Nemzetközi foci

Diego Maradona: 53!

Minden idők egyik legnagyobb játékosa ma ünnepli 53. születésnapját. Maradonát köszöntjük.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A manapság az emírségekben tevékenykedő tréner játékoskarrierje három évtizedet ölel fel. 1976-ban, mindösszesen 16 esztendősen debütált az Argentinos Juniorsban, ahol aztán 177 tétmérkőzésen 115 gólig jutott. Öt remek szezont húzott le a klubban, majd a Boca Juniorshoz szegődött, ahol egyetlen szezon alatt 40 meccsen lépett pályára és 28-szor zörgette meg az ellenfelek kapuját.

Huszonkét évesen eljött számára az idő ahhoz, hogy kipróbálja magát az öreg kontinensen. A Barcelona – akkor rekordnak számító – 5 millió fontot fizetett ki a világ egyik legnagyobb reménységének tartott futballistáért, aki két szezont töltött el a katalánoknál, tovább építve jó hírnevét. 1984-ben állt tovább, szintén rekordösszegért, 6,9 millió fontért igazolt át a Napoliba. Ennél nagyobb üzletet pedig azóta se nagyon kötött egyetlen klub sem.

A Nápolyban eltöltött nyolc év alatt egyértelműen a világ legjobbjává nőtte ki magát: 188 bajnokin 81-szer volt eredményes. Két bajnoki serleget és egy UEFA-kupát emelhetett a magasba a Partonopei játékosaként.

1991-ben doppingvétség miatt egy évre eltiltották, az ekkor 31 éves támadó karrierje innentől megtört. A kényszerpihenőt követően a Sevillában tért vissza, ám már csak árnyéka volt önmagának. Egy évre rá haza is tért, ahol a Newell’s Old Boys játékosa lett, ám egyre nyilvánvalóbb drogproblémái miatt itt is csak hét meccs jutott neki. Egy év szünet következett, majd végül 1997-ben a Boca Juniors színeiben lépett pályára utoljára tétmeccsen: október 25-én az ősi rivális River Plate ellen elért 2-1-es győzelem alkalmával.
Az argentin válogatottban 91-szer lépett pályára. Négy világbajnokságon is részt vett – 1982, 1986, 1990 és 1994-ben -, kétszer játszhatott a döntőben, az 1986-os tornán pedig a világbajnoki serleget is karjaiba foghatta. A mexikói tornán nem mellékesen a legjobb játékosnak választották.

Edzőként kisebb argentin csapatokat irányított a kilencvenes évek közepén, majd aktív szereplőként 2008-ban tért vissza a labdarúgás vérkeringésébe, Ekkor az argentin válogatott élére nevezték ki. Jelenleg az Egyesült Arab Emírségekben, a dubaji labdarúgó-akadémia egyik vezetőjeként dolgozik.

Olvasói sztorik