántcsontpartiaknak rendkívül erős a támadósoruk, ugyanakkor a védelmük sebezhető. Mindkét csapat támadófutballt játszik, a győzelem a koncentráción múlik – nyilatkozta Haszebe.

Védekezni fognak a nagy visszatérők?

A csoport másik mérkőzésén várhatóan inkább a védekezésé lesz a főszerep, ugyanis a világbajnokságra 16 év után visszatérő kolumbiai válogatott úgy jutott ki a tornára, hogy 16 találkozón mindössze 13 gólt kapott, ami a legkevesebb a dél-amerikai selejtezősorozatban érdekelt csapatok között, míg a görögök hagyományosan stabil hátsó alakzatukra építenek.

– Kiváló támadóik vannak, de a csapatunkat rendkívül tapasztalt és jó játékosok alkotják, ezt bizonyítani fogjuk szombaton – nyilatkozta Kosztasz Manolasz, a görögök védője.

A kolumbiai támadásokért Jackson Martinez vagy Carlos Bacca lesz a felelős. Nagy kérdés, hogy a két csatár tudja-e majd feledtetni a térdsérülése miatt kimaradó Radamel Falcaót, aki korábban egyedül is óriási veszélyt jelentett az ellenfelek kapujára. Mindenesetre José Pekerman, a kolumbiaiak szövetségi kapitánya azt mondta, kizárólag a győzelemmel lenne elégedett.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik