NB II

Feczkó a feljutásról: tudatos építkezés végkifejlete

A Balmazújváros vezetőedzője elárulta a siker titkát, és az erősítésekről is beszélt a Rangadónak.

Történelme legnagyobb sikerét aratta vasárnap este az NB II-es Balmaz Kamilla Gyógyfürdő, amely a Kisvárda Master Good legyőzésével feljutott az élvonalba. A balmazújvárosi együttes két éve még a kiesés ellen küzdött, ám ekkor jött a sikerkovács, Feczkó Tamás, aki előbb benntartotta a csapatot, majd ezúttal az NB I-be vezette. A nyíregyházi születésű tréner a Rangadónak mesélt a meccs végi ünneplésről, a csodáról – ami nem is biztos, hogy az -, valamint a saját jövőjéről.

– Nem tűnik fáradtnak a hangja, meddig tartott az éjszaka?

– Reggelig – kezdte nevetve a vezetőedző. – A játékosaimra mindig is jellemző volt, hogy az utolsó leheletükig küzdöttek a pályán, és ez ezúttal az ünneplésre is igaz volt. Mindenki addig maradt, ameddig csak bírta, száz százalékig odatették magukat, ez az éjjel soha nem érhetett véget.

– Mi volt az este legnépszerűbb itala?

– Ez elég változó volt. Valakinél a pálinka, valakinél pedig a whiskey fogyott gyorsabban.

– Egyet aludva az egészre: felfogták már, hogy mit vittek véghez?

– Óriási eredményt. Majd talán csak holnap tudatosul ez mindenkiben. Amit ezek a játékosok műveltek, arra nincsenek szavak. Nagyon büszke vagyok mindenkire.

– Visszaemlékezve a meccsre: minden úgy történt, ahogy eltervezték?

– Az első félidőben egyáltalán nem. Úgy éreztem, hogy a tét nagyon rányomta a bélyegét a játékosok teljesítményére, sokat kapkodtunk. A szünetben aztán rendeztük a sorokat, és tudtuk, hogy a hetvenedik percig fogja bírni a Kisvárda. Így is lett. A második játékrészben nagyon sok helyzetet alakítottunk ki, és akár több góllal is nyerhettünk volna.

– A nyolcvannegyedik percben lőtt találatnál már elhitte, hogy ez meglesz?

– Akkor már tudtam, hogy ezt behúzzuk. A fordulás után egyáltalán nem volt benne a vendégek játékában a gól, Zsiga találata pedig végleg eldöntötte a meccset – a lelátón pedig óriási eufória tört ki. Nagyon sok mérkőzést nyertünk meg ebben a bajnokságban az utolsó öt-tíz percben, ez annak is az eredménye, hogy fizikálisan rendben van a társaság.

– Mi a siker titka?

– Egy titka volt: szenzációs játékosokkal dolgozhatok. A keret összes tagja hozzá tudott tenni sikerhez, valaki ősszel, valaki tavasszal többet, de egyetlen olyan játékos sem volt, aki mind a harmincnyolc meccsen pályára lépett. Igazi nagybetűs csapatot alkottunk.

– Sokan csodaként értékelik a feljutást. Ön annak értékeli?

– Ha a klub anyagi lehetőségeit és a játékosok piaci értékének az átlagát nézzük, láthatjuk, hogy közel sem vagyunk benne a legjobb tizenkét csapat között. Ha ezeket a körülményeket figyelembe vesszük, akkor valóban csoda. Én azonban láttam, hogy mennyit dolgoztak a fiúk, mennyi munka van mögöttünk, így egyáltalán nem nagyképűségből, de reálisnak tartom a második helyezést. Ugyanannyi találkozót nyertünk meg, mint a Puskás Akadémia, és két éve, mióta átvettem a csapatot, a meccseink nagyjából hatvan százalékán arattunk győzelmet. Ez tudatos építkezés végkifejlete volt.

– Tárgyaltak már a vezetőkkel a folytatásról?

– A napokban a stábomnak és nekem is lejár a szerződésem, egyelőre azonban még nem történtek egyeztetések. Remek lehetőség lenne a Balmazújvárossal az NB I, ez a következő lépcsőfok lenne a karrieremben. Több összetevője van azonban a jövőmnek, a napokban minden kiderül.

– Lehet már tudni, hogy mi lesz a csapat programja a következő hetekben?

– Hat hét múlva kezdődik az NB I, ez az időszak általában megfelel egy nyári felkészülésnek is. Nagyon hosszú szezonon vagyunk túl, úgyhogy ezúttal is kell minimum két hét pihenő a játékosoknak, nehogy megsérüljenek az ősz folyamán. Úgy tűnik, hogy egyhetes hátránnyal kezdődik a csapat számára az élvonal a többi együttessel szemben.

– A jelenlegi kulcsemberekre fog támaszkodni az együttes az NB I-ben is?

– Természetesen. Az anyagi lehetőségeink behatároltak. Én azonban hiszek a csapatomban, hiszen mindig akad valaki, aki át tudja lendíteni a holtponton a társaságot. Ez így volt eddig is és remélem, hogy így lesz ezután is. Erősítés azonban várható, hiszen ha NB II maradt volna, akkor is kellett volna egy kis frissítés. Négy-öt meghatározó játékost mindenképpen jó lenne igazolni.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik