Nemzetközi foci

Átalakul a román labdarúgó-bajnokság

Az élvonal radikális átalakításáról döntött kedden a Liga 1 közgyűlése.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!
A Krónika erdélyi magyar napilap beszámolója szerint a jelenlegi 18 csapatos bajnokság a 2015-2016-os idényre 14 csapatosra szűkül. A 26 fordulós alapszakasz után az első hét helyezett folytatja a küzdelmet a rájátszás felsőházában, ahol szintén mindenki játszik mindenkivel hazai pályán és idegenben is. Hasonló rendszer szerint zajlik majd a rájátszás az alsóházban, ahonnan az utolsó két helyezett kiesik, az ötödik pedig osztályozót játszik.
Ekkor a Liga 2-ben – a korábbi tervek szerint – már egyetlen, húszas csoportban kerül sor a mérkőzésekre: az első kettő egyenesen feljut az élvonalba, osztályozóra pedig a harmadik helyezett lesz jogosult.
Az új formátum azt jelenti, hogy izgalmasabb végjátékban dőlhet el a bajnoki cím, hiszen a felsőház rájátszásában a legerősebb csapatok mérkőznek meg egymással. A bajnoki hajrában több rangadó lesz, ettől pedig a romániai futball felvirágzását várják a szakági vezetők.
Az új rendszerre való áttérés azt is jelenti, hogy a 2014-2015-ös idény végén hat csapat búcsúzik az élvonaltól, és a helyükre csak kettő érkezik a másodosztályból.

Olvasói sztorik