NB III

Ők vetettek, mások aratnak – pécsi fiatalok nyomában

Kilenc játékos, kilenc sors...

Kapcsolódó cikkek

Sokan felkapták a fejüket, amikor az addig külföldieket preferáló PMFC kerete 2013 telétől Márton Gábor edző és Elbert Gábor cégvezető irányításával átalakult, és a saját nevelésű fiatalok kerülhettek előtérbe.

A pécsiek a 2013–2014-es szezont a hetedik helyen zárták (az utolsó fordulóban a Haladástól kaptak ki, ezért nem lettek ötödikek). Ekkorra lett alapember az NB I-ben Márkvárt Dávid, Kővári Róbert és Fodor Ferenc, de rajtuk kívül is számos fiatal kapott profi szerződést és mutatkozhatott be a nagyok között.

Az akkori PMFC azt az elvet vallotta, amelyet azóta az MLSZ is követ: inkább játsszanak a helyi fiatalok, mint a sok – közepesnek is csak jóindulattal nevezhető –, olcsó (?) külföldi. Kíváncsiak voltunk, hol tartanak ma azok a pécsi fiatalok, akik akkor a két említett sportembernek köszönhetően lettek hamar profi játékosok.

Bailo Dávid (1994, szélső): Kecskemétről került a PMFC-hez, ahol előbb az U19-es csapatban szerepelt, majd Márton Gábor érkezését követően került az első csapathoz, amelyben négy alkalommal az első osztályban is pályára lépett. Ma a ZTE játékosaként az NB I-be jutásért harcol. Eddig 28 zalai NB II-es meccs van a lábában.

Beke Péter (1994, szélső): a PMFC utánpótlásában jobbhátvédtől ékig szinte minden szerepkörben megfordult. Az NB I-ben leginkább szélső középpályásként kapott szerepet, eddig összesen 12 alkalommal. Pályafutását sérülések nehezítették. Most az NB III Közép-csoportjának listavezetőjét, a Kozármislenyt erősíti. A többi között a Bp. Honvéd elleni kupadiadal alkalmával is betalált.

Fodor Ferenc (1991, védő): Kozármislenyben Márton Gábor vezetésével bronzérmet szerzett az NB II-ben, így logikus, hogy ők ketten Pécsett is együtt dolgoztak. Ötven alkalommal lépett pályára a piros-feketéknél, majd amikor Mártont is eltávolította Matyi Dezső a klubtól, Nyíregyházára igazolt. Ott Lucsánszky Tamás vezetésével nyert NB II-t. A korábbi utánpótlás-válogatott ma a Puskás Akadémia színeiben küzd a felcsútiak bennmaradásáért.

Gajág Gergő (1994, középhátvéd): ő is profi szerződést kapott a PMFC-nél, ám csak a Ligakupáig jutott az első csapatnál. Szintén játszott Kozármislenyben, még az NB II-ben. Ebben a szezonban az NB III Közép-csoportjának másik feljutóhelyére pályázó SZEOL védelmének oszlopa. Nem volna meglepő, ha hamarosan ő is az OTP Bank Liga egyik csapatában tűnne fel…

Gránicz Patrik (1995, jobbszélső): ő is megkapta az esélyt az NB I-ben. Kétszer volt lehetősége, hogy gyorsaságát az OTP Bank Ligában is kamatoztassa, ráadásul egyik alkalommal az Üllői úton. Manapság Bekéhez hasonlóan a Kozármisleny feljutásán dolgozik, egyelőre eredményesen.

Ipacs Péter (1997, kapus): ő volt a legfiatalabb, aki akkoriban a PMFC profi szerződése alá kanyaríthatta a nevét. Egy időben úgy tűnt, külföldön folytathatja pályafutásán, hiszen megfordult Horvátországban és a portugál Sportingnál is. Az elmúlt nyáron az OTP Bank Ligában jelenleg negyedik helyezett Paksi FC-nél is próbázott. Végül maradt Pécsett és Sólyom Csaba első számú tartalékjának számít az újra Márton Gábor által vezetett csapatnál. Közben sokszoros utánpótlás-válogatott lett.

Ivancsics Alex (1996, kapus): a korosztályos válogatottakat megjárt kapus, posztjához képest különösen fiatalon került a PMFC első keretéhez. Bemutatkozni ugyan nem tudott az NB I-ben, de annyi tapasztalatot szerzett, hogy az NB II-es Kisvárdában stabil kezdőemberré válhatott ebben a szezonban. 19 éves kora ellenére a 15 mérkőzésből tízszer ő állt a háló előtt.

Kővári Róbert (1995, támadó középpályás): 17 évesen a közönség kedvencévé vált a baranyai megyeszékhelyen, ahol akkor hat NB I-es gólig jutott. Robert Jarni érkezését követően alig kapott lehetőséget, ismét a külföldiek kerültek előtérbe, az ő posztján Pauljevics játszott. Lemaradt a hazai rendezésű U19-es Európa-bajnokságról, majd az U20-as világbajnokságról is. Járt viszont próbajátékon a többi között a Nottingham Forestnél. A PMFC tavaly nyári szétesése után, már a szezon közben követte korábbi főnökét, Elbert Gábort Paksra. Eddig 45 alkalommal lépett pályára az első osztályban. A nyárival ellentétben a jelenleg zajló felkészülést már együtt kezdheti a csapattal.

Márkvárt Dávid (1994, középpályás): ő vitte a legtöbbre a felsoroltak közül, hiszen többször is bekerült már Bernd Storck Európa-bajnoki résztvevő válogatottjának keretébe. A jelenleg a kiesőhelyen álló Puskás Akadémiát erősítő játékos már 84 NB I-es mérkőzéssel büszkélkedhet, amelyeken összesen nyolcszor talált az ellenfelek kapujába. Hatszor még piros-feketében, kétszer már kék-sárgában. Az U20-as, majd az U21-es válogatottnak is alapembere lett és jó eséllyel pályázik egy nyári, Franciaországba szóló repülőjegyre is…

A felsorolás természetesen nem teljes. Szólhattunk volna a harmincévesen élvonali játékossá váló Koller Krisztiánról, vagy akár Wittrédi Dávidról és Rácz Ferencről is. Talán e rövid pécsi leltár így is bizonyítja, hogy a hazai fiatalok korai mély vízbe dobása és tudatos felépítése a játékos, a klub és így az egész magyar labdarúgás számára eredményes út!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik