Nemzetközi foci

Biológiai útlevelet vezet be a FIFA

A torna idején nem lesz WADA által akkreditált doppinglabor Brazíliában.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) doppingellenes csapata be nem jelentett ellenőrzések során vér- és vizelettesztet vesz a világ legjobb játékosaitól, így a 2014-es, brazíliai világbajnokságon már úgynevezett biológiai útlevéllel rendelkező játékosok szerepelnek majd. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) johannesburgi világkongresszusán elhangzott, ennek jegyében múlt héten a Bajnokok Ligája-győztes Bayern München edzőközpontjában jártak az ellenőrök, s két óra leforgása alatt a bajor sztárklub valamennyi játékosa vér- és vizeletmintát szolgáltatott.

Jiri Dvorak, a FIFA orvosi bizottságának vezetője arról is beszélt, dolgoznak a logisztikai megoldáson, hogy a jövő évi vb-n levett doppingteszteket minél gyorsabban ellenőrizni tudják. A problémát az okozza, hogy a torna idején nem lesz WADA által akkreditált doppinglabor Brazíliában, így a mintákat Lausanne-ba kell majd szállítani, s ott fogják azokat megvizsgálni.

Az is kiderült, hogy a FIFA egymillió dollárt szán a biológiai útlevél bevezetésére, amelyet a világ 600-700 játékosánál készítenek el. Ezzel nyomon lehet követni, ha egy sportoló szervezetében valamilyen fokú változás tapasztalható, ami doppingolásra utalhat. Dvorak arról nem nyilatkozott, hogy a vb-n levett tesztek Svájcba szállítása mennyi pénzbe kerül majd.

Dvorak szerint nem a Bayern volt az első klub, amelynek teljes kerete átesett az ellenőrzésen, korábban ugyanez történt a spanyol Barcelona, az angol Chelsea, a mexikói Monterrey és a brazil Santos esetében.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik