Nemzetközi foci

A PL legdurvább klubváltásai

Juan Mata Manchesterbe szerződése kapcsán a goal.com összegyűjtötte az angol bajnokság élcsapatai közt megköttetett legnagyobb üzleteket.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Kivel mással is kezdődhetne egy ilyen összeállítás, ha nem Fernando Torressel. A spanyol csatár 2011 januárjában azóta is angol rekordnak számító 50 millió fontért igazolt a Chelsea-hez elhagyva a Liverpool együttesét. A londoniakkal azóta FA-kupát, Bajnokok Ligáját és Európaligát is nyert, ennek ellenére teljesítménye ma is megosztja a szurkolókat, míg liverpooliként 102 bajnokin 65-ször köszönt be az ellenfeleknek, addig a Chelsea-nél 99 PL-meccsen csupán 19 gólt számlál.

Vélhetően Emmanuel Adebayor se fogadná el mai fejével a Manchester City megkeresését. A togói támadó az Arsenalt hagyta el 2009-ben az akkor arab kézbe került “Égszínkékek” kedvéért, no meg 25 millió fontért cserébe. Ám míg Londonban alapembernek számított, Robin van Persie-vel rettegett csatárpárost alkottak, (104 meccs/46 gól) addig a Citynél három idény alatt csupán 34 bajnokin jutott szóhoz, melyeken 15-ször talált a kapuba. Időközben előbb a Real Madridnak, majd a Tottenhamnek adták kölcsön. Utóbbi 2012-ben végleg kivásárolta.

Az Arsenalnak egyébként sincs sok szerencséje etéren. Arséne Wenger együttese az elmúlt években sorra veszítette el alapembereit, akik csakhamar valemely nagy riválisnál kötöttek ki. A francia középpályás, Samir Nasri is hasonló utat járt be, mint Adebayor. 24 millió font ellenében 2011-ben tette át székhelyét az Emiratesből az Etihadba. Az “Ágyúsok” drukkerei azóta sem tették túl magukat az áruláson, számos Nasri-mez vált a tűz martalékává azon a nyáron, a 26 éves középpályás pedig füttykoncert nélkül nem tud pályáralépni Londonban.

Ashley Cole 2006-ban a városi rivális Chelsea kedvéért hagyta el az Arsenalt. A 106-oszoros angol válogatott bekk egy évvel korábban, illegálisan kezdett tárgyalásba José Mourinhóval, amiért komoly bírságot is kapott. A klubváltást akkor elnapolták, sőt Cole meghosszabbította a szerződését az “Ágyúsokkal”, ám mikor a Chelsea egy évvel később ismét kopogtatott az ajtaján, 55 ezer fontos heti fizetését 90 ezer fontra váltva, 5 millió ellenében a Stamford Bridge-re költözött.

Robin van Persie a Premier League friss gólkirályaként köszönt el az Arsenaltól 2012 nyarán. A Manchester United 20 millió fontot csengetett le érte Arséne Wengerék kasszájába. RVP a Londonban eltöltött nyolc idénye alatt 194 bajnokin 96 góllal segítette az “Ágyúsokat”, klubváltását követően a Unitednél is szárnyalt, a 2012/13-as szezonban megvédte gólkirályi címét, ráadásul bajnok lett a “Vörös Ördögökkel”. Idén vélhetően már kevésbé érzi kellemesen magát az Old Traffordon, látva az Arsenal szárnyalását, míg a Moyes vezette MU mélyrepülését.

A United korábban sem fukarkodott, ha a riválistól kellett vezéregyéniséget igazolni. Rio Ferdinand 2002-es szerződtetése sokáig klubrekodnak számított. A ma már 35 esztendős, akkor mindösszesen 23 éves bekk 32 millió fontért cserébe hagyta el a nem sokkal később teljesen összeomló Leeds Unitedot.

A manchesteriek legendás támadója, Eric Cantona is hasonló utat járt be jó tíz évvel korábban. Sir Alex Ferguson 1992-ben 1,6 millió fontot fizetett ki a Leedsnek a francia ászért, aki ezt követően 143 mérkőzésen 64-szer zörgette meg az ellenfelek hálóját.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik