Nemzetközi foci

Bajban lehet a német legenda?

Kilencven napra eltiltotta a futballal kapcsolatos mindennemű tevékenységtől Franz Beckenbauert a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség - írja az MTI.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A FIFA pénteki közleménye szerint a játékosként és szövetségi kapitányként is világbajnok Beckenbauerra azért szabtak ki büntetést, mert nem működött együtt a 2018-as és 2022-es világbajnokság odaítélésének körülményeit vizsgáló etikai bizottsággal, noha erre a testület több alkalommal kérte. A német futball meghatározó személyisége tagja volt a FIFA végrehajtó bizottságának, amely a következő két vb helyszínéről döntött, s Oroszországot, illetve Katart jelölte ki házigazdának. Utóbbival kapcsolatban olyan vádak fogalmazódtak meg, hogy szavazatvásárlások történtek.

A FIFA emlékeztetett rá, hogy ez ügyben jelenleg zajlik a vizsgálódás és az első összegzésnek a jövő hónapban kell elkészülnie.

A Sunday Times a hónap elején azt írta, hogy Katar egykori legmagasabb rangú sportvezetője, Mohamed bin Hammam kenőpénzekkel “megvásárolta” hazája számára a 2022-es világbajnokság rendezési jogát. A feltáró riport szerint Hammam, az ázsiai konföderáció (AFC) volt elnöke, a FIFA egykori alelnöke – akit korrupciógyanús ügyeiért a nemzetközi szövetség már korábban eltiltással sújtott – titkos pénzalapokból több mint ötmillió dollárt fizetett a katari pályázat támogatásáért. A lap a feltáró riportsorozatának egy későbbi részében azt állította, hogy többek között Beckenbauert is megkörnyékezte Hammam: “üzleti együttműködési tárgyalásokra” Katarba invitálta őt annak a német olaj- és gázszállító cégnek a vezetőivel együtt, amely tanácsadóként alkalmazta.

Olvasói sztorik