Nemzetközi foci

Szűk elitbe kerülhet Buffon

Az olasz válogatott kapusa lesz a futballtörténelem harmadik játékosa, aki öt vébén lép pályára.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Minden játékos álma, hogy saját nemzetét, hazáját képviselje egy világbajnokságon. Akadnak olyan játékosok, akiknek ez ötször is megadatott. Az első ilyen labdarúgó a mexikói Antonio Carbajal volt (1950-1966), őt követte a legendás, 150-szeres német válogatott Lothar Matthäus (1982-1998).

Ez a lista idén háromfősre bővülhet, hiszen az olasz válogatott kapusa is beléphet ebbe a szűk elitbe, amennyiben pályára lép Brazíliában. Erre nagyon jó esélye van, hiszen már több mint egy évtizede Itália első számú kapusa, aki kirobbanthatatlan hazája válogatottjának kezdőcsapatából. Ki másról is lehetne szó, mint Gianluigi Buffonról?

2006-ban felért a csúcsra a csapattal, és az aranyérem mellett őt választották a világbajnokság legjobb kapusának is. Ugyanebben az évben az Aranylabdára is esélyes volt. Az idei évben válogatottsági rekorder lett, Cannavaro csúcsát (135 meccs) szárnyalta túl, és immár 138 alkalommal lépett pályára a nemzeti tizenegyben.

Az elnyűhetetlen portás mindig töretlen lelkesedéssel szolgálta Olaszországot. Buffon tehát 1998, 2002, 2006, 2010 után 2014-ben is ott lesz a világbajnokságon, de nem saját csapatát tartja favoritnak. Szerinte Brazília, Németország, Spanyolország és Argentína egy klasszissal jobbnak számít náluk.

– Szilárd csapatunk van, megnyerjük azokat a meccseket, amelyeken mi számítunk favoritnak, de az erősségeink mellett ismerjük a korlátainkat is. Négy csapat is egy osztállyal feljebb van nálunk, ha az elődöntőig eljutunk, ki merem jelenteni: jó vébét zártunk – nyilatkozta a közelmúltban Buffon.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik