Nemzetközi foci

Simunic nem tett le a vb-szereplésről

A horvát Josip Simunic a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) nyújtott be fellebbezést a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) által kiszabott, tíz válogatottmérkőzésre szóló büntetése ellen, amely miatt nem vehet részt a brazíliai világbajnokságon.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A 36 éves futballistát azért tiltották el, mert az izlandiakkal szemben sikeresen megvívott novemberi pótselejtező után a nácibarát usztasák egyik jelmondatával köszönte meg a szurkolóknak a biztatást.

Simunic a FIFA-nál korábban sikertelenül fellebbezett, ezért fordult most a CAS-hez, amelytől azt várja, hogy eltörli vagy egy év próbaidőre felfüggeszti a büntetést. A CAS most közölte, hogy gyorsított eljárásban tárgyalja az ügyet, hogy még a június 12-én kezdődő világbajnokság előtt döntést hozhasson. Az eljárás gyorsításához ugyanakkor a FIFA-nak is hozzá kell járulnia.
Simunic az ominózus mérkőzés lefújását követően Za dom (a hazáért) felkiáltással ragadott mikrofont, a nézők pedig azt válaszolták neki: spremni (készen állunk). A nácibarát – szerbek, zsidók, cigányok és antifasiszta horvátok lemészárlásáért felelős – usztasáknak ez volt az egyik jelmondatuk.
A hátvédet az eset után egy horvát bíróság is elmarasztalta, 25 ezer kunás (mintegy 950 ezer forint) bírságot szabott ki rá.
A vb nyitómérkőzését éppen a horvátok játsszák a brazilokkal. Ugyanebben a csoportban szerepel még Mexikó és Kamerun.

Olvasói sztorik