NB III

Új sportigazgatóval tör bajnoki címre az ETO

Csak az NB III-as bajnok léphet osztályt az új szezonban, a győriek kizárólag feljutásban gondolkoznak. Soós Imre és Bekő Balázs együtt felel a szakmai munkáért.

Hosszabb interjút közölt a Kisalföld Dr. Drucskó Zoltánnál, az ETO FC Győr ügyvezetőjével. A beszélgetésből többek között kiderült, a győriek örülnek, hogy idén nyáron nem a csapat megsemmisüléséről kell beszélni, hanem arról, hogy az új szezonban csak a feljutás várható el a csapattól.

– Tavaly nyáron már annak is örültünk, hogy az akadémistáink segítségével el tudtunk indulni a bajnokságban és Borkai Zsolt polgármester, valamint a győri önkormányzat segítségével megmenekült ez a tradicionális klub az enyészettől. Szerencsére most a tavalyi szezon kiértékeléséről és a jövő évi terveinkről kell beszélnünk és nem a vidék egyik legsikeresebb labdarúgócsapatának a teljes megsemmisüléséről.

Az ügyvezető kiemelte, nem volt egyszerű szinte nulláról, csak akadémistákra támaszkodva új csapatot építeni.

– Nem könnyű, úgy is mondhatnám, nagyon nehéz teljesen nulláról egy új csapatot építeni és azt gondolom, hogy a szakmai stáb túlságosan alapozott az akadémián a kezük alatt nevelkedett játékosokra és meg is bízott bennük. Ennek ellenére, ha sikerült volna a megfelelő rutinos játékosokat megtalálniuk, akkor még így sikerülhetett volna a feljutás. Egy biztos, hogy ha kizárólag rajtam múlt volna, akkor már a téli átigazolási szezonban négy-öt embert kicseréltünk volna, Magasföldi, Nicorec és egy rutinos kapus biztosan csatlakozott volna az ETO keretéhez.

A feljutás nem sikerült, nem csoda, hogy nyáron nagy változások történtek a klubnál, kis túlzással csak Bekő Balázs vezetőedző volt a biztos pont. Mellé érkezett Soós Imre, aki sportizgatóként segíti a győriek szakmai munkáját.

– Én inkább úgy fogalmaznék: maga a klub és az élő szerződéssel rendelkező játékosai voltak a biztos pont. Bekő Balázzsal az előző szezon végéig volt a megállapodásunk, újra kellett tárgyalni minden részletet. Neki is volt több ajánlata, mint ahogy nekünk is volt több jelöltünk, de sikerült megállapodni, mert vele szerettük volna folytatni a megkezdett munkát.

Mivel a következő szezonban csak a bajnok válthat osztályt – és nekünk ez az egyértelmű célunk –, mindenképpen olyan csapatot kell kialakítanunk, amely a másodosztályban is megállná a helyét. Ezért esett a választásunk Soós Imrére, aki több mint kétszázharminc alkalommal irányított NB II-es csapatot és rendelkezik a szükséges végzettségekkel. Soós Imre nagyon sokat segített a játékoskeret kialakításában, hiszen ne feledjük, Bekő Balázs az elmúlt időszakot az NB I-ben töltötte, így nem rendelkezhet a megfelelő rálátással ezekre a bajnoki osztályokra.

– Az új sportigazgató feladata jelenleg a felnőttcsapat kialakítása – természetesen a vezetőedzővel közösen –, a felnőttcsapat szakmai és egyéb feladatainak koordinálása, ellenőrzése, felügyelete. A sportigazgató és a vezetőedző között megosztásra kerültek tehát a feladatok, de Bekő Balázs felel a napi edzésmunkáért, a csapat összeállításáért, és ő is meccsel. Preszeller Tamás pedig visszakerült eredeti pozíciójába, továbbra is a klubnál dolgozik, az utánpótlás szakmai igazgatói feladatok ellátását végzi.

A teljes interjú ITT olvasható.

Olvasói sztorik