Nemzetközi foci

Egyet ért a három gól

Két találatot is elvettek Mexikótól, de így is legyőzte Kamerunt a világbajnokság A-csoportjában.
Világbajnokság, A-csoport, 1. forduló
Mexikó–Kamerun 1-0 (0-0)
Natal, 39 ezer néző. Játékvezető: Roldan (kolumbiai)
Mexikó: Ochoa – Rodriguez, Marquez, Moreno – Aguilar, Herrera (Salcido, 93.), Vazquez, Guardado (Fabian, 69.), Layun – Peralta (Hernández, 74.), Dos Santos. Szövetségi kapitány: Miguel Herrera
Kamerun: Itandje – Djeugoué (Nounkeu, a szünetben), N’Koulou, Chedjou, Assou-Ekotto – Mbia, Song (Webo, 79.), Enoh – Moukandjo, Eto’o, Choupo-Moting. Szövetségi kapitány: Volker Finke
Gólszerző: Peralta (61.)
Csütörtökön játszották:
Brazília–Horvátország 3-1 (1-1)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A világbajnokság pénteki első mérkőzésén Mexikó és Kamerun feszült egymásnak az A-csoportban. Mint ismert, a nyitónapon – hathatós bírói segítséggel – Brazília legyőzte Horvátországot a kvartett másik összecsapásán.

Lüktető játékot hozott az első néhány perc, az iramra nem lehetett panasz, egymásnak estek a felek. A hetedik percben a mexikói Miguel Layun vette célba a kaput, de Charles Itandje magabiztosan védett. Alig öt perccel később megszületett a mérkőzés első találata, ám a közép-amerikaiak egyik legjobbja, Giovanni Dos Santos amúgy érvényes találatát les miatt nem adta meg a játékvezető.

A meg nem adott gól felpaprikázta a mexikóiakat, aktívabb lett a játékuk, azonban a meccs addigi legnagyobb helyzetét Kamerun sztárja, Samuel Eto’o hagyta ki: a 21. percben remek labdát kapott a bal szélről, ám az ötös sarkáról eleresztett lökete a kapufán csattant. Közben Kamerun is a hálóba juttatta a labdát, de a játékvezető – ezúttal jogosan – les miatt ezt sem adta meg.

A harmincadik percben szögletet végezhetett el Mexikó: Dos Santos közvetlen közelről lőtt gólt, ám a kameruni térfélen közreműködő partjelző ezúttal is tévesen behúzta a lest, így ismét egy szabályos góltól fosztotta meg a közép-amerikaiakat.

Egyértelmű fölényben játszott Mexikó: az első félidő végére 66 százalékos labdabirtoklást mutathatott fel, uralta a játékot, de az érvénytelenített góloknak köszönhetően 0-0 állt az eredményjelzőn.

A második félidő rögtön mexikói helyzettel kezdődött: Oribe Peralta ugrott ki a védők közül, egy az egyben vezette Itandje-ra a labdát, de a kameruni kapus nem mozdult el a lövésig, így lábbal hárítani tudott. Az 59. percben Assou-Ekotto végzett el veszélyes helyről szabadrúgást, azonban a mexikói sorfalon megpattanó labda végül a kapu mellé vágódott.

A 61. percben Dos Santos kapott remek labdát, betört a tizenhatoson belülre, ám lövését nagy bravúrral védte Itandje – a kipattanó viszont Peralta elé került, aki nem hibázott (1-0). Egy perccel később ismét a kameruni kapu előtt alakult ki helyzet, de Dos Santos nem tudta lekezelni a labdát, így odalett a lehetőség.

A gól után biztosabb játékot választott a találkozót magabiztosan uraló Mexikó: kevésbé forgott veszélyben a kameruni kapu, de a labda szinte rendületlenül a közép-amerikai lábakon járt. Ennek köszönhetően a közönség a 75. percben már ujjongással köszöntött minden mexikói átadást.

A hajrában Kamerun is kezdett éledezni, de az Eto’o vezette támadósor nem tudott mit kezdeni a szervezett ellenféllel – egy alkalommal, a 91. percben pedig Ochoa védett magabiztosan. A 93. percben Hernández az ötösről lőhetett senkitől sem zavarva, de nem találta el a kaput. Mexikó azonban így is győzelemmel kezdett, így az első forduló után Brazíliával együtt három ponttal áll a csoport élén.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Hajszán Gyula, a Rába ETO egykori válogatott játékosa elemezte:

Érdekes látványt nyújtott a tévében a szakadó eső, de nem tudom, mennyire nyúlt bele a meccsbe, mennyire befolyásolta a csapatokat. Azt gondoltam, jobb mérkőzés lesz, hiszen az afrikai csapatokra jellemző a jó foci. Úgy veszem észre, hogy szinte minden válogatottnál megtörtént a generációváltás, és a mostani fiatalok között már nincsenek olyan egyéniségek, mint a régebbieknél voltak. Nem annyira színes, látványos a játék, mint korábban, amikor hanyatt estünk, hogy az Afrika Nemzetek Kupáján milyen játékosok voltak.

A kameruniak csapatjátéka sem volt elégséges. A végén próbálkoztak játszani, de egyébként nem nagyon, csak néha akadt egy-egy egyéni megvillanásuk, márpedig a vébén ez kevés. Ami a mexikóiakat illeti, ezt vártam tőlük, bár korábban többször láttam őket, nagyon jól játszottak, sokat és pontosan passzoltak. Lehet, hogy a világbajnokság tétje rányomja a bélyegét a játékukra. Remélem, mihamarabb felpörögnek. Az első meccseken mindenki próbál a tutira menni, hiszen fontos a jó kezdés. Még mindig nem értem, miért nem adták meg két góljukat. Arról sincs fogalmam, hogy egy olyan kiemelt fontosságú találkozót, mint a csütörtöki nyitómérkőzés, miért egy japán bíró vezeti, aki alaposan belenyúlt az eredménybe, ma a kolumbiai úgyszintén.

Az jutott eszembe, hogy ha egy magyar vezette volna a kettő közül valamelyiket, ötven sárga lapot biztosan kiosztott volna, olyan belemenések voltak. Tegnap még az egyből piros is belefért volna egy-két esetben.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik