NB II

A pezsgő nem lesz behűtve Balmazújvárosban, de siker esetén bajuszgöndörítés is várható

Feczkó Tamás vezetőedző, a szakmai stáb és a játékosok is karrierjük legnagyobb sikerére készülnek.

Az NB II 2016–2017-es szezonjának utolsó fordulójában a Balmaz Kamilla Gyógyfürdő – Kisvárda Master Good összecsapáson dől el, hogy melyik együttes szerzi meg a feljutást érő második helyet. A hazaiak várják kedvezőbb helyzetből a találkozót, hiszen jelenleg 70 ponttal a második helyen állnak a tabellán, míg a vendégek 69 ponttal a harmadikok. A Rangadónak a balmazújvárosiak vezetőedzője, Feczkó Tamás árulta el, hogyan készül csapata a „kisdöntőre”, hova helyezné el karrierjében a feljutást, valamint azt, milyen fogadalmat tettek a siker esetére.

– Az utolsó forduló előtt elég egy pontot szerezni az NB I-hez. Gondolta volna a szezon elején, hogy már csak egy ilyen pici lépés fog hiányozni ehhez a harmincnyolcadik fordulóban?

– Bíztam abban, hogy az utolsó mérkőzésnek már nem lesz tétje. Ezt azonban nem nagyképűségből mondom, hanem azért, mert ismerem a csapatomat, tisztában vagyok a játékosok képességeivel.

– A szezon során mégsem volt kimondva, hogy a feljutás a cél. Az idény elején az első négy hely volt kitűzve, majd pedig ahogyan egyre stabilabb élcsapattá váltak, akkor is csupán azt hangoztatták, hogy mindig csak a következő mérkőzésre koncentrálnak.

– Ezt ma is tartom, hogy csak hétről-hétre készültünk. Reálisan kell látni a helyzetünket, ha a keretünk összértékének az átlagát nézzük, akkor a tizenkettedik helyen állunk az NB II-ben. A szezon előtt a játékosokon és az edzői stábon kívül Balmazújvárosban mindenki, a vezetők és a szurkolók is aláírták volna a harmadik helyet. Azt pedig szerintem nem kellett a nyilvánosság elé tárni, hogy az öltözőn belül mi milyen célokat fogalmaztunk meg.

– Milyen a hangulat a csapaton belül? Mit lát a játékosokon?

– Aki látta a Puskás Akadémia elleni meccsünket, az láthatta, hogy minden játékosom nagyon motivált. Felcsútra is a három pontért mentünk, és ez látszott is a teljesítményünkön. Van elég rutinunk ehhez a kiélezett helyzethez, hiszen két évvel ezelőtt, amikor a bajnokság végén a kiesés ellen küzdöttünk, az utolsó hat meccsünkön veretlenek voltunk. Az előző évadban az utolsó hét találkozónkból ötöt megnyertünk, jelenleg pedig hét meccse veretlenek vagyunk. Ez azt mutatja, hogy mentálisan erős a társaság, azzal pedig mindenki tisztában van, hogy az előző harminchét meccs arra szolgált, hogy ilyen fontos összecsapást tudjunk játszani hétvégén.

– Másabb az edző feladata, amikor a csapat egy ilyen „kisdöntőre” készül?

– Nem, hiszen a csapatom tudja, mi a dolga. Már a Puskás Akadémia elleni találkozó előtt is sok ember az utolsó fordulóról beszélt, de számunkra már a felcsúti meccs is egy „kisdöntővel” ért fel. Óriási öröm, hogy ilyen szintű mérkőzéseket játszhatunk a bajnokság végén, ünnep a foci számára. Minden játékos arról álmodik, hogy ilyen találkozókon lépjen pályára.

– A keretükben kevesen rendelkeznek NB I-es múlttal, így talán nem túlzás kijelenteni, hogy karrierjük legnagyobb sikerére készülnek.

– Így igaz, talán két-három játékosom van, akik megfordultak már az élvonalban, illetve még néhányan rendelkeznek kevés fellépéssel a legmagasabb osztályban. Ebben a csapatban viszont meghatározó emberek lettek, és most pályafutásuk csúcspontja következhet számukra, csak úgy, mint az edzői stáb számára.

– Ön is az első helyre tenné a polcán ezt a második helyet?

– Igen, egyértelműen. Igaz arra is nagyon büszke vagyok, hogy két éve, amikor idejöttem a csapathoz Szergej Pacaj segédedzőmmel, akkor nulla ponttal rendelkezett a csapat tavasszal, tizenegy meccsünk volt arra, hogy nyolc pont hátrányt ledolgozzunk. Ez sikerült, és óriási dolognak tartom, de a jelenlegi feljutás még azt is überelné.

– A Kisvárda számára csak a három pont az elfogadható. Arra számít, hogy a meccs elejétől rohamozni fog a vendég együttes?

– Számunkra is csak a három pont az elfogadható, ha ez nem így lenne, akkor kellemetlen meglepetés is érhet minket. Mind a két csapatnak megvan a saját stílusa, majd meglátjuk, ebből mennyit enged megvalósítani a másik fél. Az biztos, hogy mi is a győzelemre játszunk, csak úgy, mint a Puskás ellen.

– Mennyire hasonlít az önök „kisdöntője” az NB I-es Budapest Honvéd – Videoton FC bajnoki döntőhöz?

– Aki ezt a forgatókönyvet írta az NB I-re és NB II-re, az nagyon jól dolgozott. A mi stadionunkban is rengeteg néző várható, remek hangulatú meccs lesz, akárcsak a Bozsik-stadionban. Számunkra pedig a legfontosabb, hogy a saját játékunkat játszva megnyerjük a találkozót. A második helyünk pedig mindenképpen felérne egy bajnoki címmel, hiszen a Puskás Akadémia játékosállománya kimagasló a mezőnyben, egyik csapat számára sem volt kérdés szerintem, hogy csak a második hely érhető el mögöttük.

– Be lesz már hűtve a pezsgő a meccs előtt?

– Szó sincs erről. Ahogyan az egész évben mondtam, ezúttal is csak a következő mérkőzésre koncentrálunk. Amikor pedig lefújják a meccset, az eredmény alakulásától függően majd elkezdhetünk foglalkozni az ünnepléssel is. De bárhogy alakul, nagyon-nagyon büszke vagyok a játékosaim egész éves teljesítményére.

– Van önnek vagy a játékosainak valamilyen fogadalma arra az esetre, ha feljutnak az NB I-be?

– Virág Aladárnak begöndörítjük a bajszát.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik