NB II

Ami a Fradinak három évbe telt, az Feczkóéknak egy szezon alatt sikerült

Az MTK Budapest vezetőedzője szerint nem könnyű ekkora nyomás alatt végig ilyen kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani. Még három-négy változást akar a keretben, komoly célokkal vág neki az NB I-nek.

Két év alatt két csapatot is sikerült feljuttatnia az NB I-be Feczkó Tamásnak, aki a Balmaz Kamilla Gyógyfürdő után ezúttal az MTK Budapesttel ünnepelhetett – utóbbi együttessel bajnoki címet is. A fővárosi kék-fehérek tavaly nyáron, az NB I-ből való kiesést követően csábították el Balmazújvárosból a 40 éves trénert, aki magabiztosan teljesítette a vezetőség által kitűzött célokat.

Az MTK Budapest a 32. fordulóban matematikailag is feljutott az élvonalba, a múlt héten pedig a bajnoki címet is megkaparintotta. Feczkó a Rangadónak adott interjújában elárulta,  hova helyezi a karrierjében ezt a sikert, és arra is kitért milyen motivációi maradtak csapatának a hátralévő három NB II-es fordulóra.

– Amikor eldőlt, hogy feljutnak az élvonalba, Kanta József még azt mondta, hogy nem fognak ünnepelni. Ezúttal ez már megtörtént?

– A feljutásunknál csupán felbontottunk néhány pezsgőt, de a nagyobb buli most már nem maradt el. A csapat szerencsére nagyszerű fizikai állapotban van, mert egészen reggelig elhúzódott az összejövetel.

– A szezon előtt hét-nyolc olyan csapatot várt, amelyik harcban lesz a feljutásért. Utólag elmondható, hogy sokkal könnyebben sikerült kiharcolni a feljutást és a bajnoki címet, mint az előre várható volt?

– Igen, kellemes meglepetés volt számomra, hogy a csapatom ilyen jól vette az akadályokat. Láthatjuk, van olyan együttes, amely kimondta a szezon előtt, hogy a feljutás a cél, most pedig a kiesés ellen küzd. Összességében kiegyensúlyozott volt a bajnokság, bárki bárkit meg tudott verni, több hónapon keresztül nagyon egyben volt a mezőny a harmadik helytől lefelé. A színvonal is nőtt a két évvel ezelőtti bajnoksághoz képest, több erősebb csapat van, emiatt rengeteg körbeverés volt. Mi egész évben egyenletesen jó teljesítményt nyújtottunk, ennek tudható be, hogy ekkora pontelőnnyel jutottunk fel és lettünk bajnokuk. Nagyon sokat dolgoztunk, hogy eljussunk idáig, látszik az eredményeinken, hogy az első fordulókban nyögvenyelős győzelmeink voltak, utána amikor összeállt a csapat, akkor magabiztosabban nyertük a meccseket.

Kapott bőven a pezsgőből a bajnokcsapat edzője. Fotó és címlapfotó: mtkbudapest.hu

– Tekintve, hogy alapelvárás volt a visszajutás, és az egyik legerősebb kerettel rendelkezett az MTK, mekkora értékkel bír most ez az aranyérem?

– Azt gondolom, mindenki büszke lehet a csapat teljesítményére. Tavaly nyáron mindenki örült volna a klubnál akkor is, ha csak az utolsó fordulóban sikerül bebiztosítanunk a feljutást. A rengeteg munkának és annak köszönhetően, hogy kiváló szakemberek alkotják a stábomat, valamint nagyon jó szellemiségű játékosokkal dolgozhatok, ennek már hamarabb meglett az eredménye. Magabiztos volt a feljutásunk, de ez nagyon nehéz bajnokság volt, még ha a pontok száma nem is ezt mutatja.

– És mekkora értékkel bír ez önnél? Hova helyezi az eddigi pályafutásában?

– Ez az eddigi legnagyobb sikerem. Kevés csapat tud ilyen kiegyensúlyozott és jó teljesítményt nyújtani ekkora nyomás alatt, hiszen mindenki elvárta a feljutást és a bajnoki címet. A Ferencvárosnak például korábban három év kellett, hogy visszakerüljön az NB I-be.

– Még ha nyilvánosan nem is mondta ki, de mikor érezte azt a szezon során, hogy meglesz a feljutás?

– Nagyon jól sikerült az őszi szezon, nagy előnyre sikerült szert tennünk, ekkor már lehetett azt gondolni, hogy osztályt válthatunk az idény végén. Jelzésértékű volt, amikor a felkészülési időszakban legyőztük a Kajrat Almatit 3-0-ra, a mutatott játék alapján akkor azt mondtam, reális esélyünk van az NB I-re. A télen már titkon elkezdtünk felkészülni az élvonalra, és a tavaszi első meccsünkön, amikor megvertük a Békéscsabát és tizennyolc pontra nőtt az előnyünk, akkor már mondhatni teljesen biztos voltam a feljutásban.

Feczkó eddigi legnagyobb sikerét érte el. Fotó: mtkbudapest.hu

– Amióta köztudott a feljutás, elképzelte már magában azt a pillanatot, amikor először ül le a kispadra NB I-es edzőként?

– Tizennyolc éve várok erre a pillanatra, de egyelőre még ezen nem igazán gondolkodtam. Inkább az jár a fejemben, hogy olyan minőségű keretet tudjunk kialakítani, olyan játékosokat igazoljunk, akikkel eredményesen tudunk szerepelni az élvonalban.

– A jelenlegi keret mennyire marad egyben? Mekkora változások jöhetnek?És megfogalmazódtak-e már az NB I-es célok?

– Már a nyáron is úgy igyekeztünk kialakítani a csapatot, hogy az NB I-re is alkalmas legyen. Jevhen Szelin személyében már egy ukrán válogatott védővel erősödtünk, további három-négy igazolás várható. Nagyon bízom benne, hogy együtt tudjuk tartani a keretet, mert olyan játékosokkal dolgozhatom, akik nem csak kitűnő labdarúgók, de nagyszerű emberek is. Fontos, hogy akit igazolunk, az tudjon alkalmazkodni az MTK filozófiájához. Ha külföldi, akkor rendelkezzen nemzetközi rutinnal, ha pedig magyarról van szó, akkor kötődjön az MTK-hoz, ez például tavaly nyáron is fontos szempont volt, hiszen jelenleg a 26 játékosunkból 21 saját nevelésű. Ezen kívül az is nagyon fontos, hogy emberileg is olyan személy legyen, aki könnyen beilleszthető az öltözőbe. Szerencsére nem én vagyok a klubvezető, így nem nekem kell meghatározni a célokat, de aki engem ismer, az tudja, mindig komoly célokkal vágok neki minden szezonnak.

– A végére vissza a jelenbe. Még három meccsük van az NB II-ben, de már feljutott és bajnok a csapat, közel a nyári szünet. Mivel próbálja még motiválni a csapatot? 

– Ha a következő három meccsünket megnyerjük, megnövesztem a hajamat… Viccet félretéve, vannak olyan játékosok, akik ősszel többet játszottak, mint tavasszal, mert a posztjukon lévő társuk olyan teljesítményt nyújtott, hogy nem volt indokolt a váltás. A hátralévő három meccsen így azok is lehetőséget kapnak, akik tavasszal kevesebbet játszottak, de ugyanolyan keményen dolgoztak, ezért megérdemlik. Már most több pontot szereztünk, mint a tavalyi bajnok Puskás Akadémia, de azt akarjuk, hogy olyan pontszámmal nyerjük meg a bajnokságot, amit sokáig nem tudnak majd túlszárnyalni a leendő bajnokok. E mellett cél az is, hogy Lencse Lalának (Lencse László, a szerk.) segítsünk abban, hogy gólkirály legyen.

Olvasói sztorik