Nemzetközi foci

Bartomeu nem akar változtatni

A Barcelona elnöke szerint egy 35 éve sikeresen működő rendszer miatt kaptak most büntetést.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on! A FIFA fegyelmi bizottsága szerdán hozta nyilvánosságra, hogy a tavaly lefolytatott vizsgálat szerint a katalán klub a 2009 és 2013 közötti időszakban több 18 év alatti játékos megszerzésekor is megszegte az előírásokat.

Josep Maria Bartomeu szerint a FIFA egy olyan modellt büntetett meg, amely 35 éve sikeresen működik, és hozzátette, hogy nem kívánnak változtatni a rendszeren. Bartomeu úgy látja, hogy a Barcelona példája alapján több más nagy klubot meg lehetne büntetni, ugyanakkor neveket nem mondott.

A FIFA emlékeztetett, hogy a szabálykönyv erre a területre vonatkozó pontjának 19. szakasza kimondja: egy játékost csak akkor lehet nemzetközi szinten átigazolni, ha betöltötte 18. életévét. Ugyanez a szakasz három, jól körülhatárolt kivételt említ, ezeket azonban csak az illetékes bizottság engedélyével lehet érvényesíteni.

A FIFA indoklása szerint a mostani esetben az FC Barcelona tíz esetben is megsértette a 19. szakasz rendelkezéseit, és más játékosokkal kapcsolatban ugyancsak vétett a versenyszabályok ellen.

Az egyesületet az átigazolásból való kizárás és a 450 ezer svájci frank pénzbírság mellett arra is kötelezték, hogy 90 napon belül legalizálja az érintett játékosok helyzetét.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik