Nemzetközi foci

Kolumbia lenullázta a görögöket

A dél-amerikaiak 3-0-s győzelemmel kezdtek Görögország ellen a világbajnokság C-csoportjában.
Világbajnokság, C-csoport, 1. forduló
Kolumbia–Görögország 3-0 (1-0)
Belo Horizonte, 57 ezer néző. Játékvezető: Hurd (amerikai)
Kolumbia: Ospina – Zúniga, Zapata, Yepes, Armero (Arias, 74.) – Sánchez, Aguilar (Mejia, 68.) – Rodríguez, Cuadrado, Ibarbo – Gutiérrez (Martínez, 76.). Szövetségi kapitány: José Pekerman
Görögország: Karnezisz – Toroszidisz, Manolasz, Papasztatopulosz, Holebasz – Maniatisz, Kacuranisz – Szalpingidisz (Fetfacidisz, 58.), Kone (Karagunisz, 78.) – Szamarasz, Gekasz (Mitroglou, 64.). Szövetségi kapitány: Fernando Santos
Gólszerzők: Armero (5.), Gutiérrez (59.), Rodríguez (93.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Kolumbia és Görögország párharcával indult a világbajnokság harmadik játéknapja.

Nagy kolumbiai fölény jellemezte a találkozó első perceit, a görögök csak keresték a labdát. Az ötödik percben aztán gólt eredményezett a dominancia: Pablo Armero kapott remek labdát a tizenhatoson belül, lövése megpattant egy védőn, így a labda a bal alsó sarokba csorgott (1-0). A görög együttes rögtön a középkezdés után válaszolhatott volna, de Panagiotisz Kone kicsivel a kapu mellé lőtt.

A kezdeti rohamok után kissé csökkent az iram, de így sem lehetett panasz. Megfordultak a szerepek a mérkőzés kezdetéhez képest: Kolumbia átadta a területet a görögöknek, és gyors támadóikra alapozva kontrákkal próbálta meglepni ellenfelét.

A 18. percben James Rogríguez tesztelte a görög kapust, de távoli lövését magabiztosan fogta Oresztisz Karnezisz. A 25. percben Victor Ibarbo futotta le a görög védelmet, egy játékos, Vassziliosz Toroszidisz azonban tartotta vele a lépést, és tanári módon szerelte a tizenhatoson belül.

A 29. percben Toroszidisz fejelt nem sokkal mellé. Három perccel később Giorgiosz Szamarasz beadása pattant meg egy védőn, de Ospina magabiztosan lépett vissza, s ölelte magához a labdát. A 36. percben Rodríguez felé szállt egy bal oldali beadás, a kolumbiai azonban az ötös sarkáról fölé belsőzött.

A 45. percben Kone elé került egy lecsorgó labda, tizennyolc méterről célba vette a kaput, remekül helyezett lövését viszont Ospina nagy bravúrral szögletre tolta. A bravúrnak is köszönhetően Kolumbia egygólos előnnyel mehetett szünetre.

Próbálkozott az egyenlítéssel Görögország, de komoly helyzetet nem sikerült kialakítani a fegyelmezetten védekező ellenféllel szemben. Az 59. percben aztán megduplázta előnyét Kolumbia: egy szöglet után megcsúsztatott labdát Teofilo Gutiérrez vágott a léc alá (2-0).

A 63. percben Theofanisz Gekasz fejében volt a szépítés: négy és fél méterről az üresen tátongó kapu helyett a lécre fejelte a labdát. A 70. percben Gekasz cseréje, Konsztantinosz Mitroglou ígéretes helyről leadott lövését blokkolták. Nem sokkal később Arias vezethette senkitől sem zavarva a labdát, tizenhatról lőtt, de Karnezisz magabiztosan védett.

A hajrában Szamarasz belsőzött húsz méterről nem sokkal mellé. Az utolsó percekben sem a kétgólos hátrányban lévő görögök, sem Kolumbia nem pazarolta megmaradt erejét, ám egy gól még így is belefért Rodríguez részéről, így a dél-amerikaiak 3-0-s sikert arattak a szinte hazai környezetet varázsoló fanatikusaik előtt.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Gyimesi László, a Bp. Honvéd egykori válogatott játékosa elemezte:

Nagyon remélem, hogy a mai mérkőzés komoly fricska, komoly kritika volt a magyar labdarúgás felé. Olyan együttest láttunk ma, amely nem adott esélyt a pótselejtezőn annak a válogatottnak, amely nem adott esélyt nekünk, és láttuk, hogy a görögök ma mit produkáltak. El kellene gondolkozni, hogy nem elég a cipőt és a mezt kiküldeni a pályára, ott kell lenni fejben és szívben is. A dél-európaiak ráadásul egy olyan csapattól kaptak ki simán, amely nem ötletes, váratlan húzásokból felépített támadásokból álló játékot nyújtott.

Monoton, zakatoló meccs volt, amelyen a kevesebbet ügyetlenkedő csapat rúgott három gólt. Nevetséges, nem világbajnoki színvonalú jeleneteket láthattunk a pályán, mindkét oldalon. Nem lehet azt mondani, hogy az egyik válogatott jobb volt. Lassan felépített, átlátható támadásokat, a védekezésben pedig bakikat láthattunk.

Kolumbia csapata otthon érezhette magát a klíma és a hangulat miatt. A görögöknél nem volt dinamika, fásult, fáradt játékosok benyomását keltették. Mást a továbbiakban sem tudnak játszani, csak ugyanezt, mert ez a stílusuk. Nincs olyan emberük, aki egyedül vállalná a váratlan megoldásokat. Ha jobban játszanak, gyengébb ellenfeleket esetleg meg tudnak verni.

Olvasói sztorik