Nemzetközi foci

Elhunyt Tito Vilanova

Az FC Barcelona volt vezetőedzője 45 éves volt.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!
Hosszan tartó betegség után életét vesztette Tito Vilanova, a katalán sztárcsapat korábbi edzője – tudatta hivatalos közleményében az FC Barcelona.
A spanyol edzőnél 2011-ben diagnosztizálták a daganatos megbetegedést. Vilanova küzdött, ám most már az örök futballmezőkön pihen.
A spanyol lapok arról számoltak be a tegnapi nap folyamán, hogy Vilanovát a héten kórházba kellett szállítani, majd csütörtökön azonnal meg kellett operálni, mivel állapota rosszabbodott.
Francesc “Tito” Vilanova i Bayó 1968. szeptember 17-én született. Gyerekkorában hamar magával ragadta a futball szeretete, profi karrierjét a Barcelona B csapatában kezdhette el. Két évig szolgálta a katalánok második csapatát, majd onnan igazolt a Figures gárdájához. Később tagja volt a Celta, a Badajoz, a Mallorca, a Lleida, az Elche és a Gramenet együttesének. Játékosként a középpályán szerepelt.
Edzői karrierje 2003-ban kezdődött, amikor a spanyol negyedosztályú Palafrugell kispadjára ülhetett le. Mindössze egy évig vezette a csapatot, majd három év után visszatért oda, ahol gyerekként minden elkezdődött: a Barcához. A 2007/2008-as szezonban a B csapat segédedzője volt. 2008-ban a holland Frank Rijkaard elköszönt a katalán klubtól, helyét pedig Pep Guardiola vette át, aki az első csapatnál számított Vilanovára, így immáron ott lehetett segédedző.
A Guardiola-éra után 2012-ben átvette az első csapat irányítását. A szakember torkából 2011 novemberében eltávolítottak egy daganatot, azonban sajnálatos módon egy évre rá betegsége kiújult. Ekkor több mint két hónapot New Yorkban töltött kemoterápiás kezelésen, majd márciusban ült le újból a csapat kispadjára. Távollétében Jordi Roura irányította a csapatot.
Vilanova 2013 nyarán betegségére hivatkozva lemondott edzői pozíciójáról.
A katalán klub bejelentette, hogy péntek este kinyitódnak a Camp Nou kapui, hogy a szurkolók jelképesen elbúcsúzhassanak Vilanovától, aki a 2012/2013-as szezonban bajnoki címig vezette a gránátvörös-kékeket.
Az interneten rengetegen emlékeznek meg a szakemberről, köztük természetesen hírességek is. Twitter oldalán is kifejezte részvétét többek között Fernando Alonso, Rafa Benítez, Luis Suárez, Mesut Özil és Sergio Ramos is.
Iniesta így búcsúzott a Twitteren:„Nem találok szavakat. Egy példa voltál és leszel; büszkeség, hogy az életed része voltam. Soha nem felejtelek el. Sok erőt kívánok a családodnak! Nyugodj békében, mester!”
Nyugodjék békében, Tito Vilanova! https://www.youtube.com/watch?v=pir9c2uJfuI

Olvasói sztorik