Nemzetközi foci

Januzaj történelmet írhat Koszovóval

A Manchester United 19 éves szélsője meghívót kapott a válogatott első barátságos meccsére. Az angolok, a belgák és a törökök is elbúcsúzhatnak tőle?

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Úgy fest, március 5-én pont kerül a Januzaj-ügy végére, a Manchester United 19 éves szélsője ugyanis meghívót kapott a március 5-én debütáló koszovói válogatottba. Igaz, ha pályára lép Haiti ellen, később még mindig dönthet úgy, hogy más válogatottban akar szerepelni…

A koszovói-albán szülök gyermeke az elmúlt fél évben olyan válogatottaknál került szóba, mint Albánia, Anglia, Belgium, Horvátország, Szerbia és Törökország, ám egyik nemzet behívóját sem fogadta el, még csak az U-válogatottakba sem.

Korábban Roy Hodgson, az angol válogatott menedzsere is megpróbálta meggyőzni Januzajt arról, hogy a háromoroszlános szerelést válassza, így 23 évesen, a 2018-as világbajnokságon Anglia színeiben léphetne pályára.

Az UEFA szabályai szerint ahhoz, hogy egy játékos egy másik válogatottat képviseljen, mint a szülőhazája, ahhoz vagy helyi felmenők kellenek, vagy pedig legalább öt évig ott kell élnie. Anglia utóbbi szabály kapcsán jöhet szóba, míg Törökországban Januzaj nagyszülei, Albániában a szülei, míg Belgiumban maga a középpályás élt, aki nem mellékesen Brüsszelben született.

“Kapcsolatban vagyunk Adnan családjával. Egy szenzációs tehetségről van szó, ha pályára lépne a történelmi első meccsünkön, az sok szempontból szimbolikus jelentőségű lenne. Az emberek megérdemelnék, hogy részese legyen a mérkőzésnek, még ha csak 15 percet is jelent ez. Egy barátságos meccsről van szó, ami nem zárná ki, hogy később más válogatottban is pályára lépjen. Nem várunk tőle hosszútávú elköteleződést. Egyszerűen csak szeretnénk, ha velünk lenne” – nyilatkozta a Haiti elleni mérkőzés kapcsán Eroll Salihu, a koszovói labdarúgó-szövetség főtitkára.

Olvasói sztorik