NB II

„Úristen, Tamás, a nagyecsedi évek után ide jutottál, fel tudod ezt fogni?”

Feczkó Tamás a Rangadónak elárulta, mennyire volt nehéz beállítani a sorba Torghellééket.

Idén nyáron sokakat meglepett azzal Feczkó Tamás, hogy felállt az NB I-be feljutó Balmaz Kamilla Gyógyfürdő kispadjáról, és az élvonalból kieső MTK Budapestnél vállalt munkát. A most futó NB II-es szezonból ugyan még csak kilenc forduló telt el, de nagy esély mutatkozik arra, hogy jövőre már tényleg NB I-es csapatot irányíthat a 40 éves tréner, hiszen a fővárosiak hét győzelemmel a tabella második helyén állnak. Feczkó a Rangadónak értékelte az eddigi mérkőzéseket, elárulta, mennyire volt nehéz beállítani Torghellééket maga mögé, és korábbi csapata élvonalbeli szerepléséről is kérdeztük.

– Ha egy héttel ezelőtt beszélgettünk volna, akkor az éllovas vezetőedzőjeként ülne itt. Azonban így is biztatónak mondható a szezonkezdet, hogyan értékeli az eddigi kilenc bajnokit?

– Pozitívum, hogy hétről hétre fejlődünk játékban és fizikálisan is, negatívum viszont, hogy az előző fordulóban elveszítettük a veretlenségünket, egy olyan találkozón, amit a helyzetek alapján megnyerhettünk volna – kezdte honlapunknak Feczkó.

– A bemutatkozó sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy hét együttes plusz egy meglepetéscsapat fog a bajnoki címért harcolni, ehhez képest az első helyen lévő Kisvárda nyolc, önök pedig hét ponttal húztak már el a negyedik helyezett előtt. Ennyire kimagaslik ez a két együttes a másodosztályban?

– Meglepetés számomra, hogy ennyire leszakadtak a többiek, de tudjuk jól, hogy akár egy hárommeccses rossz széria esetén is újra szorosabbá válhat az élmezőny. Nem mondanám, hogy kimagaslunk az NB II-ből, de kétségkívül a Kisvárdával együtt jelenleg nagyobb az előnyünk. Illetve meg kell említeni a Kazincbarcikát is, amelyre ráaggaszthatjuk a meglepetéscsapat jelzőt. Messzemenő következtetéseket azonban hiba lenne levonni, még huszonkilenc találkozót meg kell vívnunk, hogy elérjük a célunkat.

Feczkó szerint korai még hátradőlni Fotó: mtkbudapest.hu

– Ennyi meccs után már összegezhető egy kép, milyen az idei másodosztály színvonala az előzőhöz képest?

– Erősebb jelenleg a bajnokság, mint a 2016-17-es. Akkor nem volt olyan együttes, amely meg tudott volna ugrani az élmezőnytől, csak az utolsó fordulókra magaslott ki a Puskás Akadémia, jelenleg pedig három együttes is komoly harcot vív elől, és mögöttük is remek üldözők várják, hogy előzhessenek.

– Azt is említette azon a bizonyos sajtótájékoztatón, hogy döntő érv volt az MTK-s szerepvállalásánál, hogy Magyarország egyik legnagyobb történelmével bíró együttese hívta. Szembesül ezzel nap mint nap?

– Természetesen. Például sok barátom és volt játékosom jött már el Budapestre megnézni a helyszínen a mérkőzéseinket, és amikor őket körbevezettem a stadionban, ámulva kérdezték, hogy „úristen, Tamás, az NB III-s nagyecsedi évek után ide jutottál, fel tudod ezt fogni?”.

– És fel tudta már fogni?

– Amikor először beléptem ide az első tárgyalásra, már akkor tudatosult bennem, hogy hol vagyok. A napi munka során ugyan nem agyalok ezen, de amikor hazai találkozókon leülök a kispadra a szép stadionunkban, mindig érzem, hogy ez egy óriási megtiszteltetés, itt az edző igazi edzőnek, a játékos pedig igazi játékosnak érezheti magát.

