Nemzetközi foci

Büntetésre számíthat a Steaua

A román sajtó szerint következményei lesznek a magyarellenes megnyilvánulásoknak.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A romániai sportsajtó szerint szigorú büntetésre számíthat a Steaua Bucuresti labdarúgóklub amiatt, hogy szurkolói a magyar nemzeti ünnep napján rendezett bukaresti bajnoki mérkőzésen magyarellenes rigmusokat skandáltak és magyarellenes transzparenst feszítettek ki.

Amint a Gazeta Sporturilor című napilap a hétfői számában közli, a bíró a 25. percben rövid időre le is állította a Gaz Metan Medias elleni szombati találkozót, és felszólíttatta a Steaua drukkereit, hogy hagyjanak fel a xenofób megnyilvánulásokkal.

A szurkolók a 14. perctől kezdték skandálni, hogy Kifele a magyarokkal az országból!. Emellett transzparenseket feszítettek ki a nézőtéren a következő szövegekkel: Ne sírj, Románia Anyácska, a harcban eljött a mi időnk. Halottaitokat vigyétek a ti hazátokba, mert földet nektek nem adunk!, Ha tele tüdőből kiáltod: Románia, vigyázz, mert börtönre ítélhetnek miatta!.

A transzparensek arra utaltak, hogy egy héttel korábban a bírónak a Steaua kolozsvári mérkőzését is félbe kellett szakítania a bukaresti szurkolók által skandált magyarellenes rigmusok miatt.

A Román Labdarúgó Szövetség (FRF) sajtóosztályának illetékese az MTI-nek hétfőn elmondta, a fővárosi szurkolók kolozsvári idegengyűlölő megnyilvánulása miatt a szövetség fegyelmi bizottsága 20 ezer lejes (1,3 millió forint) bírságot rótt ki a Steauára. Hozzátette: a bukaresti mérkőzésen történteket majd csak ezután vizsgálja ki a fegyelmi bizottság.

A Gazeta Sporturilor valószínűsítette, hogy a bukaresti csapat zárt kapuk mögött lesz kénytelen lejátszani a következő hazai meccsét, hiszen drukkerei immár visszaesőknek minősülnek.

A maszol.ro erdélyi magyar portál korábban az FRF-ben történt vezetőváltással hozta összefüggésbe, hogy a bírók immár fellépnek a nézőtéren tapasztalt szélsőséges megnyilvánulások ellen. A honlap állítása szerint hasonló megnyilvánulások korábban is voltak, de általában büntetetlenül maradtak.

A FRF március 5-én tartott tisztújításán a politológiai doktorátussal is rendelkező 29 éves Razvan Burleanut választották a szövetség elnökévé. Burleanu Mircea Sandut váltotta, aki 24 évig vezette a román szövetséget.

Olvasói sztorik