Nemzetközi foci

Nem kegyelmeztek Becalinak

A Steaua tulajdonosa három és fél évig rács mögött marad.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Nem részesítette kegyelemben Traian Basescu román államfő George Becali futballmágnást, aki korrupció miatt tölti három és fél éves börtönbüntetését – derült ki pénteken az elnöki hivatal közleményéből.

A román Steaua Bucuresti futballklub tulajdonosa – aki európai parlamenti képviselő, majd romániai törvényhozó is volt bebörtönzéséig – tavaly májusban került börtönbe, miután elítélték egy korrupt ingatlanspekulációs ügylet miatt. Később másik két perben is ítélet született ellene, a rá kiszabott börtönbüntetések összevonása nyomán három és fél évet kell rács mögött töltenie.
Becali szabadon engedését az édesanyja kérte Basescutól, akit a román törvények feljogosítanak az egyéni kegyelemben részesítésre. A mágnás édesanyja azt követően nyújtotta be a kérést, hogy tavaly május óta egyes román hírtelevíziók folyamatosan kampányolnak a mágnás kegyelemben részesítése mellett, és ebbe politikusok is bekapcsolódtak. Becali a bebörtönzése előtt is főszereplője volt a román médiának, hiszen goromba stílusa, sokszor vicces és nevetséges kijelentései, megnyilvánulásai miatt jelentősen megnőtt a szóban forgó adások és hírek nézettsége.
Basescu már korábban nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy számos román televízió a bebörtönzött Becalival foglalkozik, ugyanis szinte naponta jelennek meg hírek arról, hogy az üzletember mivel töltötte napját, mit evett vagy milyen egészségügyi problémákkal küszködik.
Basescu pénteken a romániai ügyvédek egyik tanácskozásán mondott beszédében a román társadalomnak és a politikusoknak az igazságszolgáltatással szembeni hibás mentalitásával magyarázta a jelenséget, és Németországot hozta fel példaként. Mint mondta, az adóelkerülés miatt szabadságvesztésre ítélt Uli Hoeness felmentését egyetlen német politikus sem kérte csak azért, mert több Bajnokok Ligája címet hódított el a Bayern Münchennel klubelnökként.

Olvasói sztorik