Nemzetközi foci

Történelmi finis közeleg

Két forduló és egy elmaradt mérkőzés van még hátra a spanyol bajnokságból, ahol három csapat is esélyes a bajnoki címre.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Már megszokhattuk, hogy a La Liga nem az a bajnokság, ahol az utolsó játéknapig nyílt a bajnoki cím sorsa, illetve hogy ezt a címet vagy a Barcelona, vagy a Real Madrid szerzi meg. Utoljára 2008-ban fordult elő, hogy nem ez a két csapat vitte el az arany- és az ezüstérmet valamilyen sorrendben, akkor a Villarreal tudott befurakodni a katalánok elé. A két sztárcsapaton kívül pedig utoljára a Valencia lett bajnok, épp tíz évvel ezelőtt.
Idén azonban több szempontból is más a helyzet. Egyrészt 36 játéknap után még teljesen nyílt a bajnoki versenyfutás, amire utoljára négy esztendővel ezelőtt volt példa, amikor a Barcelona csak az utolsó fordulóban biztosította be az aranyérmet, mindössze három pont előnnyel végezve az élen. Azóta ennél csak nagyobb különbségekkel találkozhattunk – a bajnok utána négy, kilenc, tavaly pedig 15 ponttal nyerte a versenyfutást a trófeáért.
A fentinél sokkal fontosabb kritérium azonban, hogy idén még csak nem is a Barca-Real páros valamelyike vezeti a tabellát a 36. kör után. Madrid örök második számú klubja, az Atlético ugyanis az első fordulótól kezdve a dobogón állt (ez a katalánokról is elmondható), majd a 22. forduló után egy mérkőzés erejéig az első helyre is felértek, hogy aztán a riválisok botladozásait tökéletesen kihasználva a 29. játéknap után az élre álljanak, ahonnan azóta is leszoríthatatlanok.
Bajnoki címet utoljára 1996-ban ünnepelhettek a Matracosok, a számukra mindmáig rekordot jelentő szezont pedig idén már bizonyosan túlszárnyalják. 18 esztendővel ezelőtt még 22 csapat alkotta a spanyol pontvadászat mezőnyét, ami néggyel több mérkőzést jelentett. Akkor 87 ponttal lett első az Atlético, 75 gólt szerezve a 42 forduló alatt – most 36 meccs után ugyanennyi gól, de eggyel több pont áll a nevük mellett.
A hétvégén óriási esélyt kaptak a madridi csapatok arra, hogy a Barcelonát leszakítsák magukról, miután a katalánok szombaton döntetlent játszottak a Getafe ellen. Vasárnap aztán az Atléti 2-0-ra kikapott a Levante vendégeként, míg a Real 2-2-re végzett a Valenciával, így tulajdonképpen minden maradt a régiben. A Matracosok előnye három pont a Barcával, öt egység városi riválisaikkal szemben, a Realnak viszont még van egy elmaradt mérkőzése.
Szerdán este a Valladolid otthonában lépnek pályára a blancók, ahol kieső helyen álló, de még reménykedő klub lesz az ellenfelük. Vasárnap az Atlético a Malagát fogadja, a Real a Celta Vigónál, a Barcelona az Elchénél vendégeskedik. A döntésre minden bizonnyal május 18-ig, az utolsó fordulóig kell várnunk, akkor pedig két Barcelona-Madrid csatát rendeznek: a Barcelona az Atléticót fogadja, az Espanyol pedig a Realhoz látogat. Egy bizonyos: a bajnoki cím az Atlético kezében van, megtartani azonban hihetetlenül nehéz lesz – a lehetséges forgatókönyvek tárháza szinte végtelen.

Ki nyeri a spanyol bajnokságot?

Real Madrid: 70
Atlético Madrid: 39
Barcelona: 18

Olvasói sztorik