Nemzetközi foci

A Dortmund negyedszer vagy a Bayern 17-szer?

A Német Kupa fináléjában újra összecsap egymással Németország jelenlegi két legjobb csapata.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A Bayern München és a Borussia Dortmund csapatának egyaránt utolsó mérkőzése következik a szezonban, ami elsősorban előbbi klubnak fájó, hiszen a bajorok egyértelműen az újabb triplázás reményében vágtak neki az idénynek tavaly augusztusban. A Bundesliga simán meg is lett, a Bajnokok Ligájában azonban a Real Madrid útjukat állta az elődöntőben, így a hazai kupa megnyerése lett a Bayern fő- és egyben utolsó célja a nyári pihenő (és a világbajnokság) előtt.
Mindkét csapat figyelemre méltó magabiztossággal vette az akadályokat a berlini fináléig: a Dortmund ellen a Wilhelmshaven, 1860 München, Saarbrücken, Frankfurt, Wolfsburg ötös egyike sem tudott gólt szerezni. Ezzel szemben a Bayern védelme nem volt tökéletes, a támadósora annál inkább. A Rehden, Hannover, Augsburg, Hamburg, Kaiserslautern kvintett ellen 21 alkalommal találtak a kapuba a bajorok, gólt pedig csak a Hannover és a Lautern rúgott ellenük, egyet-egyet.
Pénteken a két klub szakvezetője, illetve csapatkapitánya közös sajtótájékoztatót tartott a szombat esti döntő helyszínén, a berlini Olympiastadionban. „Ez a legnagyobb döntő, amit játszani lehet. Egész szezonban ez volt az igazi, reális célunk. Természetes, hogy a Bayern az ellenfelünk. Vagy az oda vezető úton, vagy a döntőben találkozol velük – arra nem nagyon számíthatunk, hogy valamelyik csapat helyettünk kiejti” – kezdte Jürgen Klopp, a dortmundiak vezetőedzője.
„Új vagyok még itt, de nagyon örülök, hogy a döntőben játszhatunk” – válaszolta Pep Guardiola, a Bayern edzője a kupadöntő jelentőségét firtató kérdésre. – „Ez egy döntő, így nagyszerű lesz, főleg, ha nyerünk. A szezont tekintve hatalmas katasztrófa lenne, ha nem mi emelhetnénk fel a trófeát. Mindennek ellenére büszke vagyok a csapatomra a nagyszerű Bundesliga-menetelés kapcsán.”
A mérkőzés nemcsak a német szezon utolsó találkozója lesz, hanem Robert Lewandowski utolsó fellépése dortmundi szerelésben. Mint ismert, a lengyel csatár januárban négyéves szerződést írt alá a nagy rivális müncheniekkel. „Nagyszerű volt a vele eltöltött elmúlt négy év” – válaszolta Klopp arra a kérdésre, hogy látják a trénerek Lewandowskit. A túloldalról ezzel szemben nem érkezett érdemi válasz, ugyanis Guardiola szerint „ez nem a megfelelő időpont, hogy róla beszéljünk”.
Lewandowskival ellentétben Mario Mandzukics biztosan nem lép pályára a fináléban, Guardiola ugyanis kirakta a keretből. A horvát támadó távozását a német sportsajtó tényként kezeli, sőt, állítólag jelenlegi edzője már sok sikert is kívánt neki a következő klubjánál. A spanyol szakember elárulta, az ő döntése volt Mandzukics otthon hagyása, illetve elárulta, Bastian Schweinsteiger térdsérülése miatt játékra képtelen – Bayern-siker esetén azonban megelőzi az örökranglistán a hozzá hasonlóan hatszoros kupagyőztes Oliver Kahnt.
https://www.youtube.com/watch?v=J0PPc6YS0uUA 71. DFB-kupa fináléjában a Bayern 17., a Dortmund negyedik sikerére hajt. A két klub egymás ellen utoljára áprilisban játszott, kupadöntőt pedig két évvel ezelőtt, és mindkét említett találkozón háromgólos dortmundi siker született: idén Münchenben 3-0-ra, 2012-ben Berlinben 5-2-re diadalmaskodtak a sárga-feketék. A ma esti találkozó 20 órakor kezdődik.

Olvasói sztorik