NB II

NB II, NB III: feljutók, kiesők, erről dönt az utolsó forduló

Egy feljutóhely kiadó még, az ráadásul az élvonalba szól; nem csak a saját csoportjukat kell figyelniük a harmadosztály kiesés ellen menekülő csapatainak.

Vasárnap 18 órakor játsszák az NB II és az NB III utolsó fordulóját. A két osztály összesen négy csoportjában a bajnoki címeket már kiosztották, és jó néhány kiesőhely is elkelt, azonban van még néhány nyitott kérdés.

Ami az NB II-t illeti, a már bajnok Puskás Akadémia FC feljutása biztos. A még kiadó második helyre két pályázó marad: a 70 ponttal második Balmaz Kamilla Gyógyfürdő és a 69 egységgel harmadik Kisvárda Master Good. A két együttes egymással csatázik az utolsó fordulóban, Balmazújvárosban – a képlet egyszerű: ha a Balmaz nem kap ki, akkor megőrzi feljutást érő pozícióját.

A másodosztályból az utolsó három csapat esik ki. A sereghajtó SZEOL SC és a 19. Cigánd SE már biztos búcsúzó, a Ceglédi VSE (36 pont, 9 győzelem), HR-Rent Kozármisleny (36, 10), Aqvital FC Csákvár (39, 8) trióból csatlakozik hozzájuk még egy csapat. A Csákvárnak biztos bennmaradást érne egy siófoki pontszerzés, ebben az esetben a Cegléd csak akkor maradhat bent, ha több pontot szerez a Sopron ellen, mint a Kozármisleny a ZTE vendégeként. A Csákvár csak akkor eshet ki, ha kikap és a két üldöző nyer, ugyanis itt is a győzelmek száma rangsorol holtverseny esetén, ebben pedig a Csákvár állna a legrosszabbul.

A harmadosztály három feljutója már megvan: a Keleti-csoportot a Kazincbarcikai SC FC, a Nyugati-csoportot az ETO FC Győr, a Közép-csoportot pedig a Budafoki MTE nyerte meg.

Az NB III-ból összesen 16 csapat esik ki: a csoportok 14–18. helyezettjei és a leggyengébb 13. helyezett. Biztos kieső keleten az Újpest FC II, a Hajdúböszörményi TE, az FC Hatvan és a REAC. A 14. helyen a DVSC-DEAC II áll 42 ponttal és 11 győzelemmel, de még nem dőlhet hátra az ESMTK (44 pont, 11 győzelem – a Tállya az utolsó bajnoki ellenfele), a BKV Előre (44, 14 – Monor), a Termálfürdő Tiszaújváros (45, 12 – Hatvan) és az STC Salgótarján (45, 12 – Rákosmente) sem. Amennyiben a DVSC második csapata nem nyer az MTK II ellen, úgy eldőlt az utolsó csoportbeli kieső hely, ha viszont nyer, akkor közvetlen riválisainak eredményeitől függ a sorsa. Az biztos, hogy a legrosszabb 13. helyezett nem a Keleti-csoportból kerül ki.

A Közép-csoportban biztosan nem végez bennmaradó helyen a Sport 36 Komlói Bányász, a Méhkeréki SE és a Dabas-Gyón FC. Az utolsó szalmaszálba kapaszkodik a 15. helyezett Várfürdő-Gyulai Termál FC (35 pont, 10 győzelem – ellenfele a Ferencváros II lesz) és a 14. Békéscsaba 1912 Előre II (36, 10 – Dunaharaszti MTK). A 13. Mórahalom VSE-t (38, 10 – Méhkerék) próbálja meg befogni az utóbbi két együttes. Amennyiben viszont nyer a Mórahalom, a két üldöző sorsa megpecsételődik. Az FC Dabas (40, 11 – Dabas-Gyón) és a megszűnő Ferencvárosi TC (40, 11 – Gyula) egy döntetlennel biztosan elkerüli a legrosszabb 13. pozíciót.

A Nyugati-csoportban búcsúzott már a kizárt Tatabánya FC, a Diósdi TC, a Komárom VSE, a Hévíz SK és a Sárvár FC is. Vagyis az öt kiesőhely elkelt, viszont a Videoton II 35 ponttal áll a 13. helyen, és ha nem nyer, marad is ott – plusz ha a Mórahalom a másik csoportban pontot szerez, akkor a Vidi biztosan a leggyengébb mutatókkal rendelkező 13. helyezettként zár* és kiesik. Viszont ha a Vidi II nyer Hévízen, akkor az eggyel előtte álló, Komáromot fogadó VLS Veszprémnek (37 pont, 10 győzelem) is győzelemre lesz szüksége, hogy ne essen vissza egy helyet. Utóbbi csapat is lehet még legrosszabb 13. helyezett az eredmények függvényében.

*Mivel a Nyugati-csoportban a Tatabánya eredményeit törölték, így ott csak 32 fordulót játszanak a csapatok, szemben a másik két csoport 34 játéknapjával. Ha a Videoton II nem nyer, akkor legfeljebb a megszerezhető pontok 37.5 százalékát gyűjti be.

Olvasói sztorik