NB II

„Ami a gazdasági életben megy, az a focinál még nem”

A Nyíregyháza válsága, és ami mögötte van...

Hibásnak érzem magamat abban, hogy az elmúlt időszakban ezek megtörténhettek a klubnál. Immár végérvényesen tudomásul kellett vennem, hogy ami a gazdasági életben megy, az a focinál még nem. Ott a terveknek, számoknak egyértelmű felelősei vannak, a számonkérés rendszeres, következetes. Aki jobban teljesít, az jutalmat kap, aki hibázik az büntetést. Egyértelmű a felelősség kérdése, és így kell lennie a klubnál is – mondta néhány nappal ezelőtt Révész Bálint a Nyíregyháza Spartacus tulajdonosa, civilben fuvarozási vállalkozó, miután felmentette Urbán Viktor ügyvezetőt és az ifj. Bozsik Józsefet követő átmeneti vezetőedzőt, Lengyel Rolandot is.

Az új ügyvezető Kozák Attila, a vezetőedző-sportigazgató a Vácról éppen csak eltávozott Zoran Szpisljak, míg a pályaedző-szakmai igazgató Purguly Árpád lett.

A tulajdonos szavai (ahogy kezdődik is az idézet), valamint a kiosztott feladatkörök valódi beismerését jelentik annak, hogy hiba volt egy Magyarországon korábban másutt is ritkán, de Nyíregyházán biztosan nem látott alkotóközeg felszámolása, amely a külső szemlélők számára pontosan úgy működött, ahogy Révész Bálint jelen szavai szerint elvárja mostantól, de, hogy a magyar sportban és futballban egyöntetű és egyértelmű tetszést aratott az az időszak, az biztos.

Öt évre jöttek, tíz hónap után távoztak ‒ forrás: Nyíregyháza Spartacus Facebook

Meglepő, de végre bizakodásra okot adó történése volt a 2017-es hazai futballnyárnak, amikor a másodosztályú Spartacus tulajdonosa bejelentette, hogy tanulva a korábbi években általa elkövetett hibákból, kiemelkedően nagy szakértelemmel és tisztességgel bíró vezetőkre bízza a klubot, annak reményében, hogy ők majd öt év alatt nagy klubot, és stabil NB I-es csapatot építenek a meglehetősen hányatott sorsú Szpariból.

Így lett sportszakmai ügyvezető Dr. Elbert Gábor, aki korábban a magyar sport első embere és az MLSZ főtitkára is volt, sőt mind Pécsett, mind Pakson komoly részt vállalt a helyi futballklubok magasba emeléséből, aki szakmailag és emberileg is köztiszteletnek örvend.

Vele érkezett vezetőedzőnek Lucsánszky Tamás, aki azzal büszkélkedhet, hogy valamennyi osztályban nyert már bajnokságot csapataival, egyelőre az NB I kivételével, sőt legutóbb is ő vezette NB I-be a Nyíregyházát (igaz, a tulajdonos akkor, a bajnoki trófeával a kezében felállította a kispadról).

A szakmai igazgató Bene Ferenc lett, aki játékosként és edzőként is komoly nemzetközi tapasztalatra tett szert, és történelmet írt a Gyirmóttal, hiszen ő juttatta föl az élvonalba először a Győr melletti település csapatát. Így édesapja emléke mellett saját jogon is elismert szakember.

A sportigazgató sem akárki lett, hanem az a Szűcs Mihály, aki a Fradival játékosként megjárta a Bajnokok Ligája csoportkörét, majd 2012 és 2016 között ügyvezetőként a Soroksárral ért el hangos sikert.

Meglepő módon az általuk öt évre tervezett és nagy lendülettel megkezdett munkának mintegy tíz hónap után hirtelen véget kellett érnie. Az első furcsaság az volt, amikor a 2018-as esztendő azzal kezdődött, hogy a sportban, a labdarúgásban teljesen ismeretlen, így a szakmában tapasztalattal, ismertséggel és ismeretséggel sem bíró Urbán Viktor lett az ügyvezető.

Látványos változást kívülről nem lehetett észrevenni, hacsak azt nem, amit az ellenfelektől lehetett hallani egyre gyakrabban, hogy a Szpari az idegenbeli mérkőzésekre csak aznap utazik el. Majd áprilisban robbant az első bomba: távozni kényszerült az akkor harmadik helyen álló klub éléről Elbert Gábor, és néhány nappal később Bene Ferenc is. Nem sokat váratott magára, hogy Lucsánszky Tamást és Szűcs Mihályt is elzavarják.

fotó: nyiregyhazaspartacus.hu

Az akkor negyedik helyen álló csapat vezetőedzője, négy fordulóval a 2017‒2018-as bajnokság vége előtt – ahogy azt ilyenkor mondani szokták: erkölcsileg erősen megkérdőjelezhető módon – a Lucsánszky által Zalaegerszegről pályaedzőnek hozott és Nyíregyházán folyamatosan tanítgatott ifj. Bozsik József lett, akinek végül 14 mérkőzés jutott, amely mélyrepülésbe vitte a csapatot.

Lássuk a tulajdonos által hangsúlyozott számokat!

Elbert érkezése előtt a klub a kieséstől is fenyegetve végül a 12. helyen fejezte be a bajnokságot. Amikor mennie kellett, harmadik helyen állt a csapat… Urbán érkezésekor a klub negyedik volt, távozásakor a 14., közben állt a 19. helyen is.

