NB III

A Tatabánya megszűnésre volt ítélve

Gerő Tamás sportjogász szerint az önkormányzat is hibázott.

Mint arról beszámoltunk a Magyar Labdarúgó Szövetség versenybizottsága kizárta a Tatabányát az NB III Nyugati csoportjából. A csapat sorozatban harmadik bajnokijára nem állt ki, ami az MLSZ szabályzatának értelmében a versenyrendszerből való kizárást jelenti.

A DIGI Sport Reggeli Start című műsorban Szombathy Pál egy sportjogásszal dr. Gerő Tamással beszélgetett a kialakult helyzetről.

– Ennél egyértelműbb helyzet nincs a versenyszabályban, ha valaki nem áll ki három mérkőzésre, akkor ki kell zárni és vissza kell vonni a licencét. Van két nap fellebbezésük, ami a mai napon lejár, de nincs a fellebbezésnek halasztó hatálya, ezért azt gondolom, hogy esélytelen, hogy ez a csapat elindul valaha is a bajnokságban – mondta a sportjogász.

Caroletti nyolcvan millió forintos tartozást hagyott maga után, s a szakember szerint ha valótlanul mutogatott a játékosoknak banki igazolásokat arról, hogy ő elkezdett utalni nekik, akkor az már a csalás megalapozott gyanúját felvetheti.

– Az önkormányzat is felelős, 2015-ben mindössze 4.2 millió forintért átadta a sportszervezet 70%-os üzletrészét – mondta Gerő. – Az új többségi tulajdonos, Massimiliano Caroletti vállalta hogy tőkét, befektetőket hoz, de úgy tűnik, a szerződésbe nem tettek kellő garanciát. 4.2 millió forintért nem lehet eltékozolni a klub 70%-át. Amikor az önkormányzat már látta, hogy ez a változás menthetetlen, akkor elkezdett csinálni egy új klubot, ami elindult nulláról, megye háromról.

Gerő szerint az önkormányzatot megtéveszthette, hogy Massimiliano Caroletti korábban Szombathelyre tudta csábítani az egykoron Lazióban futballozó Tommaso Rocchit, s hasonló igazolásokat remélhettek. Hozzátette, az is problémát jelentett a Tatabánya számára, hogy megváltoztatták a versenyszabályzatot, mely szerint ha az NB III-ban légiósokat szerepeltetnek, akkor nem jutnak annyi tao-pénzhez. Ráadásul a nézők elpártoltak a klubtól, nem tudták megszeretni az ismeretlen, külföldi játékosokat. Mint mondta: a nyolcvanas években olyan játékosokhoz voltak hozzászokva, mint Kiprich, Plotár vagy Vincze Pilu.

Olvasói sztorik