NB III

Sikerült stabilizálni a Dunaújváros pénzügyi helyzetét

Néhány év, és a Fejér megyei csapat visszatérhet a magyar labdarúgás térképére.

Az év elejének egyik szomorú híre volt, hogy az egy évvel azt megelőzően még élvonalbeli, akkor már másodosztályú Dunaújváros pénzügyi problémák miatt kénytelen elengedni minden profi játékosát, és a tavaszt az ifikkel végigcsinálni, ami gyakorlatilag egyet jelentett a kieséssel – főleg, hogy az NB II-es licence-t sem kapták meg (a fiatalok végül hat pontot szereztek 15 forduló alatt). Sallói István sportigazgató akkor azt remélte, hogy ezzel a lépéssel sikerült stabilizálni a helyzetet.

Nos, azóta a Dunaújváros lehúzott egy félévet az NB III-ban, a csapat pedig a negyedik helyen áll a Közép-csoportban. A Rangadó.hu most Dobos Barnát, a csapat vezetőedzőjét kérdezte arról, hogyan alakult a csapat sorsa a tavasz óta.

– Új generációt kell most felépítenünk. A Böőr Zoli-féle vonal kiöregedett és a télen az ismert okokból kifolyólag távozott, velük korábban az NB III-ból az élvonalba jutottunk. A mostaniakkal a tavasszal kezdtünk el dolgozni, a szereplésünk azt mutatja, az út jó. Sok dunaújvárosi kötődésű, lakosú labdarúgó van a keretben, de melléjük stabil, rutinos vázat szeretnénk kialakítani, akikkel a gárda sikeres lehet. Siker alatt egyelőre nem a feljutást kell érteni, hanem a zuhanás megállítását. Az ősz alapján ez sikerült – fogalmazott Dobos.

– Fiatal társaságunk van, de olyan segítséget szeretnénk nekik nyújtani, mint amilyet az idősebbek, például a korábban már eligazolt, de a nyáron visszatérő Csehi Tamás tud. Pozitívum, hogy a bajnokság során hazai pályán eddig kiemelkedően szerepeltünk. Kilenc mérkőzés alatt hét győzelem és egy döntetlen is összejött. Idegenben a hajrára elfogytunk, az utolsó három, egyaránt pályánktól távol játszott meccsen kikaptunk. Amennyiben komolyabb szándékaink vannak – és hosszabb távon vannak –, akkor idegenben sikeresebbnek kell lennünk.

A negyedik hely és az első pozíció közelsége miatt felmerül a kérdés: cél a feljutás?

– Az idei szezonban nem mondhatjuk így ezt, de a következő idények során előbb-utóbb már az lesz. A városi labdarúgás hagyománya és a klub történelme is kötelez erre. Ebben az évben végre pozitív törzstőkével zártunk, amire az elmúlt két esztendőben nem volt példa. A licence-szabályok szerint az NB II-ben márpedig két egymás utáni évben negatív törzstőke nem lehetséges, ez volt az egyetlen feltétel, ami miatt 2016-17-re nem kaptuk meg az indulási engedélyt. A 2017-18-as szezonra ismét beadjuk a másodosztályú kérelmet, rendbe hoztuk a Kft.-t – avatott be a vezetőedző-sportigazgató, de hozzátette: ahhoz, hogy valóban feljebb jussanak, még szponzorok bevonására lesz szükség, hiszen az Újváros egyelőre még az NB III-ban is a legalacsonyabb költségvetésű együttesek közé tartozik.

– A tavaszi félév végén még nem helyezésben gondolkodunk, csak javulni, fejlődni szeretnénk. A fiatalok napról napra ügyesebbek, erősebbek, gyorsabbak lehetnek. Reméljük, hogy amikor a pályán sikerül majd kiharcolni a feljutást, addigra a klub anyagi, szponzorációs helyzete is megfelelő lesz ehhez – nyilatkozta Dobos, aki azt is elmondta, hogy a csapat egyelőre amatőrökből áll.

– Egy osztályváltás esetén profikká kellene válniuk, ami óriási feladat elé állítja a klubot, hiszen a bérek is profibbak lennének, a labdarúgással már pénzt tudnának keresni – mondta a tréner.

A dunaújvárosi keret tehát tele van egyelőre ismeretlen nevekkel, ezért arra kértük Dobos Barnát, nevezzen meg néhány játékost, akik mostani sikereik kulcsai.

– A már említett Csehi Tamást mondanám, de aki még ide tartozik és akiről mindig nehéz beszélnem, az Dobos Áron. Ő a fiam és még csak tizenhat éves, amit a nyáron töltött be, ezért tud egyáltalán a felnőttek közt szerepelni. Irányító-támadó poszton játszik és meghatározó tagjává lépett elő NB III-as csapatunknak. Az a kreativitás, amit ő képvisel, roppant értékes lehet a magyar futballban Megemlíteném Tóth Tibort is, aki tizenhárom találattal a házi góllövőlista élén áll – fogalmazott a vezetőedző.

Olvasói sztorik