Elbert ideje alatt épült egybe a Nyíregyháza Spartacus és a korábban a város által üzemeltetett akadémia 238 gyerekkel, valamint létrejött a női szakág, amely hamar Kiemelt Képzési Központ lett az MLSZ-nél, és országosan is tényezővé vált a női labdarúgásban. Elkészült a nyolcezres stadion terve, megszületett az utánpótlásközpont terve is. A Szpari ismét szerves része lett a város sport és kulturális életének.

Urbán a helyén hagyta az akadémia élére még Elbert által felkért, a magyar utánpótlás-futballban az egyik legnagyobb tudással bíró szakembernek tartott Kiss Baranyi Sándort, valamint a női szakágat vezető helyi illetőségű Makay Robint, így ez a két terület szakmailag fejlődik, de legalábbis stagnál, az első csapat útját elkerülve nem ment át mélyrepülésbe. A stadionprojekt és az utánpótlásközpont ügye sem haladt előre egy év alatt.

Lucsánszky mérlege az öt évre tervezett építkezés első idényében 34 mérkőzésen 15 győzelem 12 döntetlen és 7 vereség, 51 rúgott gól és 34 kapott, mindez 57 pont.

Ifj. Bozsik mutatója 14 mérkőzésen két győzelem négy döntetlen és nyolc vereség, 10 rúgott gól és 19 kapott, ami összesen tíz pontot eredményezett.

Az Elbert-Lucsánszky-Bene-Szűcs kvartett időszakában kaptak profi szerződést a helyi akadémia növendékei (Kulcsár, Nagy, Starosta, Szegedi, Tangel, Végső), távozásuk óta helyi fiatal nem kapott szerződést, ám Tóth és Kovács ‒ szerződés nélkül ‒ bemutatkozott a felnőttek között.

A számok tekintetében hasonlóan érdekes, hogy kik, milyen korú játékosok kerültek Nyíregyházára a 2017‒2018 szezonra, és kik a 2018‒2019-es szezonra:

Elbert-Lucsánszky-Bene-Szűcs

érkezői (honnan jött és akkor hány éves volt):
Bajzát (Soroksár, 36), Forró (Puskás, 29), Papp (Budaörs, 27), Fodor (Kisvárda, 26), Jova (Ferencváros, 25), Kelemen (Paks, 25), Gréczi (Siófok, 24), Pekár (Puskás, 24), Hornyák (Nyírbátor, 24), Gajdos (Haladás, 24), Kesztyüs (Paks, 24 – kölcsönben), Csilus T. (Ferencváros 22), Csilus Á. (Puskás, 21 – kölcsönben), Pejovic (Szerbia, 19), Bíró (Kaposvár, 19), Horváth (Kaposvár, 19), Csernák (19, Ferencváros), Hinora (MTK, 19, utóbbi kölcsönbe), Szabó B. (Videoton, 19 – kölcsönben);

távozói (hány évesen, hova ment):
Rudolf (34, Balmazújváros, azóta abbahagyta), Tisza (34, Debrecen, azóta abbahagyta), Máté (35, DEAC), Hermány (26, Csákvár), Harsányi (30, Balmazújváros), Úr (29, Kaposvár), Dvorschák (29), Kónya (29, Balmazújváros), Szécsi (24, Puskás), Perger (22, megye 1), Vámos (22, NB3), Tamási (29, Soroksár), Törtei (34, Tarpa)

Ők érkeztek az idei év elején ‒ forrás: Nyíregyháza Spartacus Facebook

Urbán-ifj.Bozsik

érkezői (honnan jött és akkor hány éves volt):
Bakos (Budaörs, 31), Gulyás (Vác, 30), Nagy J. (Pécs, 30), Nagy T. (ZTE, 30), Polényi (ZTE, 27), Gyurján (Békéscsaba, 26), Daru (ZTE, 24), Fadgyas (MTK, 23)

távozói (hány évesen hova ment):
Papp (28, Dorog), Szokol (28, Vasas), Kelemen (26 Paks, majd Vasas), Kesztyüs (25, Paks, majd Budaörs, most vissza Paks), Gréczi (25, Tiszakécske), Gajdos (25, ZTE), Holdampf (24, Honvéd), Csilus T. (23, Siófok), Csilus Á. (22, Puskás, majd Csákvár), Sinanovic (21, Békéscsaba), Hinora (20, MTK, majd Vasas), Bíró (20, Kaposvár), Horváth (20, Kaposvár), Csernák (20, Kaposvár), Szabó (20, Videoton, majd Diósgyőr)

Biztosan sokaknak jut most eszébe a vicc, amelyben a festékszállító teherautó felhajt az M3-as autópályára, de a forgalommal szemben, és ugyan néha feltűnik neki, hogy sok autó jön szembe és vele egy irányban azon az oldalon senki nem hajt, sőt egyre érthetetlenebb szituációkba is kerül az úton, mégis amikor a rádió bemondja, hogy vigyázzanak az autósok, mert az M3-ason egy sofőr a haladási iránnyal szemben közlekedik, az a reakciója, hogy „Egy?! Mindegyik!”

nyitókép: Nyíregyháza Spartacus Facebook

Olvasói sztorik