Nemzetközi foci

A Man. City a világ legjobban fizető sportklubja

A klub játékosainak éves átlagkeresete meghaladja az ötmillió fontot.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A Sportingintelligence nevű honlap által a profi élsport világában honos fizetésekről összeállított, szerdán ismertetett éves globális jelentés szerint a Premier League-ben játszó klub játékosainak fejenkénti átlagos fizetése tavaly 5,34 millió font (csaknem kétmilliárd forint) volt. Ez több mint 102 ezer fontos (38 millió forintos) heti bruttó átlagkeresetnek felel meg.
A legmagasabb fizetéseket kínáló sportklubok felső húszas mezőnyében a Manchester Cityvel együtt az angol élvonal öt együttese szerepel.
A Manchester United a 8. helyen áll 4,3 millió fontos (1,6 milliárd forintos) éves átlagfizetéssel. A tizedik helyezett Chelsea játékosai átlagosan 3,98 millió fontot (1,5 milliárd forintot) vihettek haza, a 11. helyre került Arsenalnál 3,9 millió font az éves átlagbér, a 20. helyen álló Liverpool pedig átlagosan 3,4 millió fontot fizet egy-egy játékosának évente.
A felmérésben külön kiemelt szűkebb, felső tizenkettes mezőnyben az angolok mellett német és spanyol futballklubok, illetve amerikai baseball- és kosárlabdacsapatok váltogatják egymást.
A Sportingintelligence kimutatása szerint a Manchester City után a második és a harmadik helyen a New York Yankees és a Los Angeles Dodgers baseballklub áll, 5,29 millió, illetve 5,12 millió fontnak megfelelő éves átlagfizetésekkel.
Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) fizetési rangsorát a 6. helyezett Brooklyn Nets vezeti 4,48 millió fontnak megfelelő játékosonkénti átlagbérrel, de bekerült a tízes élvonalba a Chicago Bulls és a New York Knicks is, egyaránt négymillió fontot megközelítő éves fizetésekkel.
A nagy európai labdarúgó-együttesek közül ebben a mezőnyben szerepel a Real Madrid, a Barcelona és a Bayern München is. A két spanyol klub csaknem ötmillió, a bajor csapat 4,4 millió fontnak megfelelő éves átlagbérrel jutalmazza játékosai teljesítményét.
A Sportingintelligence hangsúlyozza, hogy a felmérés kizárólag a vizsgált klubok által nyújtott fizetéseket tartalmazza, a kimutatott keresetekben nincsenek benne a játékosok egyéni szponzori díjai és a pályán kívüli más tevékenységeikért folyósított összegek.