– Ezen játékosok között pedig olyan rutinos, jó néhány NB I-es mérkőzéssel és válogatottsággal rendelkezők találhatóak, mint például Torghelle Sándor, Kanta József vagy Vass Ádám. Ön eddig „csupán” az NB II-ben bizonyított. Mennyire volt nehéz ezeket a játékosokat maga mögé állítani?

– Egyáltalán nem volt ezzel gond, a pályán és a pályán kívül is vezéregyéniségek, példát mutatnak a fiataloknak. Az igaz, hogy volt némi kíváncsiság felénk a részükről, de úgy gondolom, már a második, harmadik edzés után felmérték, hogy a stábom és én szakmailag felkészültek vagyunk. Nagyszerű játékosokkal dolgozhatok, mindenkinek az a motivációja, hogy a szezon végén visszajuttassa a klubot az élvonalba, a labdarúgók újra a legmagasabb osztályban játszanak, én pedig életemben először leülhessek a kispadra az NB I-ben.

Torghelle a pályán és azon kívül is vezéregyéniség Fotó: mtkbudapest.hu

– Az MTK mindig is híres volt az utánpótlásáról, ön is lehetőséget adott már több fiatalnak az NB II-ben, pl. Schäfer Andrásnak, Takács Ronaldnak és Korozmán Kevinnek. Hogyan látja a helyzetüket? Alapemberekké válhatnak már a mostani szezonban és akár jövőre az NB I-ben?

– Eddig is remek játékosok jöttek ki az MTK akadémiájáról és ez most is így van. Mindhárom említett srác meglőtte az első gólját a felnőttek között a jelenlegi bajnokságban, szerdán pedig bemutatkozott a Magyar Kupa-találkozón Bayer Bence, Nagy Zsombor és Forgács Péter – utóbbi játékos és Katona Máté pedig először talált be a nagycsapatban a Tállya ellen. Rajtuk kívül még Demjén Patrikot is megemlíteném, aki hozzá tud tenni a gárda játékához, de egészen az U15-ösöktől a felnőttekig rengeteg értékünk van. Rajtuk áll, mennyit tudnak hozzátenni az NB II-es szereplésünkhöz, majd pedig remélhetőleg az NB I-eshez.

– Az elmúlt három hónap alatt milyen kapcsolatot sikerült kialakítania az MTK-szurkolókkal?

– Nagyon örülök neki, hogy idegenbe is sokan elkísérnek minket és kilencven percen keresztül buzdítják a csapatot, ez nagyon jó érzés. A hazai mérkőzéseken pedig úgy tudom, hogy megduplázódott a szurkolóink száma az előző szezonhoz képest, ami szintén nagy öröm, és bízom benne, hogy még több szimpatizánsunk fog kilátogatni a jövőben az Új Hidegkuti Nándor Stadionba.

– Nem lehet elmenni a kérdés mellett. Figyeli a Balmazújváros szereplését?

– Minden egyes élvonalbeli meccset figyelek, így természetesen a Balmazt is. Szurkolok a korábbi játékosaimnak.

– És mi a véleménye a csapat szerepléséről?

– Nüanszokon múltak az eddigi vereségek. Ha egy kis NB I-es rutint szerez a csapat, akkor ezeket a meccseket meg fogják nyerni és akár három-négy csapatot is megelőzhetnek a végelszámolásnál.

– Lesz a következő szezonban MTK Budapest–Balmaz összecsapás az NB I-ben?

– Nagyon bízom benne, hogy igen. Remek szezont zárnánk, ha bajnokok lennénk a másodosztályban, volt csapatom pedig bennmaradna az élvonalban.

Feczkó és a szakmai stáb hamar kivívta a játékosok tiszteletét Fotó: mtkbudapest.hu