NB III

Nagy eséllyel osztályt vált a Nyíregyháza, a Pécs és a Kaposvár is

A PMFC és a Kaposvár gólkülönbsége már száz fölött van; az ETO bajban lehet a hajrában.

Többször is beszámoltunk már az élvonalból tavaly kizárt, illetve a másodosztályból hátrébb sorolt csapatok idei szerepléséről. Mint ismert, a Győr, a Nyíregyháza, a Kecskemét, a Pécs, a Pápa és a Kaposvár is alacsonyabb ligában szerepel, mint arra a tavalyi eredményei jogosították volna.

A tavaszi hajrá előtt ismét megnéztük, hogy állnak a fenti együttesek a harmadosztály, illetve a megyei bajnokság útvesztőjében.

Hamar összekapta magát a Nyíregyháza

Nyíregyházán sok változás nem történt, igaz tavasszal néhány pontot hullajtott Mátyus János csapata az NB III Keleti-csoportjában. Azonban a listavezető pozíciót őrzi az időközben első fokon az MLSZ-szel szemben pert nyert Spartacus, sőt előnye immár öt pont a második Cegléd előtt. A Szpari március elején élt át kisebb „krízist”, Jászberényből és Ceglédről is pont nélkül távozott, utóbbi ellen elszenvedett veresége óta viszont háromból három bajnokiját nyerte meg, 10-0-s gólkülönbséggel. Az összesen hatvan rúgott gól magáért beszél (bár a 66 találatos Cigánd még mindig gólerősebb), a 14 kapott pedig a legkevesebb a bajnokságban.

Tíz nagyon fontos pontot elveszített az ETO

A harmadik vonal Nyugati-csoportjában a 43 pontos ETO FC Győr immár Bekő Balázzsal a kispadon harcol a feljutásért, igaz sokkal nehezebb helyzetben van, mint a Nyíregyháza. A télen is birtokolt ötödik helyére esett vissza, ráadásul hátránya jelentősen nőtt az éllovas Ferencváros II-vel (55 pont) szemben. Ez még kevésbé bosszantó, hiszen a Fradi II nem juthat fel, csak úgy, mint a harmadik Videoton II (47) sem, viszont az éllovas és az ETO közé beékelődött a Mosonmagyaróvár (50), illetve a Dorog (47) is. A legutóbbi öt fordulóban öt döntetlent játszó győrieknek még nyolc meccs áll rendelkezésükre, hogy ledolgozzák lemaradásukat – az, hogy ez sikerül-e, akár már a következő három hétben eldőlhet, hiszen sorrendben a Mosonmagyaróvár, a Videoton II és az FTC II lesz az ellenfél.

Brutális gólkülönbséggel élen a Pécsi MFC

Bár számolgatni még nem számolgathatnak a pécsi szurkolók, csapatuk rohamos léptekkel halad a feljutás felé a Baranya megyei első osztályban. A PMFC 22 forduló alatt 61 pontot gyűjtött a megszerezhető 66-ból, és hétpontos előnnyel vezet a Szászvár előtt.

Márton Gábor együttese az őszi „hadjáratot” tavaszra is átmentette: a közvetlen rivális elleni rangadót 3-0-ra nyerte – a Sellye ellen is ez lett a vége –, emellett a két „legrosszabb” eredménye két 2-0-s győzelem. Szigetváron – immár másodszor a szezonban – 11-ig jutott, így nem meglepő, hogy a tavasszal hétből hét meccsét nyerő együttesnek már a gólkülönbsége is száz fölötti: a 111 rúgott gólra kilenc válasz érkezett.

Nem került sokkal közelebb a feljutáshoz a KTE

Tíz meccse van még hátra a Bács-Kiskun megyei első osztályban a Kecskeméti LC KTE SI-nek. A pillanatnyilag negyedik helyezett 12 ponttal marad el az első helytől, de tavaszi szereplésére eddig nem lehet panasz.

A KTE utódja öt bajnokiját hagyta el győztesen tavasszal, egyedül a Kalocsa vendégeként kapott ki. Utóbbi azonban pont rangadó volt: a rivális a harmadik a tabellán, 47 megszerezett ponttal, míg a KTE 39-et gyűjtött idáig.

A Kaposvár még a Pécset is lepipálja

A másodosztályból hátrébb sorolt Kaposvár a Pécshez hasonlóan remekel a Somogy megyei élvonalban. A Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia tehetségeivel szárnyal a Rákóczi: 23 bajnokiból 21-et nyert meg, kétszer pedig döntetlent játszott. Kilenc meccse van még hátra, de nem lehet hátradőlni: a Nagybajom 58 pontot szerezve látótávolságon belül üldözi.

A Pécshez hasonlóan hibátlan tavaszt tudhat eddig maga mögött Pusztai László csapata, hét meccsen 21 pont a mérlege. A PMFC esetében is kiemeltük a kimagasló gólkülönbséget, amit a Kaposvár felül is múlt: 122-10-es gólkülönbséggel messze a megyei élvonal legjobbja.

Rangadón bukta hazai veretlenségét a Pápa

A Lombard FC Pápa utódjaként szerveződő Pápai Perutz FC őrzi dobogós helyét a Veszprém megyei első osztályban. Azonban riválisai is hasonlóan kiegyensúlyozott teljesítménnyel teszik a dolgukat, így bár a második Úrkúttal szemben a decemberi 12 pontról kilencre csökkent a hátránya, a listavezető Veszprém továbbra is 16-tal vezet előtte.

A pápai együttes becsülettel teszi a dolgát, első hat tavaszi bajnokiját megnyerte – legyőzte például a listavezető Veszprémet is –, de legutóbb éppen az Úrkút elleni bajnokin botlott (0-1), amivel elveszítette hazai veretlenségét.

Olvasói sztorik