NB III

Veséje miatt diszkriminálják a magyar kapust

Névtelen bejelentő nyomta fel, sejti is, ki lehetett...

Még a Ferencváros U15-ös játékosaként sérült meg olyan súlyosan 2012-ben, hogy kivették az egyik bordáját és veséjét, ám Késmárky Bence visszatért a pályára, védett az NB II-ben is, 2016-tól pedig az Iváncsa KSE-hez szerződött, amely jelenleg az NB III-ban szerepel. Korábban semmiféle problémát nem okozott neki a sportorvosi engedély megszerzése (a balesete óta sem), ám legutóbb már nem engedélyezték neki a játékot. A kapus úgy tudja, egy névtelen bejelentő áll a háttérben.

Fontos hír!
Bogdán Ádám megszólalt az átigazolásával kapcsolatban

– Az edzőnk nem tudta eldönteni, ki védjen, a kapustársam sem teljesített rosszul, így abban maradtunk, hogy felváltva állunk a kapuba – kezdte Késmárky a Digi Sport Reggeli Start című műsorában. – Majd egyszer csak egy névtelen ember bejelentést tett a Magyar Labdarúgó-szövetségnél, azóta pedig nem kaptam meg a sportorvosit. Van sejtésem, ki lehetett az, egy kis faluban élek, sok pletykát hallani. A kapustársam szó nélkül elmegy mellettem az utcán, ha ráfogják a bejelentést, nem tagadja le, rá gyanakszom.

A hálóőr hozzátette, akkor tudta meg, hogy Magyarországon nem lehet egy vesével védeni, amikor szóltak neki erről a szövetségtől, előtte nem tudott róla, hiszen a sportorvosit folyamatosan megkapta. Ezután ügyvéddel utánanéztek erről a szabályról, és kiderült, hogy az Európai Unió többi tagállamában mindenki megkaphatja az engedélyt, egyedül hazánkban nem.

Késmárky nem focizhat egy vesével, Benes igen Fotó: Youtube

Külön pikantériája az ügynek, hogy a Vasas légiósa, Vít Benes tizennégy éves kora óta játszik egy vesével, Magyarországon a most futó idényben tíz bajnokin és két Magyar Kupa-találkozón lépett pályára. Késmárky ezt jelezte is, majd pedig orvosi konzílium elé került, ahol megdöbbentő érvek hangoztak el azzal kapcsolatban, ő miért nem kaphat engedélyt a játékra.

– Azzal érveltek, hogy túl intelligens vagyok ahhoz, hogy a labdarúgásban találjam meg a jövőmet, a cseh játékos esetével kapcsolatban pedig azt mondták, hogy huszonhét évesen jobban meg tudja magát védeni az esetleges sérülésektől.

Késmárky hozzátette, a mostani idényt nem kezdte meg az Iváncsánál, de egyénileg edz, szinten tartja magát. Volt megkeresése Ausztriából, még két hónapot vár itthon, de ha nem történik változás, akkor a „sógoroknál” folytatja a pályafutását.

A teljes beszélgetést ide kattintva nézheted meg.

Olvasói sztorik